Έτοιμο το πόρισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, προκάλεσε αναταραχή στη γερμανική πλευρά και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε εξηγήσεις…

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος είχε την ιδέα να συστήσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο Ομάδα Εργασίας για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι ολοκληρώθηκε το έργο της Ομάδας, επικεφαλής της οποίας είναι ένα από τα καλύτερα και πιο ικανά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, ο κ. Παν. Καρακούσης, και στις 8 Μαρτίου θα παραδώσει το πόρισμά της. Αυτό που προφανώς άναψε φωτιές ήταν η κατάληξη και της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του αναπληρωτή υπουργού, ότι «μετά την παραλαβή του πορίσματος, θα κινηθώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου και της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Υπήρξαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αμέσως αντέδρασε η γερμανική πρεσβεία. Ο γερμανός πρέσβης επισκέφθηκε τον κ. Σταϊκούρα και αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να μάθει πού το πάει η κυβέρνηση και ποια θα είναι η συνέχεια. Επίσημα, βέβαια, τίποτε δεν ανακοινώθηκε. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι υπάρχει έντονη ανησυχία της γερμανικής πλευράς και δεν αποκλείεται να έγινε και παρέμβαση στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Θα τα… έτρωγαν τα ποντίκια…

Η Ομάδα Εργασίας, που ανέλαβε να συγκεντρώσει όλο το σχετικό υλικό, έψαξε σε 15 διαφορετικά κτίρια, όπου ήταν… πεταμένοι οι φάκελοι (ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Βουλή ότι «σχετικό υλικό ήταν ατάκτως ερριμμένον σε διάφορα κτίρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους») και, μάλιστα, αν καθυστερούσε η αναζήτησή του, θα το είχαν φάει όλο τα ποντίκια…

184 τόμοι τα αρχεία!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για πρώτη φορά:

1ον. Έχει γίνει κατανομή των φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία περίπτωσης που σχετίζεται με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

2ον. Έχει προχωρήσει η ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση των καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού.

3ον. Έχουν καταγραφεί 184 τόμοι αρχειακού υλικού, ποικίλου περιεχομένου, η κατάσταση του οποίου, βέβαια, λόγω της παλαιότητας, δεν είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ καλή.

4ον. Έχει ξεκινήσει η σύνταξη του τελικού παραδοτέου του έργου της Ομάδας αναφορικά με την καταγραφή και ταξινόμηση του αρχείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Λέξη για πληρωμή…

Δεν είναι άσχετη με την ανησυχία που προκάλεσαν τα όσα είπε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας στο Βερολίνο η συνέντευξη του γερμανού πρέσβη κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ την περασμένη Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα», όπου, ενώ παραδέχεται ότι υπάρχει θέμα, δεν λέει λέξη για την καταβολή των αποζημιώσεων που μας χρωστάει η χώρα του και περιορίστηκε να πει ότι υπάρχει… πολιτική και… ηθική παράμετρος! Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν εξακολουθεί να υπάρχει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων από την πλευρά της χώρας του, η απάντησή του ήταν: «Η κατοχή της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα ήταν πολύ βάναυση και προκάλεσε μεγάλες συμφορές και μεγάλη οδύνη. Το βλέπει κανείς ακόμα και σήμερα στα μαρτυρικά χωριά. Οι πληγές δεν έχουν κλείσει και οι Γερμανοί πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Αναμφισβήτητα η πολιτική και η ηθική παράμετρος είναι κάτι που πρέπει να έχουν πάντα υπόψη».


Σχολιάστε εδώ