Επικίνδυνη υποχώρηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Τα αίτια της κατάστασης, που έχει ανυπολόγιστο κόστος, με απώλεια ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αποδίδονται στο ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και στις προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε τμήμα του πληθυσμού, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας κορυφής με θέμα «Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ. H επιστημονική ημερίδα διοργανώθηκε από την Α’ Παθολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ, με ομιλητές τρεις επιφανείς έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους και εμβέλειας.

Πρώτος ομιλητής, ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως αυθεντία στον χώρο των μεταμοσχεύσεων ήπατος-νεφρών-παγκρέατος και εντέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου διαμένει μονίμως και διευθύνει το Μεταμοσχευτικό Ινστιτούτο Miami, του οποίου είναι ιδρυτής. Ακολούθησε ο δρ Δημήτριος Γάκης, διευθυντής στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθιερωθείς ως αυθεντία στη βαριά χειρουργική και τη χειρουργική μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. O κ. Γάκης είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας σε θέματα μεταμοσχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Την ομιλία κορυφής έκλεισε ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους καρδιοχειρουργούς του κόσμου και ο οποίος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο καρδιοχειρουργός μεταμόσχευσης καρδιάς με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, που υπερβαίνει τις διεθνείς επιδόσεις. Παράλληλα, ο κ. Αλιβιζάτος είναι και ο ιδρυτής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Καρδιάς στο Ωνάσειο Kαρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια της επιστημονικής ημερίδας και διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ Ελευθερία Κρικέλη, «η σημερινή ημέρα αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στον διαρκή αγώνα αναζήτησης προσφορότερων οδών, προς βελτίωση και αναδιοργάνωση ενός συστήματος μεταμοσχεύσεων υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».


Σχολιάστε εδώ