από το Περιστύλιο…

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το πλήθος των… υπεσχημένων που δεν θέλει να αφήσει σε εκκρεμότητα η κυβέρνηση. Τρέχουν και δεν φτάνουν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις κι αυτές τις μέρες δίνουν τα ρέστα τους. Το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κλείνουν τρύπες. Υποδείξεις της «τρόικας», ρουσφέτια σε επιχειρηματίες, χατίρια στους δικούς μας, όλα περνούν με φούρια στο σκοτάδι, με τροπολογίες που έρχονται στο παρά πέντε σε άσχετα νομοσχέδια. Μέχρι και στο πολυνομοσχέδιο είχαν στριμώξει ένα πάκο τροπολογίες. Κανείς δεν εκπλήσσεται, κανείς δεν αντιδρά. Όλοι –και η αντιπολίτευση– το έχουν συνηθίσει: Όταν δεν φέρνουν στη Βουλή κατεπείγοντα νομοσχέδια, φέρνουν εκπρόθεσμες τροπολογίες που οι βουλευτές δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν, ενώ τίποτα και κανείς δεν τους εμποδίζει να τις καταθέτουν και στα νομοσχέδια που συζητούνται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος! Όταν εξυπηρετείται ο στόχος, αγιάζουν και τα μέσα… Η δουλειά να γίνεται…

Με αυτόν τον τρόπο:

– Η Βουλή με 140 ψήφους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εξέδωσε… αθωωτική απόφαση για τη διοίκηση του ΟΑΕΕ σχετικά με τις εισφορές που είχαν εισπραχθεί από τους ασφαλισμένους και δεν αποδόθηκαν στο λογαριασμό ανεργίας του ΟΑΕΔ, την ώρα που μετά από μηνυτήρια αναφορά της ΓΣΕΒΕΕ η δικαιοσύνη διερευνά πού πήγαν τα εισπραχθέντα. Με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, στο νομοσχέδιο για την εκλογή ευρωβουλευτών, παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης του ΟΑΕΕ και προβλέπεται ότι το ταμείο μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει χρήματα για τους ανέργους αλλά να τα αποδίδει στον οικείο λογαριασμό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Τα έως τώρα παρακρατηθέντα ποσά που έχουν εισπραχθεί, ύψους 126 εκατ. ευρώ περίπου, θα αποδοθούν αναδρομικά στον λογαριασμό για την ανεργία στα επόμενα 15 χρόνια τμηματικά και με δόσεις!

– Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015 δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις και άρα γλιτώνουν τα πρόστιμα εταιρείες πετρελαιοειδών που είναι υποχρεωμένες να τηρούν αποθέματα έκτακτης ανάγκης (άσφαλτο, υγραέριο-LPG, λιπαντικά). Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα υδατορέματα τρεις ώρες πριν από την ψήφισή του και η αντιπολίτευση τη χαρακτήρισε φαύλη φωτογραφική ρύθμιση υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς την απέσυρε καθώς δεν ήταν σε θέση να την υπερασπιστεί, έπεσε όμως σύρμα, κατέφθασε στην Ολομέλεια ο Γ. Στουρνάρας και την επανέφερε λέγοντας ότι αποσύρθηκε… εκ παραδρομής, καθώς η ρύθμιση λειτουργεί υπέρ των… μικρών εταιρειών πετρελαιοειδών. Σημειώνεται ότι η τροπολογία ήταν ένα… πολυνομοσχέδιο από μόνη της. Τα είχε όλα: Από τέλη κυκλοφορίας, αλλαγές στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, ανάθεση στον υπουργό Οικονομικών της σύνταξης του τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, μέχρι και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

– Με τροπολογία επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ, διά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου, να περάσει τον σκόπελο του 18μήνου κατά το οποίο θα έπρεπε ο κ. Μπουτάρης να έχει παραιτηθεί από τη θέση του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος της πόλης. Παραλίγο να έχουμε ενδοκυβερνητική σύρραξη:

Ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης διαφώνησε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείλησαν με καταψήφιση άρθρων του νομοσχεδίου για την εκλογή των ευρωβουλευτών, διέκοψαν τη συνεδρίαση και μετά από διαβουλεύσεις, την επομένη η Βουλή έδωσε το πράσινο φως για τον Μπουτάρη με αλλαγές στο νομοσχέδιο…

– Τέλος, με υπουργική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, μπήκε στην δωδεκάχρονη περιπέτεια των τεσσάρων υποβρυχίων που βρίσκονταν παρκαρισμένα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και περνάνε πλέον στο Πολεμικό Ναυτικό. Απέναντι στις θριαμβολογίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου, η αντιπολίτευση υπενθύμισε ότι ο νόμος του Ευ. Βενιζέλου είχε χαρακτηριστεί ύποπτος και προβληματικός από τον ίδιο και τη ΝΔ και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που η καθυστερημένη παραλαβή τόσων χρόνων δεν συνεπάγεται κυρώσεις. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνεται η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων στην HDW: «Βάσει ποίας γραπτής συμφωνίας; Με ποιο κόστος; Αγοράσατε υποβρύχια χωρίς τορπίλες. Πληρώσαμε 2,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει ένας να εξηγήσει πώς έγινε αυτό;», ρώτησε ο Δημ. Παπαδημούλης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Μαριάς μίλησε για δώρο της κυβέρνησης στη Μέρκελ η οποία έρχεται στην Αθήνα την επέτειο της ναζιστικής εισβολής στην Ελλάδα…

– Ύστερα από τέσσερις μήνες και αφού εξέλιπε ο Τ. Μπαλτάκος επέστρεψε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή για δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή. Στο κείμενο δεν γίνεται ρητή αναφορά για τιμωρία όσων εκμηδενίζουν τις αναγνωρισμένες γενοκτονίες από τη Βουλή (Ποντίων, Αρμενίων, Εβραίων), κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Πρ. Παυλόπουλου. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών»… απείλησε όμως με την κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών επιχειρηματολογώντας ότι πρόκειται για αίτημα βασικών δικαιωμάτων σε ένα ευνομούμενο κράτος… Ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι είναι θέμα αστικού δικαίου που θέλει μελέτη νομική, κοινωνική και θρησκευτική…

• Θέση Επιτρόπου Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και Διαφάνειας προβλέπεται στο προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών που μελετούν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής ώστε να καθορίσουν το πλαίσιο της δέουσας κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητείται πρόσωπο αυξημένου κύρους, με θητεία που θα διαχωρίζεται από αυτή της εκάστοτε κυβέρνησης. Μαθαίνουμε ότι για τη θέση αυτή προαλείφεται ο νυν προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης κοινοβουλευτικού έργου της Βουλής Σάκης Θεοδωρόπουλος στον οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκοπεύουν να παραδώσουν το… μαστίγιο.

• Προσλήψεις γίνονται; Γίνονται στο Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Με απόφαση του προέδρου της Βουλής από 3/4/2014 προσελήφθη ως ειδικός συνεργάτης σε κενή οργανική θέση η Δήμ. Μήτση.

• Ταξίδια στο εξωτερικό γίνονται; Αν κρίνουμε πάντως από τα κονδύλια που διαθέτει η Βουλή, οι βουλευτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ιπτάμενοι.

Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο η Βουλή πλήρωσε στην Aegean 100.000 ευρώ για αεροπορικές μετακινήσεις βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής στην αλλοδαπή. Μέχρι και παρατηρητές στις εκλογές της Ουγγαρίας στείλανε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο, βεβαίως, της κοινοβουλευτικής διπλωματίας!


Σχολιάστε εδώ