Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ από τη νέα αναδίπλωση Βενιζέλου

Παράλληλα, μια σειρά από στελέχη και βουλευτές θέτουν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, θέμα για τη γραμμή πλεύσης και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «και πάλι μετά το συνέδριο πορευόμαστε σε θολό τοπίο, χωρίς ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές, με συνεχή πισωγυρίσματα… Ας μην αναρωτιέται πλέον κανείς γιατί βουλιάζουμε καθημερινά και γιατί εξαφανιζόμαστε δημοσκοπικά».

Τα όσα προηγήθηκαν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και τα όσα ακολούθησαν απέδειξαν, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πως υπάρχει μια προσωπική πολιτική του κ. Βενιζέλου, που σχεδιάζεται στο γόνατο και δεν έχει βάθος και εναλλακτικές διεξόδους. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε μια συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία μάλιστα φρόντισε μέσω διαρροών να δημοσιοποιήσει παραμονές της σύσκεψης, την οποία όμως ακύρωσε και αναίρεσε ο ίδιος στη διάρκεια της σύσκεψης. Είναι ενδεικτικό ότι ψηλά στην ατζέντα ήταν το θέμα «της βελτίωσης της λειτουργίας της κυβέρνησης», δηλαδή ο ανασχηματισμός, και μάλιστα προτεινόταν «πακέτο» (όπως έγραφε το «Π» την περασμένη Κυριακή) με μια σειρά άλλα ζητήματα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί κρίσιμα και κομβικά, όπως ο απόλυτος καθορισμός της διάρκειας της θητείας της κυβέρνησης, ο εκλογικός νόμος, η επανεπικαιροποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας, ενώ υπήρχε και «ανένδοτος αγώνας» για την κατάργηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα το 2013 (όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους 3 πολιτικούς αρχηγούς) και αντικατάστασής του από το ενιαίο τέλος.

Τις κεντρικές αυτές επιλογές του (λειτουργία κυβέρνησης, «χαράτσι») αφενός τις δημοσιοποίησε μέσω διαρροών και δηλώσεων, αφετέρου φρόντισε να εγκριθούν και να ενισχυθούν πολιτικά μέσα από συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, λίγη ώρα πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε και δεν επέμεινε στη σύσκεψη σε τίποτα από αυτά που αποτέλεσαν τις κεντρικές και πολιτικά εγκεκριμένες πολιτικές του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα όχι απλώς να ενταθούν οι προβληματισμοί εντός ΠΑΣΟΚ, αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω οι φωνές εκείνες που ζητούν να μη μετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά απλώς να τη στηρίζει στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογράμμιζαν ότι το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης και του ανασχηματισμού «εξακολουθεί να μένει ψηλά στην ατζέντα» και πως «το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει επ’ αυτού όταν ολοκληρωθούν και καταλήξουν οι συζητήσεις με την “τρόικα”».

Σε ό,τι αφορά το περιβόητο «χαράτσι», πολλά στελέχη εκτιμούν πως «το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος εκτέθηκαν και πάλι, δεν μπόρεσαν να επιβάλουν τη θέση τους και τώρα βαφτίζουν το κρέας ψάρι».

Πάντως το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου προσπαθεί να «υποβαθμίσει» τη νέα «αναδίπλωση» και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν «ικανοποίηση για το ενιαίο μέτωπο των τριών αρχηγών», επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τον ενιαίο φόρο ακινήτων, «που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Ιπποκράτους, «η κοινή θέση που διαμόρφωσαν οι τρεις αρχηγοί στη συνάντησή τους της Τετάρτης, εν όψει της διαπραγμάτευσης με την «τρόικα», είχε ως βάση την έγγραφη πρόταση που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος». Σημειώνουν πως «έγινε επιτέλους ευρύτερα δεκτό ότι η απόφαση για το ΕΕΤΗΔΕ, ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο τον Σεπτέμβριο του 2010, ελήφθη γιατί δεν υπήρχε άλλη ηπιότερη εφαρμόσιμη λύση και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το πακέτο των μέτρων του Νοεμβρίου του 2012 υπερβαίνει τα 14,5 δισ. ευρώ». Επίσης τονίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επίσης ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τον ενιαίο φόρο ακινήτων με προοδευτική κλιμάκωση και αφορολόγητο όριο, που θα εφαρμοστεί μεταβατικά και μέσω της ΔΕΗ και μέσω των ΔΟΥ το 2013 και στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2014» και πως «έγινε πλέον αποδεκτό από όλους, σε αντίθεση με τη δημαγωγία προηγούμενων φάσεων, ότι σε κανένα νοικοκυριό δεν διεκόπη από το 2010 έως σήμερα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ».

Εξάλλου πηγές της Ιπποκράτους τονίζουν πως «το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη στήριξή του στην κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την “τρόικα”», ενώ επισημαίνουν ότι «εκκρεμούν πολύ σημαντικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν».

Οι ίδιες πηγές εστιάζουν στην πλήρη και κανονική καταβολή όλων των δόσεων, ενώ προσθέτουν ότι κύριο ζητούμενο είναι να αποκλειστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος προγραμματίζει συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών, πιθανότατα εντός της εβδομάδας.


Σχολιάστε εδώ