Τι πρέπει να προσέχουν τον χειμώνα…

Το κρύο αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σχηματισμό θρόμβων και επομένως τον κίνδυνο εμφράγματος ή αγγειακού εγκε­φα­λικού επεισοδίου. Επίσης, οι ιώσεις, που είναι σαφώς συχνότερες τον χειμώνα, προκαλούν πυρετούς και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

Η σχετιζόμενη με τις χαμηλές θερμοκρασίες κατανάλωση έντονα λιπαρών τροφών, πλούσιων σε αλάτι, προκαλεί έντο­νη επιβάρυνση στη δομή και στη λειτουργία των αγγεί­ων, παραβλάπτοντας τη λειτουργία της καρδιάς.

Επίσης, η ταυτόχρονη συχνά κατάχρηση αλκοόλ κατά του­ς μήνες αυτούς οδηγεί σε απώλεια θερμότητας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και απώλεια υγρών, επιβαρύνοντας σοβαρά την καρδιακή λειτουργία.

Ακόμα, η διακοπή της άσκησης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την καρδιά μας και κυρίως για τους καρδιοπαθείς. Είναι ανα­γκαί­ο, λοιπόν, όλοι οι καρδιοπαθείς κατά τους χειμερινούς μήνες να είναι πιο προσεκτικοί ως προς τα εξής:

• Τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και ιδεώδη ρύθμισή της στα συνιστώμενα επίπεδα (≤ 130/80 mmHg), με πιθανή τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα καρδιολόγο.

• Υγιεινή διατροφή, με αποφυγή λιπαρών τροφών, καθώς και τροφών πλούσιων σε αλάτι.

• Εμβολιασμό όλων των καρδιοπαθών με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης και αποφυγή του συγχρωτισμού με πολυ­πληθείς ομάδες σε κλειστούς, μη καλά αεριζόμε­νου­ς χώρους.

• Σε περίπτωση λοίμωξης αναπνευστικού εξέταση από τον οικογενειακό γιατρό και έγκαιρη λήψη κατάλληλης θεραπείας (αντιβιοτικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιπυρετικά κ.λπ.).

• Αποφυγή έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγωνιά) και ιδίως απότομη αλλαγή περιβάλλοντος, με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές.

• Αποφυγή της άσκησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.


Σχολιάστε εδώ