Δύσκολη γέννα…

Όχι σχετικά με το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο. Αυτό φαίνεται πως έχει «κλειδώσει». Θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Και ήταν δεδομένο με την προκήρυξη των εκλογών. Ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ώστε ήταν αδύνατο να ανατραπεί.

Aυτό που απλώς μπορούσε να κάνει, να παλέψει η ΝΔ, ήταν η μείωση της διαφοράς και η μη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να δώσει τη μάχη μιας επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης.

Και εδώ ακριβώς είναι που μιλάμε για… δύσκολη γέννα.

Διότι οι τελευταίες εκτιμήσεις έγκυρων κι έμπειρων πολιτικών αναλυτών εμφανίζουν μια οριακή κατάσταση περί τη διαφορά και -κυρίως- περί την αυτοδυναμία.

Και όλα παραπέμπουν σε αγωνία μέχρι το κλείσιμο της κάλπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια οι εκλογικοί αναλυτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη για τα επίμαχα ερωτήματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης.

Επισημαίνουν ότι τα «κλειδιά» της αυτοδυναμίας θα είναι:

– Το αν θα μπουν στη Βουλή οι Οικολόγοι, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό της αυτοδυναμίας ανεβαίνει στο 42,5%.

– Η συμπεριφορά των αναποφάσιστων, που για πρώτη φορά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες το ποσοστό τους είναι διψήφιο, γύρω στο 10-11%, ενώ σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν περίπου το μισό! Γι’ αυτό και οι αναφορές σε ένα κλίμα «βουβό», του οποίου την αυριανή συμπεριφορά δεν είναι σε θέση να περιγράψουν οι πολιτικοί αναλυτές. Και όμως αυτή η συμπεριφορά είναι πιθανότατο ότι θα καθορίσει -τελικά- την αυτοδυναμία!

Ίσως γι’ αυτό κάνουν λόγο για «οριακή αυτοδυναμία», χωρίς να αποκλείουν και το να μην υπάρξει αυτοδυναμία.

Ενώ σε ό,τι αφορά την είσοδο των Οικολόγων στη Βουλή, οι τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών πολιτικών αναλυτών έλεγαν ότι μάλλον δεν μπαίνουν, αλλά δεν απέκλειαν και το αντίθετο!

Μέσα σ’ αυτό το ομιχλώδες τοπίο είναι φυσικό τα δύο μεγάλα κόμματα να κάνουν αντιφατικές εκτιμήσεις.

Το μεν ΠΑΣΟΚ, με τον αέρα του πρώτου κόμματος, τονίζει πως η αυτοδυναμία έχει «κλείσει». Μάλιστα ορισμένα στελέχη του κάνουν λόγο για μια διαφορά που μπορεί να φτάσει και στις 8 μονάδες!

Απ’ τη μεριά της η ΝΔ επιμένει να μιλάει για πιθανή έκπληξη. «Μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη», τονίζουν. Και εστιάζουν την αισιοδοξία τους αυτή στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, για τους οποίους δίνουν τη μάχη πόρτα πόρτα μέχρι την ύστατη ώρα…

Πάντως απ’ την άλλη μεριά (αλλά αυτό αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ, κυρίως μετεκλογικά…) σχεδόν όλοι ομολογούν πως όλο αυτό το διάστημα της εκλογικής περιόδου ο Κ. Καραμανλής έδωσε έναν σκληρό αγώνα για να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά τον έδωσε ουσιαστικά μόνος του, με απόντες τους πρωτοκλασάτους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων…

Οι τελευταίες εκτιμήσεις…

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των αυριανών εκλογών είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν στο εξωτερικό για το τι μέλλει γενέσθαι. Ιδιαίτερα η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται τα μάλα για το αν θα παραμείνει πρωθυπουργός ο Καραμανλής ή αν θα αντικατασταθεί απ’ τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο «γνωρίζουν καλά»…

Έτσι (βλ. σχετικό ρεπορτάζ) η αμερικανική πρεσβεία έχει παραγγείλει «ειδική» δημοσκόπηση με ερωτήσεις όχι μόνο ποσοτικού χαρακτήρα…

Σε ό,τι αφορά τώρα τις τελευταίες εκτιμήσεις των έγκυρων και έμπειρων πολιτικών αναλυτών, αυτές λένε ότι:

= Η ΝΔ κινείται μεταξύ του 36 και 37%. Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξήσει τη συσπείρωσή της «πιέζοντας» τον ΛΑΟΣ, αλλά και επαναπατρίζοντας ψηφοφόρους της που δήλωναν αναποφάσιστοι. Και βέβαια, όπως προαναφέραμε, ποντάρει πολλά στη συμπεριφορά των εναπομεινάντων αναποφάσιστων, που παραμένουν πολλοί.

=Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κυμαίνεται μεταξύ 41 και 42%, κινούμενο στα όρια της αυτοδυναμίας, αν και τα στελέχη του επιμένουν πως η αυτοδυναμία έχει «κλείσει». Φαίνεται ότι πάει πολύ καλά στη δυτική Ελλάδα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα έχει ακόμα πρόβλημα. Ενώ υπάρχει κι ένα σοβαρό ερώτημα, για το τι θα κάνει τελικά στην κάλπη το «εκσυγχρονιστικό», αλλά και το «ανδρεϊκό» κομμάτι του…

=Το ΚΚΕ είναι γύρω στο 8%, με αυξητικές τάσεις.

=Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή. Βρίσκεται γύρω στο 3,5%.

=Ο ΛΑΟΣ το τελευταίο διάστημα έχει πτωτική πορεία, επειδή πιέζεται απ’ τη ΝΔ. Κινείται γύρω στο 5%.

=Οι Οικολόγοι είναι στο 2,5 – 2,7% και θεωρείται πολύ δύσκολο, αλλά όχι απίθανο να μπουν στη νέα Βουλή. Σύμφωνα δε με μια εκτίμηση είναι «στο όριο να μπουν».

=Εντυπωσιακό, όπως προαναφέραμε, είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, για πρώτη φορά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

=Η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι πως σ’ αυτές τις εκλογές, αν εξαιρεθεί το ΚΚΕ, κανένα κόμμα δεν έχει «ρεύμα ψήφου», δεν έχει ουσιαστικά πολιτικό ρεύμα, δεν «εισπράττει θετική ψήφο», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση πολιτικού αναλυτή. Απλώς το ΠΑΣΟΚ καρπώνεται την ψήφο δυσαρέσκειας ή οργής κατά της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Στο υποθετικό σενάριο μη επίτευξης αυτοδυναμίας, η ΝΔ θεωρεί ότι θα βρίσκεται από πάνω, ειδικά αν η διαφορά είναι 3-4 μονάδες. Και αυτό επειδή θα έχει πετύχει να μπλοκάρει τη θεωρούμενη από πάρα πολλούς βέβαιη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς θα έχει ένα ψυχολογικό προβάδισμα.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν γκρίνιες και αποσυσπείρωση, ότι στην πορεία προς μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ο Γιώργος δεν θα μπορεί να συνεχίζει να «κρύβεται», αλλά και ότι τα ΜΜΕ, που σχεδόν όλα τους στήριξαν με φανατισμό τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι τόσο απροκάλυπτα υπέρ τους…

Βέβαια σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ τίθενται ερωτήματα, όπως το τι θα κάνει ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ ή τι θα κάνουν οι Οικολόγοι, αν έχουν μπει στη Βουλή, δεδομένου πως έχουν δηλώσει ότι μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξουν το πρώτο κόμμα, ενώ παρόμοια τοποθέτηση έχει κάνει και ο Γ. Καρατζαφέρης.

Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου έχει τονίσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ζητήσει νέες εκλογές, ποντάροντας στον «νόμο Παυλόπουλου» που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 έδρες (αντί των 40 του «νόμου Σκανδαλίδη»).

Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση -μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ- θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το τι θα πουν οι Καραμανλής και Παπανδρέου στο Ζάππειο το βράδυ.

Ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι «νταβατζήδες» θα «σπρώξουν» τις εξελίξεις στη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ…


Σχολιάστε εδώ