Το καθημερινό ροχαλητό είναι ασθένεια και όχι συνήθεια

Η πλέον γνωστή στις μέρες μας διαταραχή κατά τον ύπνο, το σύνδρομο απνοιών υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ) ή απλά το ροχαλητό, είναι ένα συχνό και μάλλον υποδιαγιγνωσκόμενο νόσημα, με συχνότητα έως και 9% στον γενικό πληθυσμό, με αναφορές στον μεσογειακό πληθυσμό έως και 15%, όπως επισημαίνουν οι συντονιστές της Ομάδας Εργασίας Ύπνου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Σοφία Ε. Σχίζα και Χαράλαμπος Μερμίγκης.

Το ροχαλητό εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, σε άτομα με ανατομικές ανωμαλίες των ανώτερων αεραγωγών και της κρανιοπροσωπικής χώρας, με κληρονομική προδιάθεση, ενώ παράγοντες που το επιδεινώνουν αποτελούν η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η χρήση οινοπνευματωδών, ηρεμιστικών και υπνωτικών.

Χαρακτηρίζεται από συνεχόμενο, καθημερινό ροχαλητό και επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπών της αναπνοής κατά τον ύπνο, που συνοδεύονται από πτώσεις του οξυγόνου και αφυπνίσεις του εγκεφάλου στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αναπνοή.

Τα συμπτώματα είναι ένας ανήσυχος, αναποτελεσματικός ύπνος, αίσθημα πνιγμονής κατά τον ύπνο, ανάγκη για πολλαπλή νυκτερινή ούρηση, πρωινή κόπωση, ημερήσια υπνηλία που αν είναι σοβαρού βαθμού συνδέεται με τροχαία ή εργατικά ατυχήματα, ξηροστομία, πρωινή κεφαλαλγία, μείωση πρόσφατης μνήμης και συγκέντρωσης, μείωση σεξουαλικής ικανότητας, ειδικά στους άνδρες. Έχει σημαντικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις, όταν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται, όπως υπέρταση, αρρυθμίες, ισχαιμικού τύπου καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά, ακόμη και αιφνίδιο θάνατο κατά τον ύπνο, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ωστόσο, η έγκαιρη ανίχνευσή του και η σωστή αντιμετώπισή του με το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο οδηγεί σε πλήρη ύφεση των προαναφερόμενων, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ύπνου και ακολούθως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.


Σχολιάστε εδώ