Θύελλα στη συνεδρίαση των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ

Η πρώτη έγινε στην Ιπποκράτους το βράδυ της περασμένης Κυριακής με τη συμμετοχή στελεχών των ΤΑ, γραμματέων Τοπικών Επιτροπών κ.ά., όπου αναλύθηκαν οι παράμετροι του σχεδίου και ζητήθηκε από τους παριστάμενους να μην… παρασυρθούν σε αναίτιες αντιδράσεις από άλλους τοπικούς παράγοντες που ενδεχομένως έχουν λόγο να… τορπιλίσουν το σχέδιο!
Τα «πράσινα» στελέχη είπαν πολλές απόψεις, οι περισσότερες των οποίων συνέτειναν στη βούληση να χτυπηθεί το δημαρχοκεντρικό μοντέλο και να διασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία του σχεδίου. Η επόμενη ενημέρωση έγινε τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και σ’ αυτήν μετείχαν δήμαρχοι που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ σ’ όλη τη χώρα. Η συμμετοχή στην ενημέρωση ήταν εντυπωσιακή, αφού πάνω από 600 άτομα συνωστίζονταν στην αίθουσα για να ακούσουν τον Γ. Ραγκούση και τον Σ. Ξυνίδη. Η συνεδρίαση ήταν θορυβώδης και δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη, καθώς οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες του ΠΑΣΟΚ έθεσαν συγκεκριμένα θέματα και
απαιτούσαν ουσιαστικές απαντήσεις!
Έντονες αποδοκιμασίες ακούστηκαν όταν ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης, νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, ανέφερε ότι η απόφαση για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι… ειλημμένη! Πολλοί δήμαρχοι ξεσηκώθηκαν και φώναξαν ότι αν είναι να ενημερώνονται για αποφάσεις που έχουν ληφθεί ερήμην τους δεν είναι ανάγκη να συζητούν. Πολλοί δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου αντέδρασαν έντονα όταν ζήτησαν από τον Γ. Ραγκούση να τους πει τι θα γίνει με τις συνενώσεις αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το χωροταξικό θα συζητηθεί σε επόμενη συνάντησή τους. Οι δήμαρχοι αντέδρασαν λέγοντας ότι επιχειρεί να τους φέρει προ τετελεσμένων, αφού δεν θα υπήρχε χρόνος για αλλαγές και θα «περάσει» ό,τι θέλει ο ίδιος.
Άλλοι δήμαρχοι μικρότερων δήμων της χώρας τόνιζαν πως θα πρέπει να μπουν ιστορικά και παραδοσιακά κριτήρια στις συνενώσεις και όχι μόνο χωροταξικά. Η άποψη αυτή δεν… άρεσε σε ορισμένους άλλους δημάρχους μεγαλύτερων δήμων της επαρχίας που… αντέδρασαν λέγοντας ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι μόνο χωροταξικά γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει κέντρο του δήμου μια πόλη με λίγους κατοίκους γιατί έχει… ιστορία και οι πόλεις με πολύ πληθυσμό να αγνοηθούν. Ο Γ. Ραγκούσης σε όλα αυτά απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο είναι γεγονός πως γνωρίζει τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η ανανέωση των συνενώσεων γι’ αυτό και θα την καθυστερήσει όσο μπορεί. Κάποιοι δήμαρχοι, πάντως, έλεγαν μετά το τέλος των συνεδριάσεων ότι θα περιμένουν τον Ραγκούση στη… γωνιά, οπότε κι αν φέρει το χωροταξικό.


Σχολιάστε εδώ