Φωνή βοώντος εν τη ερήμω από τη ΓΣΕΒΕΕ

Όπως σημειώνει ο κ. Καββαθάς, «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εκτυλίσσεται το νέο δράμα της ελληνικής κοινωνίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Από τις 7 Δεκεμβρίου 2015 τέθηκε ξανά σε εφαρμογή η ρύθμιση του ν. 4172/2013 -που ανεστάλη λόγω εφαρμογής capital controls-, η οποία προβλέπει την κατάσχεση των λογαριασμών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από το ΚΕΑΟ για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 200.000 σημερινοί οφειλέτες και οι οικογένειές τους θα βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή της κατάσχεσης».

Επίσης, ο κ. Καββαθάς τονίζει ότι με την πλήρη επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος (με το οποίο θα γίνονται όλες οι δαπάνες από την αρχή του 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών) πρέπει να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα, να μειωθούν οι υψηλές χρεώσεις των Τραπεζών και να καθιερωθεί ένας ακατάσχετος λογαριασμός, συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS.

Καταλήγει, δε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα που εισέρχονται στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης από τη χρήση των τερματικών δεν αφορούν ούτε τα καθαρά κέρδη ούτε τα μεικτά κέρδη, ούτε αντανακλούν επακριβώς τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ, τα δημοτικά τέλη και φόρους, τις δαπάνες μισθοδοσίας (η οποία καλύπτεται με τραπεζικό έμβασμα πλέον), πάγιες εντολές εξόφλησης ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας και άλλες λειτουργικές δαπάνες. Οποιαδήποτε απομείωση / κατάσχεση των λογαριασμών αυτών, που έχει στόχο είτε την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση είτε την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά οδηγεί την επιχείρηση στο κλείσιμο, στην αδράνεια, στον άτυπο τομέα της οικονομίας».


Σχολιάστε εδώ