Επτά πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσετε περισσότερο χρόνο υγιή τα μαλλιά σας

Παρά το γεγονός ότι η ανδρογενετική αλωπεκία είναι πλήρως γονιδιακά εξαρτώμενη, οι περισσότεροι άνδρες σχετίζουν την τριχόπτωση με τον τρόπο ζωής, με τη διατροφή τους και με κάποιο δυσάρεστο και στρεσογόνο συμβάν στη ζωή τους. Κάποιοι θα πουν πως έχασαν τα μαλλιά τους στο πανεπιστήμιο, στον στρατό ή όταν πήραν διαζύγιο. Άλλοι θα πουν πως φταίει η διατροφή τους, το νερό στο νέο σπίτι τους ή το… κράνος που φοράνε, όταν οδηγούν για πολλές ώρες.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι ανθρώπινες προσπάθειες (και ελπίδες) να «αποκτήσει» κανείς τον… έλεγχο της τριχόπτωσης, που ευτυχώς είναι «καλοήθης» και δεν σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας. Με άλλα λόγια, ο άνδρας που χάνει μαλλιά νομίζει (ελπίζει) πως αν αλλάξει τρόπο ζωής ή διατροφής, θα σώσει τα μαλλιά του!

Η σκληρή πραγματικότητα είναι όμως πως αν έχεις τα γονίδια που προκαλούν ανδρογενετική αλωπεκία, θα συνεχίσεις να χάνεις μαλλιά ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να φας, όσο και να διαλογιστείς ή να γυμναστείς. Η μόνη λύση είναι η χρήση εγκεκριμένων και αποτελεσματικών φαρμακευτικών ουσιών. Πέρα από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, υπάρχουν ελάχιστα που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στη ζωή του, ώστε να περιορίσει την… αδυσώπητη γονιδιακή εντολή της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Υπάρχουν μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες οι άνδρες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία να διατηρήσουν για λίγο περισσότερο χρόνο τα μαλλιά τους και για πολλά περισσότερα χρόνια τη γενικότερη υγεία τους.

Καθότι δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τα γονίδιά του μέσω του τρόπου ζωής, οι παρακάτω συμβουλές έχουν στόχο κυρίως τη μείωση στην κυκλοφορία της ορμόνης DHT (διυδροτεστοστερόνη) που είναι το μόριο που ουσιαστικά προκαλεί την τριχόπτωση στα άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία:

1. Προσπάθεια για πιο ήρεμη και λιγότερο στρεσογόνο ζωή. Το συνεχές στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στην κυκλοφορία και προκαλεί πολλές μακροπρόθεσμες βλάβες, ενώ αυξάνει και την ταχύτητα της απώλειας μαλλιών.

Παρόλο που φαίνεται «ουτοπικό», η εκμάθηση κάποιων ασκήσεων διαλογισμού –ή ασκήσεων αναπνοής που θα βοηθάει στην επίτευξη μιας πιο ήρεμης αντιμετώπισης των καταστάσεων– είναι χρήσιμη πρώτα για την υγεία του ατόμου γενικότερα και κατʼ επέκταση για τα μαλλιά του. Όμως τονίζω πως είναι απλώς έμμεσα χρήσιμη, όχι ότι αν κάνει κάποιος γιόγκα θα βγάλει μαλλιά.

2. Μείωση των λιπαρών στη διατροφή. Τα τηγανητά, τα ζωικά λιπαρά και τα κόκκινα κρέατα έχουν συσχετισθεί με αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, που με τη σειρά τους πιθανόν να σχετίζονται με τοπική αύξηση της παραγωγής της ορμόνης DHT (που προκαλεί την τριχόπτωση) και κατʼ επέκταση επιδείνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

3. Μείωση της κατανάλωσης τροφών με σύνθετους υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως χυμοί (ακόμα και φυσικοί!), αναψυκτικά, σοκολάτες, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αμυλούχα κ.α. Οι τροφές αυτές προκαλούν υψηλή έκκριση ινσουλίνης και αύξηση της DHT με πολύπλοκούς μεταβολικούς μηχανισμούς.

4. Επίσης, προϊόντα με πολλά συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, χρωστικές και ρυθμιστές οξύτητας πρέπει να αποφεύγονται, διότι αυξάνουν τις οξειδωτικές ρίζες και πιθανόν να επιδεινώνουν την τριχόπτωση, καθότι τα τριχοθυλάκια που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο οξειδωτικό φορτίο.

5. Μείωση ή διακοπή του καπνίσματος, που αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, για την οποία οι πάσχοντες από ανδρογενετική αλωπεκία έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο, ενώ ο καπνός πιθανόν να δρα απευθείας αρνητικά στα τριχοθυλάκια των περιοχών με ανδρογενετική αλωπεκία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

6. Μείωση ή διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ. Το αλκοόλ διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα DHT μέσω πολύπλοκων μεταβολικών μηχανισμών.

7. Ήπια άσκηση, κυρίως υπό τη μορφή της αεροβικής άσκησης που θα συνδυάζεται με ήπια εκγύμναση με βάρη. Η αεροβική άσκηση προκαλεί ήπια μείωση της έκκρισης τεστοστερόνης στους άνδρες, ενώ αντίθετα η άσκηση με βάρη προκαλεί αύξηση των ανδρογόνων και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Ο συνδυασμός λοιπόν των δύο διαφορετικών τρόπων εκγύμνασης έχει εξισορροπητικό ρόλο με το μέγιστο όφελος για την υγεία και τη φυσική κατάσταση, παρόλο που δεν σχετίζεται με άμεσο όφελος για τα μαλλιά.


Σχολιάστε εδώ