Να καταργηθεί η προσωπική κράτηση για τις ακάλυπτες επιταγές

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, προβλέπεται προσωπική κράτηση από αδικοπραξία άνω των 30.000 ευρώ. Ο κ. Κουτσούμπας προτείνει, πέραν της επιβολής χρηματικής ποινής για την μη πληρωμή επιταγής από τα πολιτικά δικαστήρια, όπου προσφεύγουν με αγωγές, να μην επιβάλλεται προσωποκράτηση για οποιοδήποτε ποσό της επιταγής. Η ποινή της προσωποκράτησης συνεχίζει να ισχύει (τουλάχιστον προς το παρόν) στα ποινικά δικαστήρια.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστηρίζει ότι: «Η συνέχιση της διάταξης αντίκειται στο Σύνταγμα γιατί προσκρούει στη συνταγματική επιταγή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και συνεπώς της ελευθερίας του ατόμου.

Έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. «Κανείς δε φυλακίζεται αποκλειστικά λόγω της αδυναμίας του να εκπληρώσει συμβατική υποχρέωση».

Το ΑΕΔ έχει δεχθεί ότι το επαχθές αυτό μέτρο αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά του ίδιου προσώπου προκειμένου να εξαναγκαστεί σε καταβολή.

Δεν μπορεί να διατηρείται αυτό το μέτρο όταν ήδη έχει κριθεί ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας της προσωπικής κράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, ΙΚΑ και ΝΠΔΔ.

Συνεπώς, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας, είδους ή βαρύτητας της αδικοπραξίας (αστικού ή ποινικού χαρακτήρα) η καλή πίστη και κυρίως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση του οφειλέτη παραμένει η κρίσιμη παράμετρος. Σε μια περίοδο κρίσης που διανύουμε, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αντικειμενική αδυναμία, οπότε πλέον η τιμωρία δεν έχει δικαιοπολιτικό ενδιαφέρον ούτε μπορεί να ασκήσει εκφοβιστική ή ψυχολογική πίεση στον μη έχοντα».

Να σημειωθεί ότι υπέρ της άμεσης κατάργησης της προσωποκράτησης υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ