Τι πρέπει να ξέρετε για τον MERS-κοροναϊό

Από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τις 20 Απριλίου 2014 έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 250 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 93 έχουν καταλήξει. Τα κρούσματα εντοπίζονται στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία, Μαλαισία και στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη αναφέρθηκαν συνολικά 10 κρούσματα από MERS-κοροναϊό, όλα είχαν άμεση ή έμμεση σύνδεση με χώρες στη Μέση Ανατολή. Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Έτσι, λοιπόν, συστήνεται:

• Συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν από το φαγητό ή το κάπνισμα. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο νερό και σαπούνι και τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο διάλυμα.

• Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.

• Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

• Αποφυγή της επαφής με ζώα.

• Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιαστεί πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Συνιστάται η αναβολή της επιστροφής μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

Μετά την επιστροφή από το ταξίδι:

• Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες.

• Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο γιατρός για το πρόσφατο ταξίδι ή να γίνει επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. 210-521200, 210-5212054).

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
1. Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Στο: http://www.keelpno.gr/el-gr/

2. World Health Organization (WHO). Disease Outbreak News (DONs). Στο: http://www.who. int/csr/don/en/


Σχολιάστε εδώ