Το… μπρος-πίσω της απόφασης για το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής

Ενδεχομένως μάλιστα να μην έχει φτάσει στο φινάλε, με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να άρει το αυτοδιοίκητο της Βουλής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μισθοδοτικά των -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- ιδιαιτέρως ευνοημένων από το ισχύον καθεστώς εργαζομένων. Το γεγονός δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Οι προθέσεις ήταν γνωστές από καιρό. Η υπουργική απόφαση για την υπαγωγή των υπαλλήλων της Βουλής στο μητρώο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 2658 εδώ και ενάμιση μήνα (28-9-2012).

Στην απόφαση με την οποία αμφισβητείτο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του Κοινοβουλίου (κανονικά απαιτεί αλλαγή του Συντάγματος) και την οποία υπέγραφαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης αναφέρεται ότι μεταφέρονται στο ΓΛΚ «το προσωπικό της Βουλής και οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την οργάνωση των υπηρεσιών της Βουλής, καθώς και όλα όσα αφορούν το προσωπικό της καθορίζει ο Κανονισμός της Βουλής υπό την εποπτεία του προέδρου της. Η απόφαση αυτή δεν έφερε την υπογραφή του κ. Μεϊμαράκη, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες στους εργαζόμενους ότι η απόφαση θα παγώσει. Λέγεται μάλιστα ότι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από συνεργάτες του ότι η υπαγωγή στο ΓΛΚ δεν θα προχωρήσει, ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το ίδιο καθεστώς και ότι το θέμα θα λυθεί με τον γνωστό πελατειακό τρόπο, όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση όμως, σε μια… επίδειξη δικαιοσύνης σε αντίβαρο των σκληρών μέτρων που επέβαλε, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στην Πλατεία Συντάγματος το επανέφερε. Εκεί οι υπάλληλοι κατάλαβαν ότι δεν έχουν συμμάχους και ότι το παιχνίδι είναι χαμένο από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής δεν υπερασπίζεται την αυτοτέλειά της και επί της ουσίας συντάσσεται με την άλλη πλευρά. Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής κατά τη συζήτηση των μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε τη δυνατότητα να έχουν εφαρμογή και στους υπαλλήλους της Βουλής όσα ορίζονται για τους δημοσίους υπαλλήλους, σε εναρμόνιση όμως με τα ισχύοντα στη Βουλή, απαλείφοντας τη φράση «σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της», και οι εργαζόμενοι απείλησαν να μετατρέψουν το Κοινοβούλιο σε αρένα. Είχε προηγηθεί η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, αναφέροντας ότι τα ζητήματα αυτά μόνο ο Κανονισμός της Βουλής μπορεί να τα ρυθμίσει, την οποία δεν έλαβε υπόψη του ο υπουργός. Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά: οι υπάλληλοι της Βουλής κατέβηκαν σε απεργία, περικύκλωσαν τις εισόδους της Ολομέλειας, απείλησαν να μπουκάρουν μέσα, έβριζαν όσους δημοσιογράφους βρίσκονταν μπροστά τους, λέγοντας ότι αυτοί φταίνε που τους συκοφαντούν, και χρειάστηκαν τρεις αστυνομικοί να φυλάνε την πόρτα των εγκαταστάσεων προς το Κανάλι της Βουλής, όπου ήθελαν να μπουν για να διακόψουν τη ροή του προγράμματος. «Όποιος έχει μάτια βλέπει», κατήγγειλε ο κ. Στουρνάρας στην απευθείας μετάδοση της συζήτησης, την ώρα που, για να μη διακοπεί, αναγκαζόταν να αποσύρει τη διάταξη… υποσχόμενος να την επαναφέρει σύντομα σε άλλο νομοσχέδιο.

Η αλήθεια για τους εργαζόμενους στη Βουλή δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ολόκληρη.

Όπως και ο ρουσφετολογικός τρόπος που προσλήφθηκαν παραμένει κρυφός, αφού οι ίδιοι, παρά τις σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι διαμαρτύρονται επειδή βρίσκονται κάθε τόσο στο στόχαστρο, δεν προβαίνουν σε αποκαλύψεις. Προφανώς ακόμα και τώρα, καλυπτόμενοι πίσω από την αυτοτέλεια της Βουλής και τις αποφάσεις που οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες και οι διασυνδέσεις τους είναι δυνατόν να επηρεάζουν, έχουν πολλούς λόγους να μένουν στο σκοτάδι. Όπως στο σκοτάδι «μαγειρεύτηκε» να τους καταβληθεί εκλογικό επίδομα για τη συμβολή στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις μειωμένο έστω κατά 50% από το ύψος των 2.000 ευρώ που καθιερώθηκε επί προεδρίας Μπενάκη και όπως στο σκοτάδι και επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το δεύτερο μέρος του Κανονισμού της Βουλής που θα εξηγούσε πολλά από τα μισθολογικά τους. Ο χαμός των τελευταίων ημερών δεν έγινε για το ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο εντάχθηκαν επί των ημερών του Φ. Πετσάλνικου, ούτε για τους δύο επιπλέον μισθούς (15ο και 16ο), που καταργήθηκαν το ίδιο διάστημα, αντικαταστάθηκαν από ένα επίδομα επίτευξης στόχων που προβλεπόταν και για το υπόλοιπο Δημόσιο, αλλά δεν δόθηκε ποτέ. Δεν επιτρέπονται επιπλέον οι προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Προφανώς όμως θα ήθελαν να παραμείνει το αυτοδιοίκητο της Βουλής, για να διατηρήσουν το αμετάθετο που απολαμβάνουν, όπως και οι υπάλληλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το εσωτερικό βαθμολόγιο, τις υπερωρίες, τις οποίες πληρώνονται ακριβότερα από το υπόλοιπο Δημόσιο όχι μόνο οι σκληρά εργαζόμενοι, αλλά και οι αργόμισθοι, αλλά και το διπλό εφάπαξ. Το δεύτερο προέρχεται από το ΤΑΥΒ (Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής) και ισοδυναμεί με δύο μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης. Όπως καταλαβαίνει κανείς, στα 28 χρόνια ασφάλισης παίρνουν 56 μισθούς! Υπέρ του ΤΑΥΒ πάνε τα μισθώματα από τα παραρτήματα που έχουν στη Βουλή η Εθνική Τράπεζα και τα ΕΛΤΑ, όπως επίσης και τα μισθώματα από το καφενείο και το εστιατόριο. Προβλέπεται επίσης ποσοστό 7% υπέρ του ΤΑΥΒ για όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια αναλώσιμων που προκηρύσσει η Βουλή.


Σχολιάστε εδώ