Ο Σαμαράς δεν μπαίνει υπό την εποπτεία κανενός!

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την τακτική τους αυτή και προειδοποιούν ότι «ο Σαμαράς δεν πρόκειται να τεθεί υπό την εποπτεία κανενός»! Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ένα μπαράζ φημών και διαρροών, ανταλλαγή αιχμών και υπαινιγμών, είτε με δημόσιες παρεμβάσεις είτε με τη μορφή «non-paper».

Από την πλευρά τους, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης διεμήνυσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν θα υποκύψουν σε κάθε απαίτηση που διατυπώνει η «τρόικα», και ζήτησαν από τον κ. Σαμαρά καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση.

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου μέσω κύκλων ήταν σαφής: Αν δεν τηρηθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της και η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Είναι προφανές ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί, πόσω μάλλον δεν θα επιδιώξει, μια τόσο δραματική εξέλιξη, ωστόσο τα παραπάνω αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» και την αναχώρησή της από την Αθήνα θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία όσο και την πολιτική που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις μυστικές επαφές των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, καθότι στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι δύο αρχηγοί επιχειρούν τη συγκρότηση μετώπου εντός της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο μόνο προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει στη λειτουργία της κυβέρνησης, προειδοποιούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Αν στριμώξουν υπέρμετρα τα πράγματα και ανατραπεί η κυβέρνηση, θα φορτωθούν εξ ολοκλήρου τις ευθύνες για το χάος που θα προκληθεί», τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σπάνια και οι αποφάσεις λαμβάνονται από έναν κλειστό κύκλο υπουργών που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον, οι ίδιοι ενημερώνονται με καθυστέρηση για τα μέτρα που τίθενται προς ψήφιση ή προς υλοποίηση, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα βρίσκονται προ τετελεσμένων.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην ανάγκη ενός ευρύτατου ανασχηματισμού, ώστε να τοποθετήσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει να συνέρχονται συχνότερα και σε τακτά χρονικά διαστήματα οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι μόνον όταν πρέπει να διαχειριστούν μια κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου, αν και μέχρι πρότινος το συζητούσε με θετική διάθεση.

Η αλλαγή στάσης ίσως έχει να κάνει με τις στοχευμένες διαρροές από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας ότι διεκδικεί τη θέση ως αντάλλαγμα για τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση.

Εξ ου και η «οργισμένη» δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μαξίμου, στην οποία χαρακτήρισε «γελοίο» και «προσβλητικό» να τίθεται θέμα εισόδου του στην κυβέρνηση.

Ενδεικτική της τακτικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ το προσεχές διάστημα ήταν η αποστροφή του: «Αυτήν την κυβέρνηση δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε σε κανέναν άλλον»! Ο πρωθυπουργός είναι αρνητικός και δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση του κ. Βενιζέλου για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, με το σκεπτικό ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου πρέπει να αναθεωρηθούν οι προτεραιότητες.

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η νέα συμφωνία θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση από το Κοινοβούλιο, με όποιους κινδύνους αυτό εγκυμονεί. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, ενώ η αναπόφευκτη εσωστρέφεια θα θέσει σε καθεστώς αδράνειας την κυβέρνηση.

Αντίθετος με την πρόταση του κ. Βενιζέλου λέγεται ότι είναι και ο κ. Κουβέλης, ο οποίος συμμερίζεται τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις του κ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ