Τι πρέπει να προσέχουν τον χειμώνα οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη

– Οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (διαιτολόγιο

– άσκηση).

– Οι συχνές λοιμώξεις (ιώσεις, γρίπη).

– Το περισσότερο στρες.

Ακολουθούν μερικά σημεία που πρέπει να προσέχουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τις κρύες μέρες του χειμώνα για να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας.

Μείνετε ζεστοί: Ντυθείτε ζεστά, φροντίστε ιδιαίτερα να μένουν ζεστά τα πόδια, καθώς οι άνθρωποι με Διαβήτη έχουν συχνά προβλήματα αγγειοπάθειας στα κάτω άκρα. Αποφύγετε το καυτό μπάνιο (ελέγξτε θερμοκρασία με θερμόμετρο ή τον αγκώνα σας), θερμοφόρες, ηλεκτρικές κουβέρτες, αλλά και την άμεση επαφή με τα θερμαντικά σώματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων, ιδίως σε άτομα με διαταραχή της αισθητικότητας, λόγω νευροπάθειας.

Η ξηροδερμία και η ξηροφθαλμία είναι συχνά προβλήματα το χειμώνα: Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες και πίνετε άφθονα υγρά. Χρησιμοποιήστε αντηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη προστασίας και γυαλιά ηλίου, αν βρεθείτε σε περιοχές με χιόνι.

Αποφύγετε την υγρασία: Αφαιρέστε το συντομότερο βρεγμένα ρούχα και κάλτσες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και να προδιαθέσουν για δερματικές λοιμώξεις.

Προστατέψτε τα πόδια σας: Ο έλεγχος των ποδιών πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση για πληγές, σκασίματα και κάλους. Φορέστε ζεστές κάλτσες από υλικό που να απορροφά την υγρασία. Αν βραχούν τα πόδια σας στεγνώστε τα καλά και αλλάξτε παπούτσια και κάλτσες. Βάλτε ενυδατική κρέμα στα πόδια, εκτός ανάμεσα από τα δάκτυλα. Αν πάτε εκδρομή ή ταξιδέψτε έχετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια με κάλτσες, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε αν χρειαστεί. Μη φοράτε ή πάρετε μαζί σας τα καινούργια παπούτσια, που δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα.

Αποφυγή λοιμώξεων: Οι λοιμώξεις αναπνευστικού είναι συχνές τους χειμερινούς μήνες. Μια τέτοια λοίμωξη είναι ενδεχόμενο να απορρυθμίσει ακόμη και έναν καλά ελεγχόμενο Διαβήτη. Προστατευτείτε από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού αποφεύγοντας τον συνωστισμό και εφαρμόζοντας βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών, αν δεν είναι δυνατό να πλύνετε τα χέρια σας. Σημαντική για την πρόληψη των λοιμώξεων είναι η διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και άφθονα λαχανικά. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ετήσιο εμβολιασμό για την εποχιακή γρίπη (γίνεται Οκτώβριο με Νοέμβριο κάθε έτους), καθώς και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο που πρέπει να γίνεται ανά πενταετία. Αν αρρωστήσετε, μείνετε σπίτι για να αναρρώσετε. Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε φορά που μια λοίμωξη απορρυθμίσει το Διαβήτη πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Τήρηση διαιτολογίου και τις ημέρες των γιορτών: Οι χειμερινοί μήνες περιλαμβάνουν πολλές γιορτινές ημέρες (π.χ. απόκριες – καθαρή Δευτέρα) αλλά και ευκαιρίες για συναθροίσεις που δίνουν αφορμή για εκτροπή από το διαιτολόγιο, καθώς και για κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ. Οι βασικές αρχές του υγιεινού διαιτολογίου που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αποφυγή κεκορεσμένων λιπαρών και μικρή ποσότητα αλκοόλ (1-2 μεζούρες την ημέρα) είναι σημαντικό να ακολουθούνται και τις ημέρες αυτές.

Το κρύο ή η βροχή περιορίζουν τη σωματική δραστηριότητα: Τις ημέρες αυτές μπορείτε να περιοριστείτε σε δραστηριότητες εντός του σπιτιού, όπως το ανέβασμα της σκάλας, ήπια αεροβική ή και απλές διατατικές ασκήσεις για να διατηρηθείτε σε καλή φόρμα.

Οι αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου: Αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου μπορούν να συμβούν με τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυξήστε τη συχνότητα μετρήσεων και κάντε επιπλέον μετρήσεις αν δεν αισθάνεστε καλά. Φροντίστε τα δάκτυλά σας να είναι ζεστά πριν τη μέτρηση (η λήψη αίματος από κρύα άκρα μπορεί να δώσει λανθασμένα αποτελέσματα). Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν διαπιστώσετε πολύ υψηλές ή χαμηλές τιμές σακχάρου.

Η ινσουλίνη δεν αλλοιώνεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η χορήγηση ινσουλίνης σε χαμηλή θερμοκρασία ενδέχεται να είναι επώδυνη, γι’ αυτό καλό είναι να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου πριν. Αποφύγετε να τη ζεστάνετε με κάποιο θερμαντικό σώμα, καθώς μπορεί να αλλοιωθεί από την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία.

Συσκευές όπως αντλίες ινσουλίνης και μετρητές σακχάρου δεν πρέπει να εκθέτονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού ενδέχεται να επηρεαστεί η λειτουργία τους.

Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, φροντίστε να πάρετε μαζί σας φάρμακα (ινσουλίνη ή δισκία) και αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες ινσουλίνης) περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στην παραμονή σας, αλλά και να έχετε κάποια σπίτι σας για τη στιγμή που θα επιστρέψετε. Φτιάξτε ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής και δραστηριοτήτων παρόμοιο με αυτό που ακολουθείτε τον υπόλοιπο χρόνο (λάβετε υπόψη σας ενδεχόμενη αλλαγή ώρας). Έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του γιατρού σας για κάθε ενδεχόμενο.


Σχολιάστε εδώ