Απειλούν όποιους αποδέχονται τους ιμάμηδες

«Φασίστες» και «τρελούς» χαρακτηρίζουν τα μέλη του γνωστού παραμάγαζου στη Θράκη όσους ψήφισαν την τροπολογία για τον διορισμό των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, απειλώντας όσους «χωρικούς» τους αποδεχτούν ότι θα χάσουν τη θρησκεία τους και την ταυτότητά τους, άρα θα περιθωριοποιηθούν από τη μειονότητα, και τους καλούν να δείξουν ανυπακοή και αντίσταση στην… «εθνοκάθαρση»…

Τον χορό άνοιξε ο γνωστός Ντεντέ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι με την ψήφιση της τροπολογίας «επήλθε χτύπημα στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Με τις αλλαγές, οι οποίες ψηφίστηκαν στον νόμο για τους 240 ιμάμηδες, πλέον κανείς να μη λέει πως στη Δυτική Θράκη υπάρχει θρησκευτική ελευθερία. Όπως λαμβάνονται οι αποφάσεις για τον καθορισμό του ιμάμη της Ρόδου από μια τριμελή ομάδα θεολόγων-εντολοδόχων, που συστάθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, έτσι και στη Δυτική Θράκη αρχίζουν πλέον να διορίζονται ιμάμηδες στα τζαμιά. Πίσω από αυτά τα άτομα που αποδέχονται τον διορισμό ΝΑΜΑΖΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Και αν γίνει ναμάζι, δεν είναι ναμάζι, δεν είναι αυθεντικό. Χωρικοί οι οποίοι θα αποδεχτούν αυτούς τους ιμάμηδες και αποδώσουν σε αυτούς τον άμβωνα, χάνουν τη θρησκεία τους και την ταυτότητα τους, όπως έγινε κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην περίπτωση της Βουλγαρίας».

Στη συνέχεια, ο Τζεκίζ Ομέρ, έτερος «λειτουργός» της δημοσιογραφίας στην περιοχή, επισημαίνει: «Είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το πόσο ανίδεοι είναι οι έλληνες βουλευτές… Και κυρίως να παρατηρήσουμε το πόσο φασίστες είναι. Η φιλοναζιστική Χρυσή Αυγή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον καταραμένο νόμο των 240 ιμάμηδων, έκανε μια άσχημη επίθεση στον βουλευτή μας της Ροδόπης, τον Αχμέτ Χατζηοσμάν. Τον κατηγόρησαν πως είναι πράκτορας της Τουρκίας, του είπαν να πάει στα τσακίδια, τον πρόσβαλαν επανειλημμένα… Τώρα καταλαβαίνω σε πόσο δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να μας εκπροσωπήσουν οι βουλευτές μας… Ο Ομέρ, ο οποίος στο παρελθόν έχει στοχοποιήσει Πομάκους, κάλεσε τη μειονότητα σε «αντίσταση απέναντι στο ελληνικό κράτος για την… εθνοκάθαρση και την πολιτιστική γενοκτονία των Τούρκων της Θράκης.

Ανάλογου ύφους οι ανακοινώσεις του DEB και της BTTADK, στις οποίες τονίζουν ότι: «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την εφαρμογή του αντιδημοκρατικού –δήθεν για την μειονότητα, αλλά παρά τη θέληση της– “νόμου για τους 240 ιμάμηδες”, που διαμορφώθηκε χωρίς να ερωτηθεί η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης».

Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες. Η ψήφιση της τροπολογίας πόνεσε και εξόργισε την Άγκυρα. Την ανάγκασε να πάρει θέση δημοσίως και να επέμβει απροκάλυπτα, με σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στα εσωτερικά της χώρας, αλλά και μέσω δημόσιων δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων, επιβεβαιώνοντας το πόσο θετική εξέλιξη ήταν στην πραγματικότητα η τροπολογία και πόσο σημαντική μπορεί να αποβεί όχι μόνο για τη μειονότητα, αλλά και για ολόκληρη τη Θράκη.


Σχολιάστε εδώ