Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ ο νέος του γραμματέας

Ο 33χρονος γραμματέας που κατόρθωσε να διασπάσει τη Βενιζελική πτέρυγα, να κυριαρχήσει στο συνέδριο και να επιβάλει τους όρους του, αποτελεί την εκδοχή της ανανέωσης που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του.

Ήδη, όμως, από τη διαδικασία της εκλογής του τα 56 λευκά και τρία άκυρα ψηφοδέλτια στο σύνολο των 168 μελών της Εθνικής Κεντρικής Επιτροπής ήταν ένα ηχηρό μήνυμα. Στις εσωκομματικές φράξιες που έχουν διαμορφωθεί ο Ανδρουλάκης έχει πολλούς υποστηριχτές, αλλά και αρκετούς εχθρούς.

Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τις ομάδες που αποτελούν πραγματικό γεγονός στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η καχυποψία με την οποία τον βλέπουν οι παλιοί Βενιζελικοί, λόγω της ανοιχτής του σύγκρουσης στο συνέδριο με τον Αγγελούδη (εκ των στενότερων φίλων και συνεργατών του Βενιζέλου), τα αισθήματα εχθρότητας της ομάδας Παναγιωτακόπουλου, αλλά και των Πανταζή, Αντωνίου και Καμά, που θεωρούν ότι η μόνη επιδίωξή του είναι να πάρει το κόμμα.

Η ομάδα των Παπανδρεϊκών του Καρχιμάκη εμφανίζεται πιο συγκαταβατική. «Πολλοί από μας θα ψηφίσουν παρών στη διαδικασία, κυρίως επειδή δεν τον ξέρουμε.

Ωστόσο θέλουμε να δούμε τι πραγματικά έχει στο μυαλό του και πώς ακριβώς θα το εκφράσει», έλεγε στο «Π» ηγετικό στέλεχος της ομάδας, επισημαίνοντας όμως πως «το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι προσωπικό. Αν παραμείνει εκσυγχρονιστής, προφανώς και δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε».

Για την ομάδα των υφυπουργών ο Ανδρουλάκης είναι ένα πρόσωπο που δεν ενθουσιάζει ούτε όμως απογοητεύει, όπως θα μπορούσε να γίνει με κάποιον της παλιάς Βενιζελικής φρουράς. Στον αντίποδα -πέρα από τη νέα γενιά στελεχών που ανήκουν στη δική του ομάδα, όπως και του Οδ. Κωνσταντινόπουλου-, πολύ καλές σχέσεις με τον νέο γραμματέα (κάποιες κακές γλώσσες μιλούν ακόμη και για συμπόρευση) έχει δημιουργήσει και η μικρή ομάδα του Σκανδαλίδη.

Ο ίδιος, πάντως, στις πρώτες του δηλώσεις υπό τον νέο του ρόλο, εμφανίστηκε ενωτικός και φάνηκε να δίνει τεράστια έμφαση στην ανανέωση και την ενότητα του κόμματος. « Καλά τα όσα έγιναν, το θέμα είναι τώρα να τα κάνουμε και πράξεις», δήλωσε στο «Π» ο Ν. Ανδρουλάκης.

Παν. Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ