24% φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης

Με τη μείωση αυτή, η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, μόλις ξεκινήσει η χορήγησή του φέτος, αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα περίπου του 1,150 ευρώ / λίτρο, ίσως και του 1,05 ευρώ / λίτρο, ανάλογα με τα δεδομένα των διεθνών τιμών, από 1,259 ευρώ / λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ / λίτρο, τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ / λίτρο ή κατά 24% έναντι της τιμής του Απριλίου του 2012 (1,045 ευρώ / λίτρο), δηλαδή της τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, όμως, με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ολοκληρώνονται θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εμπορία και στη διακίνηση καυσίμων, με κορυφαία την εισαγωγή του συστήματος εισροών – εκροών. Σύστημα το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Συγκρίσεις με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 θα σήμαινε τα εξής, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών:
1. Μεγάλη απώλεια εσόδων
Εάν ο ΕΦΚ διαμορφωθεί στα 60 ευρώ / 1.000 λίτρα, η συνολική απώλεια εσόδων για τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΕΦΚ και ΦΠΑ), σε μια πλήρη χειμερινή περίοδο, θα ανέλθει σε 305 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ αν διαμορφωθεί στα 21 ευρώ / 1.000 λίτρα θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ.
2. Αύξηση του λαθρεμπορίου
Η εναρμόνιση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο. Όμως, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου «ξεφούσκωσε» αρκετά τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, στρέφοντάς τες στο πετρέλαιο κίνησης.
3. Αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων
Η κυβέρνηση, σε αντιστάθμισμα της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αποφάσισε τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καταλαμβάνουν τη συντριπτική πλειονότητα των αδύναμων συμπολιτών μας.
Με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 600.000 οικογένειες θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή 0,80 ευρώ / λίτρο περίπου. Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιες, «φτωχότερες», οικογένειες θα κληθούν να καταβάλουν από 0,90 έως και 1 ευρώ / λίτρο, σημαντικά υψηλότερα λοιπόν, «επιδοτώντας» ουσιαστικά εκείνους που δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και είναι «πλουσιότεροι».
4. Αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «επιστροφή στο 2011» συνεπάγεται και την αύξηση κατά 20% της τιμής του πετρελαίου κίνησης (από 330 ευρώ / 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα στα 412 ευρώ / 1.000 λίτρα που ίσχυε το 2011). Την περίοδο, δηλαδή, που οι αγοραστές αυτοκινήτου στρέφονται σε αυτοκίνητα με κινητήρες diesel για λόγους οικονομίας (λιγότερα λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα) και περιβαλλοντικής ευαισθησίας (λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα), ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.


Σχολιάστε εδώ