Οι φήμες για τον ρόλο της Deutsche Bank που έχει κρυμμένες ζημίες 12 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, που αυτόν τον καιρό βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου με τις «κρυμμένες» ζημίες των 12 δισ. ευρώ, το οποίο ερευνά πλέον και η Μπούντεσμπανκ, θέλει να μπλοκαριστεί η συγχώνευση, καθώς η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου τραπεζικού σχήματος θα της επέβαλε να προχωρήσει σε επενδύσεις αντίστοιχου ύψους, ενώ οι επιδιώξεις των Γερμανών θα εξυπηρετούνταν καλύτερα, αν επένδυαν κεφάλαια μόνο στην Εθνική.

Γεγονός είναι ότι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η Deutsche Bank θα επιθυμούσε να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να μην εμφανισθεί έναντι των αγορών ότι αναλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους στη χώρα μας. Όπως λέει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, θα ήταν αδιανόητο να εμφανισθεί σήμερα η Deutsche Bank ως μεγαλοεπενδυτής σε μια τράπεζα με μέγεθος ίσο με το ελληνικό ΑΕΠ, ενώ πολύ πιο εύκολα θα γινόταν αποδεκτή μια μικρότερη επένδυση στρατηγικής σημασίας, που θα μπορούσε να αυξηθεί στο μέλλον, ανάλογα με τον βαθμό προόδου της ελληνικής οικονομίας. Αυτό εκ των πραγμάτων φέρει την Deutsche σε αντίθεση με το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank, παρότι στο πρόσφατο παρελθόν οι Γερμανοί είχαν αποκτήσει σημαντική συμμετοχή στην τράπεζα του ομίλου Λάτση.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον της Deutsche Bank για την Εθνική δεν είναι… χθεσινό, αλλά ανάγεται, όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο απώτερο, σκοτεινό παρελθόν. Όσοι ανατρέξουν, μάλιστα, στην ιστορία της Εθνικής, όπως καταγράφεται από τον Γιώργο Παγουλάτο στο βιβλίο «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, 1940-2000», θα διαβάσουν ότι το 1941, με τις ναζιστικές δυνάμεις να «ματώνουν» την Ελλάδα, η τότε διοίκηση της Εθνικής είχε υποχρεωθεί να συμφωνήσει με τη διοίκηση της, κρατικής τότε, Deutsche Bank, για τη σύσταση μιας μεικτής επιτροπής, που θα εξέταζε τα περιθώρια ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας των δύο τραπεζών. Εκείνη η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε, όμως φαίνεται ότι η Ιστορία κάνει κύκλους και η Deutsche Bank φέρεται πάλι να βρίσκεται σε… απόσταση βολής από την Εθνική Τράπεζα.


Σχολιάστε εδώ