O δεκάλογος της αντιγήρανσης

1. Η διατροφή

Για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η επιδερμίδα έχει ανάγκη από επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η αντιγηραντική διατροφή περιέχει πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά. Η βιταμίνη C παίζει τον ρόλο της ασπίδας, καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη Ε δρά κατά των βλαβερών για τα κύτταρα ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη Α ή αλλιώς βιταμίνη της νεότητας ευνοεί την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά την επιδερμίδα να ανακτήσει τη χαμένη της υγρασία. Τίποτα δεν αντικαθιστά τις βιταμίνες που παίρνουμε από τις τροφές, υπάρχουν όμως ορισμένα συμπληρώματα που αναπληρώνουν τις ελλείψεις του οργανισμού.

2. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο

Η ηλιακή ακτινοβολία εκτός από τον καρκίνο του δέρματος ευθύνεται για τη φωτογήρανση. Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλεί την ενεργοποίηση των ελεύθερων ριζών, που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος. Για προστασία φοράμε αντιηλιακό, χειμώνα καλοκαίρι, ακόμα και μέσα στο σπίτι.

3. Το κάπνισμα

Το τσιγάρο γεμίζει τον οργανισμό με τοξίνες και καταστρέφει το δέρμα εμποδίζοντάς το να παίρνει αρκετό οξυγόνο. Επιπλέον δημιουργεί λεπτές ρυτίδες γύρω από το στόμα. Λόγω των οξειδωτικών ουσιών, που περιέχει, καταστρέφει τις βιταμίνες και κυρίως τη βιταμίνη C.

4. Ο ελλιπής ύπνος

Η επιδερμίδα έχει ανάγκη από ξεκούραση και ανανέωση ύστερα από μια κουραστική μέρα, όπως ακριβώς και το σώμα. Το βράδυ, όταν ο οργανισμός χαλαρώνει, η επιδερμίδα ξεκινάει τη διαδικασία ανανέωσης. Οι απαραίτητες ώρες ύπνου κυμαίνονται από 7 μέχρι 10. Κάθε άνθρωπος όμως έχει διαφορετικές ανάγκες. Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητά του κάνουν το δέρμα να δείχνει γερασμένο, θαμπό γεγονός το οποίο ευνοεί την εμφάνιση μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια.

5. Η αφυδάτωση

Το δέρμα αντιμετωπίζει καθημερινές επιθέσεις με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να συγκρατήσει τη φυσική του ισορροπία σε νερό. Απαραίτητος είναι ο καθημερινός καθαρισμός του δέρματος πρωί- βράδυ και η χρήση των κατάλληλων καλλυντικών σε όλο το πρόσωπο, τον λαιμό και τα μάτια. Το πρωί είναι απαραίτητη η αντιηλιακή προστασία. Καμιά ιατρική παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει σωστά σε ένα αφυδατωμένο και απεριποίητο δέρμα.

6. Η άσκηση

Πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Δεν αρκεί μόνο το περπάτημα, γιατί δεν γυμνάζει όλους τους μυς του σώματος. Απαραίτητη είναι η γυμναστική 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ορισμένους κραδασμούς κάθε μέρα.

7. Το στρες

Είναι από τους πιο σημαντικούς ενδογενείς παράγοντες που προκαλούν ευαισθησία στην επιδερμίδα. Η ένταση προκαλεί την έκκριση κορτιζόλης, η οποία ατροφεί το δέρμα και δημιουργεί ρυτίδες πόνου και δυσαρέσκειας. Το στρες ευνοεί τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.

8. Η ενυδάτωση

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το δέρμα υφίσταται καθημερινώς επιθέσεις με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να συγκρατήσει τη φυσική του ισορροπία σε νερό. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να πίνετε νερό όλη την ημέρα, γουλιά – γουλιά, γιατί αλλιώς ο οργανισμός το αποβάλει.

9. Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η σκόνη και η οι ρύποι της ατμόσφαιρας φράζουν τους πόρους απʼ όπου αναπνέει το δέρμα, με αποτέλεσμα τα μαύρα στίγματα και την εμφάνιση διεσταλμένων πόρων και την ακμή. Για προστασία καθαρίζουμε το πρόσωπο με γαλάκτωμα και ξεπλένουμε πάντα με χλιαρό νερό (το καυτό ή το παγωμένο ξεραίνουν το δέρμα).

10. Τα νεκρά κύτταρα

Η απολέπιση είναι μια άλλη σημαντική διαδικασία ομορφιάς, η οποία δεν πρέπει να παραλείπεται. Τα κύτταρα κάνουν τον κύκλο της ζωής που τους αναλογεί και εν συνεχεία συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα η υφή της να γίνεται τραχιά και άγρια. Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και χαρίζει στην επιδερμίδα λάμψη. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας καθορίζεται και η συχνότητα της απολέπισης.


Σχολιάστε εδώ