Ο γιατρός σας

«Οδυνηρή έκπληξη προκάλεσε στον κάθε έλληνα πολίτη το γεγονός ότι τρία μέλη του Κοινοβουλίου εντοπίσθηκαν να καπνίζουν στον διάδρομο της Βουλής, ακριβώς έξω από την αίθουσα της Γερουσίας. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι, όταν τους έγινε παρατήρηση από τον βουλευτή κ. Ανδρέα Ψυχάρη ότι αυτό ήταν παράνομο, μια εξ αυτών (γυναίκα και ιατρός μάλιστα) φέρεται, κατά το σχετικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο, να είπε “θα εφαρμόζω όποιο νόμο θέλω, όπως θέλω και όποτε γουστάρω“. Μια σύντομη προσέγγιση του συμβάντος οδηγεί σε απογοητευτικές διαπιστώσεις:

1. Συνειδητή παραβατική συμπεριφορά από ανθρώπους που έχουν δώσει όρκο στην τήρηση του νόμου.

2. Έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στον χώρο του Κοινοβουλίου από τα ίδια τα μέλη του.

3. Επίδειξη πρωτοφανούς θρασύτητας στην υπόδειξη του λάθους.

4. Έλλειψη ιατρικού ήθους.

Είναι βέβαιον, κύριε πρόεδρε, ότι δεν ευλογείτε τα παραπάνω. Η προσδοκία, όμως, όλων μας είναι να κάνετε κάτι, δεδομένου ότι το παθητικό κάπνισμα είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σκληρής βίας στη σημερινή κοινωνία».

Μπράβο, κύριε καθηγητά! Πρέπει, επιτέλους, κάποιοι βουλευτές να καταλάβουν ότι δεν είναι «περισσότερο ίσοι» από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.

o Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους συνταξιούχους ότι προγραμματίζεται απογραφή όσων διαμένουν στην Ελλάδα, με ημερομηνία έναρξης τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου 2012. Για λεπτομέρειες της διαδικασίας και επακριβή προσδιορισμό της έναρξης και διάρκειας της απογραφής, η διοίκηση του ΟΑΕΕ θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.

o Στο μεταξύ, ο ΟΑΕΕ δίνει στους ασφαλισμένους του νέα δυνατότητα ρύθμισης οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών με ευνοϊκούς όρους, επιλέγοντας είτε προσωρινό διακανονισμό είτε νέα ρύθμιση. Οι ρυθμίσεις που έχει κάνει ο ΟΑΕΕ τα δύο τελευταία χρόνια είναι καλές, αφού κάποιες φορές οι ασφαλισμένοι κλήθηκαν να πληρώνουν περίπου 150 ευρώ ανά δίμηνο, αλλά παρ’ όλα αυτά και πάλι εκείνοι που χρωστούν δεν ωφελήθηκαν ουσιαστικά, γιατί ο ΟΑΕΕ απαιτεί το ποσό της ρύθμισης να πληρώνεται μαζί με τα τρέχοντα ασφάλιστρα. Κάποιος δηλαδή που έπρεπε να πληρώσει 850 ευρώ ανά δίμηνο το 2010 και το 2011, τώρα που η οικονομική κρίση έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο καλείται με τη ρύθμιση να πληρώσει επιπλέον 150 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ ανά δίμηνο. Γιατί η διοίκηση του ΟΑΕΕ δεν ξεχωρίζει τα χρέη από τις τρέχουσες εισφορές, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν κάτι κάθε μήνα και να έχει έσοδα; Γιατί τόση αναλγησία με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ; Αλλά ο βολεμένος τον πεινασμένο δεν μπορεί να τον καταλάβει!..

o Στα ιατρεία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προσφεύγει πλέον το 30% των Ελλήνων λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, ενώ η οικονομική κρίση επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 24ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 υπήρξε συνολική αύξηση στις εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία κατά 32% σε σχέση με το 2009 και αντίστοιχη μείωση 25-30% στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Επίσης, καταγράφηκε 52% αύξηση στις μολύνσεις από AIDS το 2011 σε σχέση με το 2010, κυρίως μεταξύ χρηστών τοξικών ουσιών και λόγω αύξησης της πορνείας συνδυαζόμενης με την αυξανόμενη μη χρήση προφυλάξεων.

o Επίσης, έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) καταδεικνύει ότι οι Έλληνες βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία τους λόγω της κρίσης. Έξι στους δέκα πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες περίθαλψης τα τελευταία χρόνια, πληρώνουν όμως από την τσέπη τους αρκετές εξετάσεις και φάρμακα. Σύμφωνα με την έρευνα, προτιμούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη από το να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δείχνει να μην επαρκεί μετά τις περικοπές.

o «Η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία ή λίγο διαφορετική, από τρίτους εκτός του θεράποντος ιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο όσο και για τη ζωή του. Όλα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο», επισήμανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απαντώντας στις ρυθμίσεις που θα δίνουν στον γιατρό τη δυνατότητα να συνταγογραφεί τη δραστική ουσία, αλλά στον φαρμακοποιό την ευθύνη να χορηγεί το φαρμακευτικό σκεύασμα που κρίνει αυτός ότι χρειάζεται ο ασθενής. «Για τα φάρμακα που θα εισαχθούν από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Κίνα ποιες μελέτες έχουν δημοσιοποιηθεί;», αναρωτιέται ο ΙΣΑ.

o Τα καθήκοντα του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην διοικητής του ΟΓΑ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. Στο μεταξύ, ο κ. Βουδούρης τώρα θυμήθηκε να κάνει καταγγελίες για τον ΕΟΠΥΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά σε ημερίδα που οργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας πως «ήταν γνωστό από την αρχή ότι τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ θα εμφάνιζαν μαύρη τρύπα μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ ήταν στο δικό μου μυαλό “έτσι” και σε κάποιων το μυαλό φτιαχνόταν ένας “κάδος“ όπου πετάγονται τα άχρηστα έγγραφα ενός υπολογιστή». Στη συνέχεια επέρριψε εμμέσως ευθύνες για λάθος χειρισμούς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αλήθεια, γιατί κάποιοι θυμούνται να κάνουν τις καταγγελίες τους όταν τους διώχνουν από τη θέση τους; Την πεπατημένη ακολούθησε και ο κ. Βουδούρης.


Σχολιάστε εδώ