Τα πρώτα θεμέλια για τη μετάβαση στην ψηφιακή TV

Η δε έναρξη της ψηφιακής εκπομπής, σύμφωνα με την απόφαση, ορίζεται για την 1.11.2008. Έτσι, με βάση αυτήν την απόφαση, για παράδειγμα, τον Νοέμβριο οι νομίμως λειτουργούντες σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα μπορούν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους αναλογικά από την Πάρνηθα και πλέον μόνο ψηφιακά από την Αίγινα για να καλύψουν τα νότια προάστια.

Ο νέος χάρτης περιλαμβάνει 14 νέες γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες θα στηθούν πομποί καναλιών.

Σε καθεμία από αυτές θα εκπέμπουν ψηφιακά όσοι νομίμως λειτουργούν. Θυμίζουμε πως κάθε αναλογική συχνότητα με τη μετατροπή της μπορεί να χωρέσει έως και 4 ψηφιακά κανάλια. Με βάση την απόφαση προβλέπονται ψηφιακές συχνότητες για 8 πανελλαδικούς σταθμούς, τα προγράμματα της ΕΡΤ, δύο συνδρομητικούς σταθμούς και από 6 έως 10 κατά μέσον όρο περιφερειακούς σταθμούς. Σημειώνουμε πως στους πανελλαδικούς σταθμούς, με βάση και τις ανακοινώσεις του Θ. Ρουσόπουλου τον περασμένο Ιούλιο, περιλαμβάνονται ο 902 TV και το Κανάλι της Βουλής. Ο υπουργός Επικρατείας παρουσίασε αναλυτικά και το δεύτερο και τελικό βήμα που είναι ο οριστικός χάρτης της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη περιλαμβάνει και ένα παράρτημα με:

• χάρτες,

• την ονομασία των κέντρων εκπομπής στα οποία επιτρέπεται η εκπομπή σήματος επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης,

• διαύλους που διατίθενται για ψηφιακή εκπομπή, τον κωδικό αριθμό του διαύλου σύμφωνα με τον κωδικό αριθμό (TERRAKEY) της Συμφωνίας της Γενεύης του 2006,

• καθώς και την εμβέλεια των τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης που έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα ανά δίαυλο και ανά κέντρο εκπομπής, συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ ΑΕ.

Η επιχείρηση της μετάβασης θα ξεκινήσει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφορά κατά κύριον λόγο τους νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Οι σταθμοί θα είναι σε θέση να επιλέξουν τον δίαυλο στον οποίο θα εκπέμψουν, εφόσον το επιθυμούν, ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα υποβάλλοντας απλώς μια σχετική δήλωση στο ΕΣΡ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τις τεχνικές παραμέτρους το υπουργείο Μεταφορών και την ΕΕΤΤ. Το καθεστώς αυτό της εκπομπής, όπως ορίζεται στην απόφαση ισχύει μέχρι να χορηγηθούν οι άδειες της ψηφιακής TV. Δηλαδή, τα εθνικής εμβέλειας κανάλια αποκτούν ένα σοβαρό προνόμιο έναντι των περιφερειακών σταθμών που θα μπουν σε δεύτερο χρόνο στην ψηφιακή μετάδοση.

Το παράδειγμα του Λεκανοπεδίου

Ας δούμε τι θα συμβεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Με βάση την απόφαση «στη θέση ”Αίγινα” διακόπτεται η εκπομπή σήματος επίγειας αναλογικής τηλεόρασης από όλους τους διαύλους UHF» και αντικαθίστανται από ψηφιακές εκπομπές στο νησί σε 8 συχνότητες σε συνδυασμό με 6 συχνότητες από τον Υμηττό.

Οι δίαυλοι συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που προβλέπονται από την απόφαση, από τη θέση «Υμηττός» -με περιοχή κάλυψης την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας- είναι:

1. Δίαυλος 22, για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τη μετάδοση δύο προγραμμάτων φορέων παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

2. Δίαυλος 46, για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

3. Δίαυλος 47, για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

4. Δίαυλος 48, για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών.

5. Δίαυλος 52, για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών.

6. Δίαυλος 63, για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

Από τη θέση «Αίγινα» -με περιοχή κάλυψης τις ευρύτερες περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας και της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού- οι ψηφιακές συχνότητες είναι:

1. Δίαυλος 22, για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τη μετάδοση δύο προγραμμάτων φορέων παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

2. Δίαυλος 46, για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

3. Δίαυλος 47, για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

4. Δίαυλος 48, για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών.

5. Δίαυλος 52, για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών.

6. Δίαυλος 54 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

7. Δίαυλος 63, για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

8. Δίαυλος 65, για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται πως «στο κέντρο εκπομπής ”Υμηττός” ο τηλεοπτικός σταθμός που κάνει χρήση για την εκπομπή του αναλογικού του προγράμματος του διαύλου 22» (Local TV) θα πρέπει να μετακινηθεί και να μεταδίδει το ίδιο πρόγραμμα με αναλογικό τρόπο από τον δίαυλο 35.

Σημειώνεται πως ενώ από την Αίγινα παρέχονται 8 δίαυλοι, από τον Υμηττό προσφέρονται 6 και εξαιρούνται οι δίαυλοι 54 και 65. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Τηλεφώς και το Blue Sky θα συνεχίσουν να εκπέμπουν αναλογικά από τον Υμηττό και πως η απόλυτη προτεραιότητα είναι να εκπέμψουν ψηφιακά οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας.


Σχολιάστε εδώ