Θεραπεία της οσφυαλγίας με αποσυμπίεση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει υπολογιστεί ότι φταίει για το 26%-40% των συμπτωμάτων ενός ασθενή. Ο δίσκος, ενώ δεν έχει πλούσια αιμάτωση σαν ιστός (άρα επουλώνεται πολύ αργά), έχει πλούσια νεύρωση από δυο μεγάλα νεύρα, κάτι που κάνει τα συμπτώματα και τον πόνο αβάσταχτα για τον ασθενή. Δισκοκήλη λέμε τη μετακίνηση μέσα στον δίσκο του δισκικού υλικού, από μηχανικά αίτια συνήθως, που αλλάζει τη μορφή του δίσκου και δημιουργεί πιέσεις στα νεύρα ή στον νωτιαίο σάκο και κακή κίνηση στις σπονδυλικές αρθρώσεις.

Η κήλη, ως παθολογία, δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα, φυσικοθεραπεία και ασκήσεις, γιατί είναι μηχανικό πρόβλημα με πολλές συνιστώσες και οι παραπάνω θεραπείες απλώς ανακουφίζουν τα συμπτώματα, αλλά δεν επιδρούν στο αίτιο. Μια σύγχρονη λύση, που μας έρχεται από την Αμερική, είναι η αποσυμπίεση μεσοσπονδυλίου δίσκου (αυχενικού και οσφυϊκού), που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, έχοντας βοηθήσει πολλούς ασθενείς με οσφυϊκό πόνο, αλλά και ασθενείς με υποτροπή έπειτα από χειρουργείο.

Η αποσυμπίεση δουλεύει μηχανικά πάνω στον δίσκο και στις σπονδυλικές αρθρώσεις όχι τραβώντας τη μέση του ασθενούς, όπως τα παλιά κρεβάτια έλξης, αλλά με ένα ειδικό software, στοχεύοντας στο σπονδυλικό επίπεδο και, λειτουργώντας με έναν ειδικό αλγόριθμο, αλλάζει την εσωτερική πίεση του δίσκου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη τροφικότητα, λιγότερο πόνο, καλύτερη κινητικότητα και επούλωση της ρωγμής στον δακτύλιο, όταν είναι το πρόβλημα στην οξεία φάση. Η αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης –και ειδικά η γυμναστική σταθεροποίησης που ακολουθεί– είναι σήμερα ο πιο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης του σπονδυλικού πόνου. Σύμφωνα με έρευνες, η αποσυμπίεση μπορεί να μειώσει την εσωτερική πίεση στον δίσκο μέχρι -150 με -200 mm/hg που δημιουργεί την κήλη (σαν ένα εξόγκωμα σε λάστιχο αυτοκινήτου). Η αποσυμπίεση αυξάνει την αιμάτωση στην περιοχή, άρα και την πρόσληψη οξυγόνου και πρωτεογλυκανών από τον δίσκο, άρα επιταχύνεται η διαδικασία επούλωσης και αυτοΐασης που έχει κάθε οργανισμός.

Μετά ακολουθούν οι ασκήσεις σταθεροποίησης, που στόχο έχουν να κάνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας μόνιμο.

Το πρόγραμμα αυτό των ασκήσεων βοηθά στην ενδυνάμωση μυϊκών ομάδων που σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη, όπως ο πολυσχιδής μυς και ο τετράγωνος οσφυϊκός, και ουσιαστικά είναι η αγωγή που συντηρεί τον ασθενή σε καλή κατάσταση.

Η μηχανική αποσυμπίεση δίσκου είναι μια επαναστατική θεραπεία και λύση για πολλές παθήσεις που ομαδοποιούνται κάτω από τον όρο ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ και έχει γλιτώσει πολλούς ασθενείς από ένα επώδυνο χειρουργείο ή κατάχρηση φαρμάκων και ακινητοποίηση.


Σχολιάστε εδώ