Δυστυχώς, καταρρέουμε…

Ωστόσο, και παρά το «σιωπητήριο» που επιχειρήθηκε να επιβληθεί, οι «κόντρες» για το καυτό αυτό ζήτημα καλά κρατούν, με δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ να ανατροφοδοτούν την ένταση, με επιθέσεις κατά συνεργατών του κ. Βενιζέλου.

Τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης όσο και ο Σωκράτης Ξυνίδης (που διετέλεσαν και οι δύο γραμματείς του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου) ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης, επαναφέροντας στην πρώτη γραμμή το θέμα των οικονομικών, καθώς η ηγεσία προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους. Οι αιχμές που άφησε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ο οποίος απέδωσε ευθύνες σε «συγκεκριμένους γραμματείς», τους οποίους κατονόμασε στη συνέχεια σε ραδιοφωνική συνέντευξη, αναφέροντας τους κ. Ραγκούση και Ξυνίδη, στους οποίους ταυτόχρονα άσκησε κριτική γιατί το 2012 δεν ψήφισαν νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε πως τα κόμματα μπορούν να εισπράξουν 3 δόσεις κρατικής χρηματοδότησης χωρίς να τις κατασχέσουν οι τράπεζες για τα δάνεια που είχαν λάβει τα κόμματα.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, από την πλευρά του, σημείωσε πως από το 2011 είχε ετοιμάσει σχέδιο νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, ενώ έριξε ευθύνες για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος στην ηγεσία του κ. Βενιζέλου.

Ο Σωκράτης Ξυνίδης, μέσα από την ιστοσελίδα του, αποκάλεσε ψεύτη τον κ. Κουκουλόπουλο και τον απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα όσα λέγονται εκτός δημοσιότητας για το ευαίσθητο αυτό θέμα, καταγράφουν τη ζοφερή πολιτική πραγματικότητα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και το πόσο εύθραυστο είναι το «σιωπητήριο» που επιχείρησε να επιβάλει η ηγεσία, τουλάχιστον μέχρι να παραδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών (αναμένεται στο τέλος του μήνα), αλλά και την επιστροφή στην Ελλάδα του Ευάγγ. Βενιζέλου στις 26 Μαΐου. Κανείς βέβαια δεν μπορεί από τώρα να προσδιορίσει τι αντιδράσεις θα υπάρξουν και από ποιους, όταν παραδοθεί το πόρισμα και έλθει προς συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Πάντως το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να «ξεπεράσει» το όλο θέμα με μια εντατική στροφή στα θέματα διαχείρισης της διακυβέρνησης, προσπαθώντας να δείξει πως ως κυβερνητικός εταίρος έχει το δικό του στίγμα.

Κεντρικό μέτωπο παρέμβασής του τα τελευταία 24ωρα ήταν η απεργία των εκπαιδευτικών και η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, παίρνοντας -στα λόγια τουλάχιστον- αποστάσεις από την απόφαση του Αντ. Σαμαρά για την επιστράτευση, αλλά και τις ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μεταθέσεις, ενώ ήταν ξεκάθαρα αρνητικό για απεργίες στη διάρκεια των εξετάσεων.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ, παρότι εισηγήθηκε και ψήφισε την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιχείρησε διορθωτική κίνηση τασσόμενο υπέρ της υπογραφής συλλογικής σύμβασης και διατήρησης του επιδόματος γάμου, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον ΣΕΒ για τη στάση του στο όλο θέμα.

Εξάλλου πίεσε (από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ) για την προώθηση και ψήφιση του περιβόητου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ενώ προέβαλε ενστάσεις στο θέμα της επιλογής νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία. Ωστόσο οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί για το ίδιο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ εντάθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Ιπποκράτους, από τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν νέα δραματική μείωση των ποσοστών και της επιρροής του κόμματος.

«Δυστυχώς καταρρέουμε καθημερινά στην κοινωνία και δεν υπάρχει για την ώρα δυναμική ανάσχεσης. Αν δεν γίνει κάτι τώρα, κινδυνεύουμε με πολιτική εξαφάνιση», υπογράμμιζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τόνιζαν ακόμα πως «η κοινωνία φαίνεται ότι έχει στρέψει τις πλάτες της στο ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των Μνημονίων και της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε», ενώ αναρωτιούνται «αν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να επωφεληθούν σε κάτι πολιτικά από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και τα συνεχή «ναι» στην «τρόικα» και στον Αντ. Σαμαρά».


Σχολιάστε εδώ