Επί του πιεστηρίου

Στη νέα αυτή κατάσταση που δημιούργησε η αιματηρή επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα, που βύθισε την Πόλη του Φωτός στο σκοτάδι, αναφέρθηκε ο διάσημος συγγραφέας Πασκάλ Μπρικνέρ, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει για το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Ο καλός γιος», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Πατάκη. «Ένα νέο τοπίο που σχηματίζεται γύρω μας, ερήμην μας, σίγουρα μας περνά σχεδόν με βιαιότητα σε μια νέα εποχή». Και τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία. Σίγουρα ναι. Ποιος δεν συμφωνεί; Υπό μία προϋπόθεση, όμως. Ότι δεν θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μόνο στη γειτονιά μας. Στην Ευρώπη και στις πέραν του Ατλαντικού χώρες της Αμερικής. Αλλά και εκεί όπου νέα παιδιά, πανέμορφα κορίτσια, γίνονται τρομοκράτες, ζώνονται εκρηκτικά και αφού σκοτώσουν τον… εχθρό ανατινάζονται. Αν, κύριε Πασκάλ Μπρικνέρ, εκεί στη Μέση Ανατολή, στο κέντρο της Ασίας, είχε πάει η Δημοκρατία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συμφορά που κτύπησε το Παρίσι δεν θα είχε συμβεί… Για το ότι συνέβη, κάποιοι φταίνε.

Τώρα το ζητούμενο είναι πώς δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες, που δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο, χωρίς να δακρύσει. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί αν χώρες που έχουν συμφέροντα ρίξουν βενζίνη στη φωτιά, δήθεν στον βωμό της εκδίκησης.

***

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, για τα οποία πρέπει να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση. Μεταξύ των θεμάτων ανέφερε και το… Ονοματολογικό. Και, προς στιγμήν, διαβάζοντας το κείμενο των δηλώσεων των δύο έψαχνες να ανακαλύψεις ποιο εθνικό θέμα είναι το… Ονοματολογικό. Τελικά, μάθαμε ότι ο Τσίπρας εννοεί το Σκοπιανό. Αυτονόητη η απορία γιατί του άλλαξε όνομα.

Απάντηση δεν υπήρξε. Αποκλείεται, πάντως, ο πρωθυπουργός να το… βάπτισε τυχαία..


Σχολιάστε εδώ