Ο γιατρός σας

Το ότι όλοι μας πληρώνουμε κάθε μήνα μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία για να έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν το υπολογίζουν. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το απαράδεκτο μέτρο εισιτηρίου 25 ευρώ για κάθε ασθενή που πρόκειται να εισαχθεί για νοσηλεία έχει διαμορφωθεί από διεστραμμένα μυαλά και προανήγγειλε άνοιγμα των νοσοκομείων –κάθε Τετάρτη– για άπορους και ανασφάλιστους τις επόμενες εβδομάδες». Εν ολίγοις, επιδιώκουν να καταστήσουν τα νοσοκομεία απροσπέλαστα στους φτωχούς και αδύναμους συνανθρώπους μας, τους οποίους θα αναγκάζουν σε αυτοσχέδιες κατʼ οίκον θεραπείες και οδυνηρό τέλος από τα εγκόσμια».

o Ποιος ωφελείται από τη δημιουργία μονοπωλίου λόγω της συνταγογράφησης με δραστική; Αυτό αναρωτιέται η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), δεδομένου ότι το μέτρο της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας έχει πλέον συμπεριληφθεί, έπειτα από απαίτηση της «τρόικας», στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, με το μέτρο αυτό:
1) προοιωνίζεται η βίαιη και αναίτια υποβάθμιση της ποιότητας των θεραπειών, γιατί οι συνεχείς αλλαγές των φαρμάκων, αναλόγως του τι χορηγεί κάθε φορά το φαρμακείο, θέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο τους χρόνια πάσχοντες και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα, 2) εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, γιατί ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα, που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, 3) συνιστά συνταγή οικονομικής αποτυχίας, αφού είναι δεδομένη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης,
4) καταστρέφει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφού καμία εγχώρια φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της σε τιμές κάτω του κόστους.

o Ανησυχούν οι διαβητολόγοι γιατροί για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην παιδική διατροφή αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της. Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυϊκή ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση. Πολύ δε περισσότερο γιατί πρόσφατα δεδομένα, που αφορούν χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε κρίση πριν από το 2000, καταγράφουν ότι σε διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία, παραμελώντας την ποιότητα της τροφής, δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά».
Τα παραπάνω τόνισαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Ανδρέας Μελιδώνης, Αντώνης Λέπουρας και Φίλιππος Φιλιππίδης.

o Το Διαβητικό Χωριό σάς περιμένει σήμερα (11/11) μέχρι αργά το απόγευμα στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Το διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Από τα περίπτερα των Συλλόγων Υποστήριξης Ασθενών και των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για ό,τι αφορά τη νόσο καθώς και για τα δικαιώματα που έχουν οι πάσχοντες. Ωστόσο, αναλυτικό αφιέρωμα στον σακχαρώδη διαβήτη, τις επιπλοκές του και τους τρόπους πρόληψης θα έχουμε και στο επιστημονικό μας ένθετο «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ» την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

o Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας και ο Δήμος Παλλήνης διοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης του κοινού με θέμα «Ρευματικές Παθήσεις: Ένα Μεγάλο Κοινωνικό Πρόβλημα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου & Αριστείδου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Σχολιάστε εδώ