Tων διορισμών το ανάγνωσμα στη Βουλή…

Αυτή τουλάχιστον η δικαιολογία προβάλλεται κατά κόρον όταν κάποιος από τους κατέχοντες αξιώματα συλλαμβάνεται να… κλέβει οπώρας και να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Ήταν τέτοιος ο κουρνιαχτός που ξεσήκωσε η φάμπρικα των διορισμών στα γραφεία προέδρων και αντιπροέδρων στη Βουλή, που ο πρωθυπουργός απαγόρευσε στο εξής την πρόσληψη των συζύγων τους και των συγγενών τους!

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε ο διορισμός της κόρης τού προηγούμενου προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, αποκαλύφθηκε (οι κακές γλώσσες μιλούν για νεοδημοκρατικό καρφί που ανταπέδωσε τα ίσα!) ότι μεταξύ των τεσσάρων μετακλητών υπαλλήλων που προσέλαβε στο γραφείο του ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης χώρεσε συγγενικά του πρόσωπα και συγκεκριμένα την αδελφή του γαμπρού του Καλλιόπη Λεοντή. Σταγόνα στον ωκεανό, αφού ο ίδιος είχε φροντίσει να τακτοποιήσει στο παρελθόν στη Βουλή όλη την οικογένειά του, την κόρη, τον γαμπρό και τη νύφη του και μόνο από τον γιο του, που επέλεξε να σταδιοδρομήσει στον ιδιωτικό τομέα, δεν επιβαρύνθηκε το ελληνικό Δημόσιο! Η ιστορία των διορισμών της οικογένειας Τραγάκη στη Βουλή είναι τόσο παλιά όσο είναι και ο ίδιος παλιός κοινοβουλευτικός. Η υπόθεση είχε μάλιστα happy end και κατέληξε σε γάμο: Το 1992 προσέλαβε στο γραφείο του στη Βουλή την κόρη του, Αργυρώ Τραγάκη. Η πρόσληψη της δικηγόρου Κρουστάλλη Εσμη το 2004 ως δικηγόρου στην εξεταστική επιτροπή που διερευνούσε την υπόθεση των TOR M1, της οποίας προήδρευε ο νυν α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, είχε ευτυχή κατάληξη, καθώς όχι μόνο μονιμοποιήθηκε, με τον τρόπο που θα εξηγήσουμε παρακάτω, αλλά γνώρισε τον υιό Τραγάκη κατά τις επισκέψεις του στον πατέρα του στη Βουλή και τον παντρεύτηκε! Την ίδια χρονιά, το 2004 αποσπάστηκε στο Κανάλι της Βουλής, από το Κανάλι 1 του Πειραιά που εργαζόταν, ο γαμπρός του Αναστάσιος Λεοντής. Και οι τρεις στενοί συγγενείς τού αντιπροέδρου μονιμοποιήθηκαν, επωφελούμενοι μαζί με πολλούς άλλους μετακλητούς υπαλλήλους της ευνοϊκής ρύθμισης Σιούφα, που υπερψηφίστηκε διακομματικά από την ολομέλεια της Βουλής τον Ιούνιο του 2008 και κατά τα φαινόμενα μόνο η αδελφή του γαμπρού του δεν έχει ελπίδες να μεταπηδήσει από τη θέση του μετακλητού υπαλλήλου σε θέση μόνιμου.

Η εν λόγω διάταξη έδωσε τη δυνατότητα μονιμοποίησης σε μετακλητούς και αποσπασμένους υπαλλήλους σε γραφεία κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρώην πρωθυπουργών, του προέδρου, των αντιπροέδρων και άλλων υπηρεσιών της Βουλής και οι μονιμοποιήσεις συνεχίστηκαν ως το 2010. Μέχρι τότε πολλοί κατάφεραν να διορίσουν συγγενείς και φίλους, ενώ και τώρα δεν σταματούν οι νέες αφίξεις των μετακλητών στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι της δυνατότητας που δίνει ό νόμος στους αντιπροέδρους της Βουλής να προσλαμβάνουν ανάλογα με τη σειρά τους στο προεδρείο της Βουλής, μέχρι πέντε μετακλητούς υπαλλήλους στο γραφείο τους (δυνατότητα που παρέχεται και στον πρόεδρο της Βουλής, τους πρώην προέδρους, τον γενικό και ειδικό γραμματέα, στους αρχηγούς των κομμάτων, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους πρώην πρωθυπουργούς), έκαναν χρήση και άλλοι. Έτσι εκτός του Γ. Τραγάκη, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος προσέλαβε πέντε μετακλητούς, ο Θανάσης Νάκος τέσσερις, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δύο και ο Γιάννης Δραγασάκης έναν.

Το ίδιο διάστημα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προσλάμβανε στο γραφείο του στη Βουλή τον εξάδελφό του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλινος, που δεν είναι πλέον βουλευτής, συγγενικό του πρόσωπο, ενώ ο υπουργός Υγείας διόριζε μέσα σε μία μέρα 13 άτομα στο πολιτικό του γραφείο!

Όπως αποδεικνύεται από τη δημοσίευση της απόφασης των προσλήψεων Τραγάκη στο ΦΕΚ 381, τεύχος ΥΟΔΔ, δέκα μέρες μετά τον διορισμό της κόρης Πολύδωρα (7/8/12), πάνω από όλα είναι η δική μας οικογένεια…

Η ιστορία όμως έχει και τη δραματική της πλευρά: Αδιόριστοι παραμένουν εδώ και δύο χρόνια οι 14 επιτυχόντες του μοναδικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τη Βουλή που έγινε για να καλυφθούν ειδικότητες απαραίτητες για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπως πρακτικογράφοι, στενογράφοι και άλλα συναφή είδη προς εξαφάνιση στον ναό της Δημοκρατίας…

Και όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Γιάννης Τραγάκης: «Η ανυπαρξία μέχρι τώρα νομοθετικής ρύθμισης για τον τρόπο επιλογής των μετακλητών υπαλλήλων έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να επιλέγουν τους συνεργάτες τους με βάση τα κριτήρια εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει συγκεκριμένους κανόνες σε αυτήν τη διαδικασία, σταματάει μια πρακτική που δικαίως ή αδίκως έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις».

………………………………………………
• Σε περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού της Βουλής σχεδιάζει να προχωρήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Για τον σκοπό αυτό, και τους τρόπους που θα συμβάλει η Βουλή στην κατεύθυνση αυτή, συζητά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος της Βουλής συζητά και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια για τη μείωση του αριθμού των 360 αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη της Βουλής σε τέσσερις βάρδιες, ώστε να αξιοποιηθούν σε μάχιμες θέσεις για την προστασία των πολιτών. Ο αριθμός τους λέγεται ότι θα περιοριστεί στους απολύτως αναγκαίους.


Σχολιάστε εδώ