Όσο πιο χαμηλά η «κακή» LDL χοληστερόλη, τόσο καλύτερη η υγεία της καρδιάς

Ταυτόχρονα τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης τόσο μικρότερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Για τους λόγους αυτούς οι επιστήμονες αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού, προκειμένου να μειωθεί ή και να αποφευχθεί ο κίνδυνος στεφανιαίων επεισοδίων που προέρχονται από την υψηλή χοληστερόλη.

Με σύνθημα «Όσο πιο χαμηλή η “κακή” LDL χοληστερόλη, τόσο πιο καλή η υγεία της καρδιάς σου», η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης στο ευρύ κοινό, με χορηγό τη φαρμακευτική εταιρεία MSD.

Τις δράσεις της καμπάνιας ευαισθητοποίησης, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης με ομιλητές τους κ. Τσελέπη Αλέξανδρο (πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, καθηγητή Βιοχημείας – Κλινικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Πίτσαβο Χρήστο (αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, καθηγητή Καρδιολογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο»), Νικολάου Βασίλειο (γεν. γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, καρδιολόγο, διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), Γανωτάκη Εμμανουήλ (μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, καθηγητή Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης) και Πουγγία Λάζαρο, MD, PhD, (ιατρικό διευθυντή MSD Ελλάδας).

Η χοληστερόλη και ο ρόλος της

«Η χοληστερόλη του αίματος χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Την «κακή» LDL χοληστερόλη και την «καλή» HDL χοληστερόλη. Η LDL και η HDL μαζί αποτελούν την «ολική χοληστερόλη». Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για την ολική χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 160 mg/dL», υπογράμμισε ο κ. Τσελέπης. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέπη, «η χοληστερόλη αποτελεί απαραίτητο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, χρησιμεύει για τη σύνθεση ορμονών απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, καθώς και για την απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Όσο πολύτιμη όμως είναι η LDL χοληστερόλη όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες. Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για την LDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 115 mg/dL».

Πρόληψη: Όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα

Ο κ. Γανωτάκης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για τον ρόλο της LDL χοληστερόλης. Εξήγησε ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων αντιμετωπίζει υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς οι τιμές της χοληστερόλης είναι σε υψηλά επίπεδα.

Το χειρότερο είναι ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε θεραπεία παραμένουν αρρύθμιστοι και αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο, χωρίς να το γνωρίζουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 85% των Ελλήνων ασθενών παραμένουν εκτός στόχων ρύθμισης. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της «κακής»- LDL χοληστερόλης τόσο μικρότερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Κατευθυντήριες οδηγίες και έλεγχος

Τον κρίσιμο ρόλο της διάγνωσης και αντιμετώπισης των αυξημένων λιπιδίων ανέδειξε ο κ. Πίτσαβος. Εξήγησε πως όταν τα λιπίδια του οργανισμού, δηλαδή η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια είναι αυξημένα, τότε λέμε ότι έχουμε δυσλιπιδαιμία.

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης για τη Διάγνωση και Αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών, θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις όλοι οι άντρες άνω των 40 ετών και όλες οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Κρίσιμες είναι οι εξετάσεις σε άτομα με αθηροσκληρωτική νόσο, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τα κλινικά ευρήματα, καθώς και σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανεξάρτητα από την ηλικία, χρόνια νεφρική νόσο, υπέρταση, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (λύκος, αρθρίτιδες), σεξουαλική δυσλειτουργία, καπνιστές, υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Σε προληπτικές εξετάσεις πρέπει να υποβάλλονται συγγενείς ατόμων με κληρονομικές διαταραχές λιπιδίων, παιδιά με κληρονομικό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας ή καρδιαγγειακής νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου και άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου. Προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους ο γιατρός συστήνει δίαιτα και άσκηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η βάση της θεραπείας είναι οι στατίνες, ενώ αν δεν πετύχουμε τον στόχο της «κακής» LDL χοληστερόλης μόνο με στατίνη, χρειάζεται και η προσθήκη δεύτερου φαρμάκου, της εζετιμίμπης.


Σχολιάστε εδώ