Κάποιοι πίσω από την πλάτη μου μαγείρευαν τη λίστα Λαγκάρντ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φάνηκε φλύαρος στους χαρακτηρισμούς, απρόθυμος όμως να συμβάλει στη διαφώτιση του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ. Παραδέχτηκε ότι είχε παρατήσει στο συρτάρι 14 μήνες αναξιοποίητη τη λίστα –όταν η κυβέρνηση χαράτσωνε τους πολίτες αναζητώντας έσοδα– επειδή νόμιζε ότι ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, που του την παρέδωσε, κρατούσε αντίγραφο. Απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γ. Διώτη ότι του παρέδωσε το ψηφιακό υλικό σε μορφή USB στο γραφείο του στη Βουλή στις 8 Ιουλίου του 2011 (όταν έγινε σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη η αντιγραφή), επιμένοντας ότι την παρέλαβε τον Αύγουστο και ίσως στις 24 Αυγούστου, όταν απέκτησε γραφείο στο κτίριο, και τόνισε ότι του επισημάνθηκε ότι η λίστα ήρθε μέσω των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας και Γαλλίας.

Εκτός του ότι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Γ. Διώτης δεν κρατούσε αντίγραφο και δεν προχωρούσε την έρευνα της υπόθεσης, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, με αφορμή τα e-mail που εμφάνισε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην επιτροπή, άφησε αιχμές κατά των Διώτη, Μπίκα, Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας ότι «κάποιοι πίσω από την πλάτη μου κανόνιζαν ακόμα και για τη διαχείριση της λίστας. Με αγνόησαν. Ο μόνος που δεν υπήρχε στη σκέψη και στη συνείδηση όσων εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα, ήμουν εγώ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις, υπήρξε ειρωνικός, ενώ φάνηκε ανήξερος σε σχέση με την αρχική του εντύπωση περί εμπλοκής της ΕΥΠ και ότι η λίστα παρελήφθη την άνοιξη του 2010, όπως είχε πει στο παρελθόν ότι είχε πληροφορηθεί από τον Κ. Μπίκα. Επιπλέον χρέωσε τον Γ. Διώτη στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπήρξε κατατοπιστικός ως προς το τι απέγιναν μερικές εκτυπώσεις της λίστας που του παρέδωσε. Διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι δέχεται επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγορεί ότι δεν ήθελε να αποκαλυφθεί η λίστα για να προστατέψει συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματίες ή εκδότες όπως ο κ. Μπόμπολας, και αντέτεινε ότι στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα έδινε στη Βουλή τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκδότες όπως η κ. Τεγοπούλου και ο κ. Μπόμπολας…

Προς αποφυγήν… παρεξηγήσεων και για να μην πέσει σε αντιφάσεις, διάβαζε από την κατάθεσή του στους Εισαγγελείς, παρότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.


Σχολιάστε εδώ