Και πριν από 4.000 χρόνια είχαν αθηροσκλήρωση

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet», σχετικά με 137 μούμιες ηλικίας μέχρι 4.000 ετών, αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο έχει σημάδια αθηροσκλήρωσης. Οι περισσότεροι συνδέουν την πάθηση με παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και την παχυσαρκία.

Ωστόσο τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να σημαίνουν μια πιο βασική προδιάθεση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστική μέθοδο εξέτασης για να εξετάσουν μούμιες από την Αίγυπτο, το Περού, τη νοτιοδυτική Αμερική και νησιά της Αλάσκας. Ανακάλυψαν ότι 47, ή ποσοστό 34%, έδειξε σημάδια αθηροσκλήρωσης. Όταν η δομή των αρτηριών είχε επιζήσει, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδώσουν την αθηροσκλήρωση κοιτάζοντας για σημάδια αγγειακής ασβεστοποίησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η δομή δεν είχε διατηρηθεί, αλλά οι εναποθέσεις ήταν ακόμα παρούσες εκεί όπου βρίσκονταν κάποτε οι αρτηρίες.

Όπως συμβαίνει και στους σύγχρονους πολιτισμούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ήταν περισσότερο πιθανό να φέρουν σημάδια της νόσου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, επειδή μπόρεσαν να εστιάσουν σε ανθρώπους που ζούσαν σε διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικό τρόπο ζωής και σε διαφορετικές περιόδους.

Πηγή: www.iatronet.gr


Σχολιάστε εδώ