Μάχη χωρίς φαβορί

Οι δημοσκοπήσεις που τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, αντί να αποσαφηνίσουν την κατάσταση, την περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο. Τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα επέτειναν τη σύγχυση κι έδωσαν τη δυνατότητα στους διεκδικητές της αρχηγίας όχι μόνο να τις αμφισβητήσουν -κάθε πλευρά αυτές που δεν τη… βόλευαν- αλλά και να μιλήσουν για στημένες έρευνες που εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Η αμφισβήτηση εδράζεται και στο γεγονός ότι το εκλογικό σώμα (οι πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν) είναι ασαφές, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσοι και ποιοι θα φτάσουν ως την κάλπη. Κάτι που αναγνωρίζουν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και για τον λόγο αυτό οι 4-5 μεγάλες απέφυγαν μέχρι σήμερα να δημοσιοποιήσουν αποτελέσματα ερευνών. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου το ενδιαφέρον μεταξύ των ψηφοφόρων της παράταξης ατόνησε αισθητά, κάτι που κατέστη σαφές από την περιορισμένη ανταπόκριση που υπήρξε στις προεκλογικές εκδηλώσεις των τεσσάρων υποψηφίων. Άπαντες παραδέχονται ότι σημαντικό, αν όχι καθοριστικό, ρόλο στην έκβαση της μάχης θα παίξει ο βαθμός συμμετοχής στις εκλογές.

Η μόνη… σίγουρη πρόβλεψη -στο μέτρο του δυνατού πάντα- που μπορεί να γίνει είναι ότι την ερχόμενη Κυριακή δεν πρόκειται να βγει καπνός και πως ο νέος αρχηγός θα αναδειχθεί στις επαναληπτικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη, συνεκτιμώντας το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης αλλά και τη δυναμική κάθε υποψηφίου. Το αποδέχονται πλέον και οι υποψήφιοι, με εξαίρεση τον Απ. Τζιτζικώστα, που σχεδόν προεξοφλεί τη νίκη και την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, χωρίς να είναι σαφές αν όντως το πιστεύει πραγματικά ή το κάνει για τη δημιουργία εντυπώσεων και για να εμψυχώσει τους υποστηρικτές του.

Από το επιτελείο του Β. Μεϊμαράκη επισημαίνουν ότι αν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί κανονικά στις 22 Νοεμβρίου θα είχε «καθαρίσει» από την πρώτη Κυριακή, αλλά τώρα θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές. Αποδεχόμενοι εμμέσως ότι τα τραγελαφικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έπληξαν και τον ίδιο. Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων που κάνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι την ερχόμενη Κυριακή πρώτος θα κόψει το νήμα ο κ. Μεϊμαράκης και πως η δεύτερη θέση θα παιχτεί μεταξύ των κ. Τζιτζικώστα και Μητσοτάκη. Η υποψηφιότητα του τελευταίου παρουσιάζει σταθερή δυναμική και η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση τον έδειχνε καθαρά δεύτερο με διαφορά από τον τρίτο κ. Τζιτζικώστα. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται βέβαιος ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο και θα διεκδικήσει την αρχηγία με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Έτοιμος να κάνει την έκπληξη δηλώνει ο Άδ. Γεωργιάδης, μόνο που είναι όνειρο απατηλό.

Το ζητούμενο στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής δεν είναι μόνο ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος αλλά και η μεταξύ τους διαφορά. Κι αυτό διότι, κατά την εκτίμηση αρκετών στην παράταξη, από το εύρος της ενδεχομένως να εξαρτηθεί και το αν θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται απλώς για εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν η διαφορά είναι διψήφια και ο πρώτος υπερβεί το 40% θα υπάρξουν παρεμβάσεις από σειρά στελεχών που θα ζητούν να μη διεξαχθούν δεύτερες εκλογές. Με το επιχείρημα ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η πόλωση θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο, ενώ θα υπάρξουν και κρούσματα συνδιαλλαγής, ενδεχομένως και συναλλαγής, που θα πλήξουν περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξης. Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, όποια κι αν είναι η διαφορά, επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν οπωσδήποτε. Ανάλογη θέση είχε διατυπώσει παλαιότερα και ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι αν είναι δεύτερος με σημαντική διαφορά από τον πρώτο θα αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της αρχηγίας. Κι αυτό διότι, όπως λένε, έχει κομματική συνείδηση και δεν θα θελήσει να βάλει τη Νέα Δημοκρατία σε επιπλέον περιπέτειες χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα.


Σχολιάστε εδώ