Συμφωνία με τους δανειστές για «κόκκινα δάνεια» και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή θα γίνει τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη, μετά την πλήρη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τα «κόκκινα δάνεια», το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον ΑΔΜΗΕ.

Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι και στα τρία μείζονα θέματα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της, τονίζοντας ότι «όλα έκλεισαν με έναν τρόπο που έγινε δεκτός και από τις δύο πλευρές και ταυτόχρονα είναι πολιτικά διαχειρίσιμος από την κυβέρνηση». Επίσης εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Αναλυτικά, στο θέμα των «κόκκινων δανείων» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Παρασκευής και λίγο πριν από την έναρξη του EuroWorking Group, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμβιβασμό. Έτσι, στις λεγόμενες εταιρείες διαχείρισης, που ήταν το επίδικο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, θα περάσουν κυρίως τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι όλα, εκτός από τα στεγαστικά που αφορούν την πρώτη κατοικία, κάτι που απαιτούσαν οι δανειστές προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς εδώ και τώρα! Επίσης δεν είχε γίνει γνωστό αν τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια όσο και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «σπρωχτούν» χρονικά για πιο μετά, δηλαδή στην πρώτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, για τα «κόκκινα στεγαστικά δάνεια» και τα «κόκκινα δάνεια» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενδεχομένως να υπάρξει νέα ρύθμιση, η οποία θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου. Όσον αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που θα αποτελείται από τρείς Έλληνες και δύο ξένους και θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν θα διατίθενται εξ ολοκλήρου για την πληρωμή του χρέους, αλλά τα μισά θα προορίζονται για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ενώ από τα υπόλοιπα, τα μισά θα πηγαίνουν για το χρέος και τα άλλα μισά θα μένουν στην Ελλάδα για επενδύσεις ή και για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος, η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει όμως τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.


Σχολιάστε εδώ