Θεοσκότεινη η επόμενη μέρα

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν τι θα γίνει την επόμενη μέρα, που το έβαλε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά.

Η κεντρική διαπίστωση από τις συσκέψεις που έγιναν, στις οποίες μετείχαν κάποιοι από το κυβερνητικό κλιμάκιο, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν ότι οι «τροϊκανοί» δεν έχουν κανένα πλάνο για την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται πολύ… μπερδεμένη!

Το ΔΝΤ δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποχωρήσει, αλλά το θέμα που προκύπτει είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα τα οποία βάζει ως συμμετοχή του.

Μένει επομένως να διευκρινιστεί τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν φαίνεται να αποφασίζει πριν από το τέλος του χρόνου, με συνέπεια να δημιουργείται θέμα για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Η… δυστοκία που δείχνει η ΕΕ οφείλεται στον φόβο ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Δηλαδή, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγήσει σε εθνικές κάλπες, με άγνωστο το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί, ενώ αν προκύψει άλλη κυβέρνηση, θα χρειασθούν νέες διαπραγματεύσεις.

Αποτέλεσμα αυτής της… εκκρεμότητας είναι να πηγαίνει πίσω η αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας από τον προηγούμενο έλεγχο, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εκταμίευση του 1,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, των 3,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και του 1,5 δισ. ευρώ από την υπεραξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ. Και το δημοσιονομικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο για την κυβέρνηση και δύσκολα θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει.

Επομένως, έχει μεγάλη αξία για την κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα το θέμα της επόμενης μέρας. Διαφορετικά, τα αδιέξοδα που θα προκύψουν θα είναι μεγάλα…


Σχολιάστε εδώ