από το Περιστύλιο…

Η αξιωματική αντιπολίτευση επειδή της δόθηκε η αφορμή να καταγγέλλει παιχνίδια με τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια μέχρι το πάρα πέντε τής ψηφοφορίας. Αλλά και η ελάσσων αντιπολίτευση, που είδε την πρότασή της για την παραπομπή των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου να ψηφίζεται από 89 και 63 βουλευτές αντίστοιχα, κατά 47 και 26, δηλαδή περισσότερους από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής που τη συνυπέγραφαν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως βγήκε αλώβητος από την κάλπη που στήθηκε με το όνομά του, κυρίως από τον φόβο να μην απειληθεί η συνοχή της κυβέρνησης. Τελικά το άθροισμα των ψήφων ήταν ελαφρώς μικρότερο από τον αριθμό των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να διερευνηθούν τυχόν ποινικές του ευθύνες. Αποτέλεσμα σχεδόν απρόσμενο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που φοβόταν διαρροές τόσο, που την επόμενη μέρα οι βουλευτές της ΝΔ ανησυχούσαν στη Βουλή μήπως τον πήραν στην πλάτη τους και τον έβγαλαν ενισχυμένο! Διάχυτη ήταν ωστόσο η αίσθηση ότι, πέρα από το ένστικτο αυτοσυντήρησης των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πείσει για τις ποινικές ευθύνες Βενιζέλου. Εξαντλήθηκε στα διαδικαστικά, ενώ ο Αλ. Τσίπρας που, παρότι είχε έτοιμη την ομιλία του, δεν ήταν σαφές αν και ποια ώρα θα μιλήσει, έριξε τους τόνους στην ολομέλεια, υπερασπίστηκε χλιαρά τη μυστική ψηφοφορία και, παρά τις απίστευτες προκλήσεις του Βαγγ. Βενιζέλου, ομολόγησε πολλές φορές ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα με κατανόηση. Έμοιαζε σαν να αναγνώριζε ότι υπάρχει κάπου λάθος στο σκεπτικό του κόμματός του ως προς την παραπομπή Βενιζέλου, σχολίαζαν πολλοί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε κάλπη με το όνομά του, δεν ήθελε διαρροές και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, αφού η πλειοψηφία αναγνώρισε ότι δεν αποσαφηνίζονται ποινικές ευθύνες στο πρόσωπό του. Έδωσε όμως μάχη για να το πετύχει μέσα από μια διαδικασία ναι μεν διαφανή, όπου οι βουλευτές ήταν ελεύθεροι να ψηφίζουν ό,τι θέλουν, αλλά δημόσια, κάτι που δεν διασφάλιζε στον απόλυτο βαθμό τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, καθώς όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω τους, στο πόσα ψηφοδέλτια κρατούν στα χέρια τους, αν θα περάσουν από την πρώτη κάλπη που περιλάμβανε την πρόταση της κυβέρνησης για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ή θα πάνε και στις κάλπες με τα άλλα πρόσωπα που πρότεινε η αντιπολίτευση και κανείς δεν ήξερε ποιος ψηφίζει υπέρ, ποιος κατά και ποιος ρίχνει λευκό. Παρʼ όλα αυτά, από τους 124 παρόντες βουλευτές της ΝΔ, οι 37 μόνο ψήφισαν επιδεικτικά μόνο στην πρώτη κάλπη. Οι υπόλοιποι πέρασαν και από τις τέσσερις, όπως και η Θ. Τζάκρη, μόνη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν υπάκουσε στην κομματική γραμμή της μιας κάλπης. Αντιθέτως, στη ΝΔ δεν φάνηκε να τηρείται κομματική γραμμή. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κ. Καραμανλής, οι καραμανλικοί βουλευτές, αλλά και υπουργοί όπως οι Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Χρ. Σταϊκούρας, Σ. Κεδίκογλου επέλεξαν και τις τέσσερις κάλπες. Με βάση όλες τις προτάσεις των κομμάτων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείτο για πέντε αδικήματα και με την υπερψήφιση της πρότασης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από 265 βουλευτές πηγαίνει στην Προανακριτική για δύο: Υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος! Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 129 βουλευτές, 26 όχι και 4 παρών, και την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων 110 βουλευτές, 28 όχι και 3 παρών.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή του Βαγγ. Βενιζέλου συγκέντρωσε 124 ναι, 24 όχι και 2 παρών, αποτέλεσμα που δεν μαρτυρά ότι υπήρξαν διαρροές από τον κυβερνητικό συνασπισμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δείχνει, αντιθέτως, ότι το άθροισμα των θετικών ψήφων είναι ελαφρώς κατώτερο του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 104 ναι, 23 όχι και 1 παρών, για τον Γ. Παπανδρέου 80 ναι 19 όχι και 8 παρών και για τον Λ. Παπαδήμο 63 ναι, 34 όχι και 6 παρών. Και επειδή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ προσανατολίζονταν στο λευκό για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, μέρος των διαρροών θα πρέπει να αναζητηθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σημειώνεται ότι τρεις βουλευτές ψήφισαν λευκό για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, 56 ήταν τα λευκά για τον Βαγγ. Βενιζέλο, 103 για τον Γ. Παπανδρέου και 111 για τον Λ. Παπαδήμο.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές. Απουσίαζαν ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, οι Η. Διώτη και Γ. Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Ψύρρας από τη ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι Χ. Αηδόνης και Θ. Παραστατίδης.

****
Σε αυτήν την πιο εξαντλητική διαδικασία των τελευταίων ετών για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, συνέβησαν διάφορα πρωτοφανή και ευτράπελα. Για παράδειγμα:

– Για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός, εν προκειμένω ο Γ. Παπανδρέου, κατηγορείτο και δεν μπήκε στον κόπο όχι να απευθυνθεί στην ολομέλεια, αλλά ούτε να στείλει ένα υπόμνημα! Ο διάδοχός του, Λ. Παπαδήμος, έστω για να πει ότι δεν τον ενημέρωσε ο Βενιζέλος σχετικά, μια σελίδα την έστειλε…

– Ο πρωθυπουργός βρέθηκε για αρκετή ώρα στη Βουλή, κλεισμένος στο γραφείο του, μελετώντας τα χαρτιά του. Στην ολομέλεια μπήκε μόνο για να ψηφίσει στην πρώτη κάλπη, γιατί αν συνέχιζε θεσμικά στις άλλες, ποιος είδε τον Βαγγέλη και δεν τον φοβήθηκε.

– Κανονικά θα έπρεπε να τον είχε φοβηθεί ο Τσίπρας. Το ύφος με το οποίο απευθυνόταν στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του στην ολομέλεια από τα βουλευτικά έδρανα –έτοιμος να του… χιμήξει– θα τρομοκρατούσε κάθε καλοπροαίρετο. Σε πλήρη κρίση μεγαλείου, ο Β. Βενιζέλος είπε πολλές φορές τη λέξη «εγώ», αναφερόμενος στο έργο του, σώζοντας δηλαδή… την Ελλάδα. Είπε άπειρες φορές τη λέξη «Διώτης» και τελικά την πάτησε, αναφερόμενος στα ψηφιακά αντίγραφα των αμυντικών σχεδίων που κρατάει, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

– Σε μάχη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε η συζήτηση για την Προανακριτική. Ο Βενιζέλος ξιφούλκησε και με το παραπάνω, καταγγέλλοντας στοχοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και «κατάπτυστο» το κείμενο της πρότασής του. Ο Τσίπρας σαν να βαριότανε λίγο. Το παρατήρησε και ο ίδιος ο Βενιζέλος: «Ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε να ακούσει. Ήρθε να διαβάσει την έτοιμη ομιλία του». Κατά τα άλλα, ο Σαμαράς είχε μια δουλειά και άργησε, το ίδιο και ο Κουβέλης.

– Ούτε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ήταν στα υπουργικά έδρανα την ώρα που μιλούσε ο Παπακωνσταντίνου. Περισσότεροι οι βουλευτές στο καφενείο, άδεια η ολομέλεια της Βουλής. Όμως η τύχη του… ήτο βεβαία. Και άνθρακες ο θησαυρός. Πολλές οι διαρροές για αποκαλύψεις που θα έκανε στην ομιλία αυτή. Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα, σχολίαζαν οι βουλευτές. Το καλύτερο σημείο της ομιλίας του; «Δεν εμπλέκομαι, για τον πολύ απλό λόγο ότι το usb από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα»…

– Από όλη την κυβέρνηση, στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο έπεσε ο κλήρος να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συνεδρίαση Μπεν Χουρ της Βουλής, που αποφάσισε για την Προανακριτική. Χάθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης; Από καιρό…

– Παραλίγο να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα η φαεινή ιδέα της αποστολής συμπληρωματικών στοιχείων της δικογραφίας για τη λίστα Λαγκάρντ, στο πάρα πέντε της ψηφοφορίας. Τα κόμματα ζητούσαν να αναβληθεί η ψηφοφορία για να ενημερωθούν και ο πρόεδρος της Βουλής ενοχλήθηκε και αναρωτήθηκε φωναχτά για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Γρήγορα πείστηκαν όλοι ότι πρέπει να προχωρήσει η ψηφοφορία για την Προανακριτική και βλέπουμε τι μέλλει γενέσθαι. Άλλωστε, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπας προειδοποιώντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αν σκοντάψουμε σε πολιτικές ευθύνες, θα επανέλθουμε με Εξεταστική!


Σχολιάστε εδώ