Πώς να αντιμετωπίσετε τις «καυτές μέρες»

Θερμική εξάντληση είναι η παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος, που εμφανίζεται μετά την παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγοι, εξάντληση, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή, ενώ συνοδεύεται από ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Οι κόρες είναι διεσταλμένες. Η θερμοκρασία όμως παραμένει φυσιολογική.

Η παραμονή σε δροσερό περιβάλλον και η κατανάλωση άφθονου νερού λειτουργούν ευεργετικά στην εξάλειψη των παραπάνω συμπτωμάτων. Αν παρόλα αυτά ο ίλιγγος και η ναυτία δεν υποχωρήσουν, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας.

Θερμοπληξία είναι η αδυναμία του οργανισμού να αποβάλει τη θερμότητα όταν εμποδίζεται η φυσιολογική εφίδρωσή του. Αυτό κυρίως συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%.

Η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τα βαριά γεύματα και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών σε περιόδους καύσωνα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης θερμοπληξίας. Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη δίψα και η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα στο πρόσωπο που συνοδεύεται από εφίδρωση, ζαλάδα, πονοκεφάλους, πόνο στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια, μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητό στα αυτιά. Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φτάσει στους 42 βαθμούς Κελσίου. Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά επεισόδια και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Μεταφέρουμε άμεσα τον θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό. Προσπαθούμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του με δροσερές κομπρέσες και βγάζοντάς του τα περιττά ρούχα. Του δίνουμε άφθονο νερό και μικρές ποσότητες αλατιού. Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, του κάνουμε ζωηρές εντριβές και του δίνουμε να εισπνεύσει ξίδι, αμμωνία ή αιθέρα. Αν ο θερμόπληκτος παρά τις προσπάθειές μας δεν συνέλθει, καλούμε γιατρό ή τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

1. Προσπαθούμε να παραμένουμε σε μέρη δροσερά ή κλιματιζόμενα κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Αποφεύγουμε τους χώρους με συνωστισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις κάτω από τον καυτό ήλιο.

2. Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και την άσκηση σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή κάτω από τον ήλιο.

3. Φοράμε δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υλικά, ώστε το σώμα να αναπνέει. Επίσης βάζουμε πάντα καπέλο, όταν κυκλοφορούμε στον ήλιο.

4. Τρώμε ελαφρά και μικρά γεύματα με λίγα λιπαρά πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Πίνουμε άφθονο νερό και αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.

5. Κάνουμε πολλά δροσερά ντους κατά τη διάρκεια της μέρας. Προληπτικά βάζουμε δροσερές κομπρέσες στον λαιμό ή το μέτωπο.

6. Προστατεύουμε τα μάτια μας από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου φορώντας απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

7. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας σε περίπτωση που πάσχουμε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ίσως χρειαστεί τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων, επειδή κάποια από αυτά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

8. Αποφεύγουμε τα πολύωρα ταξίδια ειδικά με μέσα που δεν κλιματίζονται, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ζέστης.


Σχολιάστε εδώ