Τι να προσέχουν τον χειμώνα οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Είναι φυσικά πολύ σημαντικό οι ασθενείς να παίρνουν τακτικά τα φάρμακα τους και να μην τα σταματούν, αν δε έχουν αυξημένα συμπτώματα να συνεννοούνται με τον γιατρό τους και να αυξάνουν την αγωγή.

Εκτός από την τακτική αγωγή, ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο και με αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο είναι σημαντικός και προλαμβάνει πολλές λοιμώξεις και παροξύνσεις. Αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ασθενείς κάθε φθινόπωρο και να συνεννοούνται με τον γιατρό τους για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που χρειάζεται να γίνει είτε μόνο μια φορά είτε να επαναληφθεί μετά από 5 χρόνια.

Ο παγωμένος αέρας και η υγρασία μπορεί να επιδεινώσουν επίσης την αναπνοή και είναι καλό να αποφεύγονται άσκοπες έξοδοι, όταν ο καιρός είναι πολύ κακός. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι το κάπνισμα. Σύμφωνα με συντηρητικό υπολογισμό, ο καπνός σκοτώνει περισσότερα από 650.000 άτομα κάθε χρόνο μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε παροξύνσεις χρόνιας βρογχίτιδας και γενικά σε αναπνευστικά νοσήματα. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους βλάπτει όχι μόνο την υγεία του καπνιστή, αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων στον χώρο και να το σταματήσουμε, ώστε να περιοριστεί αυτή η νοσηρότητα και η θνησιμότητα.

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται επίσης όλο και πιο ευδιάκριτη η συσχέτιση της διατροφής με την υγεία. Ο ρόλος της κακής διατροφής έχει καταστεί σαφής σε πολλές ασθένειες και φαίνεται ότι και στις πνευμονοπάθειες ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός.


Σχολιάστε εδώ