Πού έχουν κρυφτεί οι απόγονοι του ’40;

Κύριε Διευθυντά,
Τον Φεβρουάριο του 1943, στην πιο σκληρή κατοχική χρονιά, η τραυματισμένη ήδη Γερμανία σαν το λαβωμένο θηρίο γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη. Οι ομηρίες, οι συλλήψεις και οι εκτελέσεις πήγαιναν κρεσέντο, ενώ οι καθημερινές απαγορεύσεις γίνονταν όλο και πιο ασφυκτικές. Τότε οι αρχές κατοχής απεφάσισαν να προχωρήσουν σε «πολιτική επιστράτευση» των Ελλήνων.
Η απόφαση πάρθηκε εν κρυπτώ και η ανακοίνωση του μέτρου θα γινόταν ταυτόχρονα με την έναρξη της εφαρμογής του.
Η πληροφορία όμως διέρρευσε και η αντίδραση του κόσμου ήταν αστραπιαία και εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως, κυρίως με απεργίες.
Όσο και αν φαίνεται εξωπραγματικό, έγινε σε κατεχόμενη χώρα σειρά απεργιών «εν καιρώ πολέμου», πράξη που είναι σαμποτάζ επισύρουσα τη θανατική ποινή.
Και όμως ο ελληνικός λαός αδιαφόρησε για τις απειλές και τα αντίποινα και προχώρησε στο κλείσιμο καταστημάτων, σε απεργίες πανεργατικές και δημοσίων υπαλλήλων, όπου νέκρωσαν τα πάντα και όπου μέχρι και οι αστυνομικοί της Αστυνομίας Πόλεων απεργήσανε.
Ήταν τέτοια η γενική κατακραυγή και η άρνηση να συμμορφωθούν οι Έλληνες με τις διαταγές της κομαντατούρας, που και ο γερμανόφιλος πρωθυπουργός, καθηγητής Λούβαρης, αναγκάστηκε κάτω από τη λαϊκή θύελλα να παραιτηθεί. Και φτάσαμε στο απίστευτο και μοναδικό γεγονός της ιστορίας: Οι Γερμανοί, μπροστά στον πανελλήνιο ξεσηκωμό, ανακάλεσαν τη διαταγή τους και η πολιτική επιστράτευση ματαιώθηκε.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γενικό ξεθεμελίωμα.
Η κυβέρνηση κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ανάλγητη. Αμφισβητεί το δικαίωμά μας στη ζωή, μας υπεξαίρεσε την ελπίδα.
Και ίσως προσδοκά τον θάνατό μας για να κληρονομήσει τα ιμάτιά μας και να τα διαμοιράσει στους «τροϊκανούς». Και τίθεται το ερώτημα: Ποια είναι η αντίστασή μας στο οικονομικό τους δρεπάνι που θερίζει τα πάντα; Ποια είναι η αντιμετώπιση της κυβερνητικής αρπάγης; Πού είναι οι απόγονοι εκείνης της γενιάς που έκανε τους Γερμανούς να βάλουν την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια;
Πότε θα αντιδράσουμε επιτέλους; Και πώς; Με καμιά συναυλία με αντάρτικα τραγούδια ή με καμιά διάλεξη στον Φιλολογικό Σύλλογο «Ο Παρνασσός», όπου θα κατακεραυνώσουν τα απάνθρωπα μέτρα που επιβάλλει η «τρόικα» και μετά σπιτάκι μας και νάνι;
Μετά τιμής
Έλληνας απελπισμένος


Σχολιάστε εδώ