Τελικά ο ύπνος δεν… θρέφει!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσιολογίας Κένεθ Ράιτ, διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 16 υγιείς ενήλικες (οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες), μέσης ηλικίας 22 ετών, που κλήθηκαν να κοιμούνται σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, επί δύο εβδομάδες.

Όπως έδειξε το πείραμα, όσοι κοιμούνταν πέντε ώρες τη νύχτα, επειδή έμεναν περισσότερες ώρες ξύπνιοι έκαιγαν κατά μέσο όρο 5% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με όσους κοιμούνταν εννέα ώρες. Όμως, από την άλλη, κατανάλωναν 6% περισσότερες θερμίδες, συνεπώς μέσα στην ημέρα απορροφούσαν περισσότερες θερμίδες από όσες έκαιγαν.

Αυτό συνέβαινε επειδή όσοι κοιμούνταν λίγες ώρες έτρωγαν μεν μικρότερο πρωινό, αλλά στη συνέχεια κατανάλωναν περισσότερα σνακ, ενώ έτρωγαν γενικότερα πιο πολύ φαγητό μετά το απόγευμα. Ακριβώς επειδή όσοι κοιμούνται λίγο τρώνε ολοένα περισσότερο προς το βράδυ, τείνουν να παίρνουν και περισσότερα κιλά, καθώς το βραδινό φαγητό είναι πιο επιβαρυντικό για τη σιλουέτα.

Σύμφωνα με τον δρα Ράιτ, ο επιπλέον ύπνος δεν εξασφαλίζει απώλεια βάρους, όμως ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται και σε ώρες που η φυσιολογία του οργανισμού δεν είναι σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: www.health.in.gr


Σχολιάστε εδώ