Έτοιμη η σκιώδης κυβέρνηση της ΝΔ!

Συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για πλήρη αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού με ανακατανομή αρμοδιοτήτων και αλλαγή ρόλων και με βασικό στόχο να καταστεί πιο ουσιαστική και -κυρίως- πιο αποτελεσματική η αντιπολιτευτική δράση της παράταξης. Θα πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο σχήμα καθώς ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει παλαιά, αλλά και νεώτερα στελέχη, προκειμένου να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις στην προσπάθειά του να προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική στη Νέα Δημοκρατία. Το ενδεχόμενο άλλωστε των πρόωρων εκλογών (ακόμη και μέχρι τις αρχές Απριλίου) που αιωρείται πάνω από το πολιτικό σκηνικό τον υποχρεώνει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανασύνταξη και την αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού. Παράλληλα οφείλει να λάβει υπόψη του το ενδεχόμενο αυτό και στην επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά. Πάντως από τη Ρηγίλλης διευκρινίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι επιλογές δεν αποτελούν πρόκριμα για την κυβέρνηση της ΝΔ, θέλοντας έτσι να προλάβουν τυχόν εκδηλώσεις δυσαρέσκειας από στελέχη που θα τεθούν εκτός του σώματος των τομεαρχών.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες (η Ρηγίλλης είχε σημάνει σιγή ασυρμάτου όλες αυτές τις ημέρες) η σκιώδης κυβέρνηση θα οργανωθεί σε κύκλους, και καθένας από αυτούς θα έχει ένα πεδίο ευθύνης (Οικονομία, Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα, Υγεία, Κοινωνία κ.ά.). Σε κάθε κύκλο επικεφαλής θα είναι βουλευτής (αν και το προηγούμενο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για την αξιοποίηση τεχνοκρατών σε μια δυο θέσεις ευθύνης), ο οποίος (βουλευτής) θα συνεπικουρείται από άλλους βουλευτές, αλλά και από συνδικαλιστές, επιστήμονες, τεχνοκράτες, στελέχη της αγοράς κ.ά.
Εποπτικός ρόλος αναμένεται να ανατεθεί στους δύο αντιπροέδρους Στ. Δήμα και Δ.
Αβραμόπουλο. Από τους σημερινούς τομεάρχες ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι εκείνοι που θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, όπως οι κ. Μηταράκης και Σταϊκούρας στα Οικονομικά, αρκετοί θα αντικατασταθούν και ορισμένοι θα μετακινηθούν σε άλλα πόστα. «Κανείς δεν είναι μόνιμος» ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε τις προηγούμενες ημέρες η Ρηγίλλης.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν το κύμα των αλλαγών θα συμπαρασύρει και τον εκπρόσωπο του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλο. Την περίοδο των εορτών είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο τελευταίος θα αφήσει τη θέση που έχει για να αναλάβει τον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας που σήμερα κατέχει ο Δ. Αβραμόπουλος. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά δήλωναν άγνοια, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι τα σχετικά σενάρια είχαν εκπορευτεί μέσα από τη Ρηγίλλης, χωρίς πάντως να συνοδεύονται από ονόματα των πιθανών αντικαταστατών του. Ο δημοσιογράφος Γ. Χαρβαλιάς στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του διέψευδε ότι μπορεί να αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου, αλλά όσοι τον γνωρίζουν καλά σημειώνουν ότι ακόμη κι αν επρόκειτο να συμβεί αυτό, δεν θα το επιβεβαίωνε πριν ανακοινωθεί επίσημα από τον κ. Σαμαρά.
Θέσεις στο νέο σχήμα αναμένεται να πάρουν, μεταξύ άλλων, στελέχη που στην εσωκομματική μάχη είχαν ταχθεί στο πλευρό της Ντ. Μπακογιάννη, όπως ο Σ. Κεδίκογλου και ο Γ. Γιακουμάτος, ενώ ακούστηκε και το όνομα του Γ. Ιωαννίδη. Μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν οι πληροφορίες για αξιοποίηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου και για αναβάθμιση των Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια.


Σχολιάστε εδώ