Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και οικονομολόγοι οι 150 από τους 300 της Βουλής

Ωστόσο, στην εποχή του Μνημονίου, της κρίσης χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για τη δυναμική είσοδο στα κοινοβουλευτικά δρώμενα των οικονομολόγων. Αναλυτικότερα, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν για άλλη μια φορά δικηγόροι και νομικοί, που αριθμούν 52 μέλη (33 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 5 ΠΑΣΟΚ, 4 ΑΝΕΛ, 3 ΔΗΜΑΡ, 3 ΚΚΕ, 1 ΧΑ), και ακολουθούν γιατροί και μηχανικοί, που έχουν 57 (ΝΔ 11,11 ΣΥΡΙΖΑ 10,7, ΠΑΣΟΚ 5,3, ΑΝΕΛ 2, ΔΗΜΑΡ 1,2, ΚΚΕ 2,1, ΧΑ 1). Οι οικονομολόγοι αριθμούν συνολικά 24 μέλη και οι δημοσιογράφοι ακολουθούν με 18. Συνολικά, οι πέντε αυτές επαγγελματικές κατηγορίες συγκεντρώνουν πανίσχυρη πλειοψηφία, καθώς αριθμούν 150 σε σύνολο 300 βουλευτών.

Από κει και πέρα, μεγάλη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο έχουν οι καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι φαρμακοποιοί αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Πολιτικοί αρχηγοί

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι οικονομολόγος, όπως και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικός μηχανικός, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος συνταγματολόγος του τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δηλώνει μαθηματικός, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε κατά το παρελθόν ως εκπαιδευτικός. Ο Φώτης Κουβέλης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ηθοποιοί, μουσικοί και άνεργοι

Παράλληλα, στην παρούσα σύνθεση της Βουλής υπάρχουν πέντε ηθοποιοί (Πάντζας, Χαϊκάλης, Κανελλοπούλου, Γερασιμίδου, Γκερέκου), καθώς και τρεις αγρότες (Τζαμτζής από τη ΝΔ, Χατζή Οσμάν από το ΠΑΣΟΚ και Μίχος από τη ΧΑ). Ο Κ. Μπαρμπαρούσης, της ΧΑ, δηλώνει άνεργος ηλεκτρολόγος που ασχολείται με κτηνοτροφικές εργασίες, ενώ από τον ίδιο χώρο προέρχονται και οι τρεις μουσικοί του Κοινοβουλίου Αρτ. Ματθαιόπουλος, Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος. Ο ανεξάρτητος Μ. Ανδρουλάκης, ο Π. Τατσόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Γ. Κυρίτσης της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν συγγραφείς, ενώ η Β. Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ ψυχοθεραπεύτρια. Επίσης, ο Ν. Μωραϊτάκης του ΚΚΕ είναι οικοδόμος, ενώ το πρώην μοντέλο των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, αυτοπροσδιορίζεται ως πρόσωπο που έχει κάνει διεθνή καριέρα στη βιομηχανία της μόδας.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι βάσει τον βιογραφικών στοιχείων που κατέθεσαν οι βουλευτές σχεδόν όλοι μιλούν αγγλικά, εκτός από τον Ευθ. Καρανάσιο, ο οποίος μιλά σερβοκροάτικα.

Παναγιώτης Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ