ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΗΣ ALPHA DIGITAL ΣΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ 185 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Το αποτέλεσμα της εμπλοκής της Alpha Digital Synthesis στη συνδρομητική τηλεόραση είναι συνολικές ζημίες 185 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ! Με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση και την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Δ. Κοντομηνά για τις μεταβιβάσεις των μετοχών, το «Π» αποπειράται να συνθέσει το παζλ της ιστορίας του Alpha TV και της ADS, καθώς και των πρωταγωνιστών τους.
Όλα ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου 1997, όταν ο τότε ΣΚΑΪ, κάτω από το βάρος των υποχρεώσεών του, περνάει από τον Γιάννη
Αλαφούζο στον Στάθη Τσοτσορό. «Ένας υπερχρεωμένος τηλεοπτικός σταθμός, μια επιχείρηση που βρισκόταν ένα βήμα πριν από το τέλος. 18 δισ. δρχ. ληξιπρόθεσμα χρέη, απλήρωτοι προμηθευτές και εργαζόμενοι. Οικονομικό αδιέξοδο», έλεγε για την περίοδο αυτή σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο τέσσερα χρόνια αργότερα ο Στάθης Τσοτσορός. Το 1999 ο σταθμός κάνει τα πρώτα του σχέδια για τη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Alpha, του
ΟΤΕ και της ΕΡΤ δεν υλοποιείται ποτέ. Μετά συστήνεται η Alpha Digital Synthesis.
Τα σχέδια για συνδρομητική TV
Η Alpha Digital, δημιούργημα του Στάθη Τσοτσορού, ξεκινάει τη ζωή της τον Απρίλιο του 1999. Στην πορεία η μετοχική της σύνθεση διαμορφώνεται ως εξής: Στάθης Τσοτσορός 35%, Interamerican 20%, Intertech (συμφερόντων Κοντομηνά) 20%, Alpha Επικοινωνίες Συμβουλευτική 19,4%, Αντώνης Παπαδημητρίου 5%, Χρήστος Μπαλής 0,6%, ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της το Ίδρυμα Ωνάση αποκτά το 25%. Είναι η εποχή που η ADS σπάει τα συμβόλαιο των ΠΑΕ με τη NetMed, στην προσπάθειά της να φτιάξει το δικό της μπουκέτο. Η άδεια του ΕΣΡ στην ADS δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 6 Δεκεμβρίου 2000. Προηγήθηκε η αποτυχία εισόδου της Ελληνικής Δορυφορικής Τηλεόρασης στο Χρηματιστήριο, αν και αυτή είχε προαναγγελθεί στις 7 Μαρτίου 2001, με κύριο ανάδοχο την Εθνική και σύμβουλο την ΕΤΕΒΑ. Τότε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, τα κέρδη προ φόρων για το 2000 έφταναν τα 7,2 δισ. δρχ. και η πρόβλεψη για τον κύκλο εργασιών του 2001 ήταν 30 δισ. δρχ. Όπως σημειωνόταν, ο όμιλος «με την είσοδό του στην ψηφιακή και τη δορυφορική τηλεόραση και τη δημιουργία ψηφιακής τηλεόρασης, εγγυάται τη συνέχιση της δυναμικής αυτής πορείας».
2002: Η ανάκληση της άδειας της ADS…
Η άδεια της ADS ανακλήθηκε από το ΕΣΡ στις 22 Οκτωβρίου 2002, με δεδομένο πως η εταιρεία είχε οδηγηθεί σε εκκαθάριση. «Η εταιρεία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η προσπάθειά της, παρά την αφειδέστατη και πέραν κάθε νομικής υποχρεώσεως στήριξή της από τους μετόχους της, και παρά το πλουσιότατο πρόγραμμά της, δυστυχώς δεν έτυχε της ουσιαστικής και μαζικής προτιμήσεως του ευρέος κοινού ή των φιλάθλων», ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της στις 11 Σεπτεμβρίου 2002.
…και η μεταβίβαση στον Κοντομηνά
Ο Δ. Κοντομηνάς παίρνει τον έλεγχο του Alpha TV, δύο μήνες μετά την ανάκληση της άδειας: «Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μετόχων της Alpha Δορυφορική τηλεόραση ΑΕ, από σήμερα 18/11/2002 την ευθύνη του μάνατζμεντ της εταιρείας αναλαμβάνει η πλευρά του κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας παραμένει ο έτερος μέτοχος κ. Στάθης Τσοτσορός, ο οποίος θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην κατάκτηση των νέων επιχειρηματικών στόχων της εταιρείας», ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Με τη μεταβίβαση του Alpha TV από τον Σ. Τσοτσορό στον Δ. Κοντομηνά, το Ίδρυμα Ωνάση έλαβε ως αντάλλαγμα για την αποχώρησή του από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του καναλιού τον έλεγχο της ADS, η οποία θα ελάμβανε το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της NetMed NV, με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία. Όμως η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη μετοχική συνεργασία NetMed NV και Alpha Digital καθυστέρησε να εκδοθεί κατά δύο ώρες και, όπως ήταν φυσικό, η NetMed NV απέσυρε τη συμφωνία και στη συνέχεια κέρδισε και τον δικαστικό αγώνα στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου.
Οι αγωγές Τσοτσορού, που φαίνεται πως προκάλεσαν την εισαγγελική έρευνα και την άσκηση της δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, αφορούν τη μεταβίβαση του 25% από το
Ίδρυμα Ωνάση (εταιρείες Nairview Panama και Olympic Shipping and Management Hellas) στον Γ. Ψαρρά, στενό συνεργάτη τότε του Δ. Κοντομηνά. Το τίμημα ανέρχεται σε 12
εκατ. ευρώ και καλύπτεται από τον Δ. Κοντομηνά μέσω δανείου.
Οι μετοχικές συνθέσεις πριν και μετά
Η μετοχική σύνθεση του Alpha πριν από τη μεταβίβαση του 2002 ήταν:
– Δ. Kοντομηνάς: 24,07%
– Mandelord Investments (Μαρία Κοντομηνά): 14,44%
– Alpha Eπικοινωνιακά Δίκτυα (συμφερόντων Σ. Τσοτσορού): 18,33%
– Nairview Panama (συμφερόντων Ιδ. Ωνάση): 10%
– Olympic Shipping and Management Hellas (συμφερόντων Ιδ. Ωνάση): 15%
– Προβολή (συμφερόντων Σ. Τσοτσορού): 10,73%
– Alpha Entertainment (συμφερόντων Σ. Τσοτσορού): 3,702%
– Αντώνης Παπαδημητρίου (σημερινός πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση): 3,7%.

Μετά τη μεταβίβαση η μετοχική σύνθεση του Alpha είχε ως εξής:
– Γιώργος Ψαρράς 25%
– Δημήτρης Κοντομηνάς 24,08%
– Mantelord Investments Limited 14,44% (Μ. Κοντομηνά 100%)
– Alpha Entertainment 3,71% (Χρήστος Μπαλής 35,81%, Αθανάσιος Πήττας 24,19% Δ. Κοντομηνάς 25% και Mantelord 25%)
– Προβολή Κινηματογραφικές Επιχειρήσεις 10,74% (Ελένη Τσοτσορού 99% – Γιώργος Ανδρουλάκης 1%)
– Alpha Επικοινωνιακά Δίκτυα 18,33% (Προβολή 77% – Νίκος Τσοτσορός 22,3%)
– Αντώνης Παπαδημητρίου 3,7%.

Τέλος, οι μετοχές του Γ. Ψαρρά, μάλλον χωρίς τη δική του συναίνεση, μεταβιβάστηκαν στην κυπριακή Xanatech, συμφερόντων Κοντομηνά.
Η «Εθνική» της τηλεόρασης
Βεβαίως, σημασία έχουν και τα πρόσωπα. Η επιλογή που έκανε το 2003 ο Δ. Κοντομηνάς να συγκεντρώσει την τότε αφρόκρεμα της ελληνικής τηλεόρασης (Χατζηνικολάου, Μενεγάκη, Κακαουνάκης, Τριανταφυλλόπουλος, Καλημέρης, Λάτσιος, Διγενή, Ευαγγελάτος, Μικρούτσικος, Αυτιάς, Μιχαλέλης) στοίχισε στον επιχειρηματία την αντίδραση των ανταγωνιστών του. Ο Γ. Κουρής με τα δημοσιεύματα στην «Αυριανή» για την Interamerican προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα και την άσκηση της δίωξης. Ο Δ. Κοντομηνάς στην πορεία απομάκρυνε τα περισσότερα από τα στελέχη που πήρε από άλλα κανάλια, αλλά και στενούς του συνεργάτες (Αλβέρτης, Ψαρράς, Τζούμας). Πέρυσι, επί εποχής της παντοδυναμίας του Ηρακλή Φιδετζή, έκανε μια νέα προσπάθεια με τη Μ. Ζαχαρέα, την Έλλη Στάη και τον Γ. Χουλιάρα ως γενικό διευθυντή, αλλά και πάλι στο μέσον της σεζόν προχώρησε στην αντικατάστασή τους.


Σχολιάστε εδώ