Πολυπαθής άμυνα

Μας είχε μάθει απέξω και ανακατωτά ο άνθρωπος. Από όλες τις γωνιές τής γης μας ξεφωνίζουν ως διεφθαρμένους –θυμηθείτε εκείνο το ρεζιλίκι με τη Διεθνή Επιτροπή Διαφάνειας– αλλά δεν μας ενοχλεί. Πραγματικά κανένας δεν νοιάζεται σʼ αυτόν τον τόπο. Κανένας δεν έχει τσίπα. Ρεζιλεύουμε συνεχώς και διεθνώς την πατρίδα μας χωρίς ίχνος ντροπής. Ο λαός ψηφίζει και ξαναψηφίζει αυτούς που τον κατακλέβουν. Οι βουλευτές κάνουν δήθεν ότι το θέμα αφορά κάποιο άλλο κράτος και όχι το ελληνικό.

H κυβέρνηση, όπως όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, επαίρεται για το έργο της και ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκει ότι τα πάντα βαίνουν καλώς και οι θεσμοί λειτουργούν θαυμάσια. Τον άκουγα να λέει για τις υποκλοπές, τα ομόλογα, τους κουμπάρους, και να κορδώνεται, και δεν πίστευα αυτά που άκουγαν τα αφτιά μου. Γύρευε μάλιστα και έπαινο ο άνθρωπος. Δεν υπάρχει κάποιος να του ψιθυρίσει «σεμνά και ταπεινά»; Μέχρι και ο μακελάρης της Άμυνας και τέως υπουργός της, πασίγνωστος για τα ακριβά του γούστα, βγήκε και είπε ότι πρέπει να βγούμε στο πεζοδρόμιο για να μαζέψουμε την ακρίβεια. Δεν έχει ο άνθρωπος ούτε να φάει! Όπως και η Μιλένα που άστραψε και βρόντηξε «όταν πεινάς επαναστατείς». Τι να πει κανείς, μας τα πήραν και μας δουλεύουν.

Ο Ζίχατζεκ, λοιπόν, γράφει ιστορία. Μας λέει για τις μίζες στην Ελλάδα. Στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, στις Τηλεπικοινωνίες, στο Σι Φορ Άι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη ραδιοσύνδεση των νησιών, στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και στην Άμυνα. Δεν υπάρχει τομέας δραστηριότητος αυτού του κράτους που να μη δωροδοκείται. Είπε μάλιστα και ένα καταπληκτικό. «Η Ελλάδα είναι η χώρα της SIEMENS και της Ιντρακόμ. Ο Μαυρίδης είχε άριστες σχέσεις με την Ιντρακόμ και τα έργα μοιράζονταν ανάμεσα στους δύο. Καμιά εταιρεία δεν μπορεί να μπει πλέον στην Ελλάδα, καθώς η τεχνολογία της δεν θα είναι συμβατή». Δηλαδή είμαστε προτεκτοράτο δύο τριών πλουσίων, που τα λεφτά δεν τα βγάζουν στις επιχειρήσεις τους, αλλά τρυγώντας τον προϋπολογισμό του κράτους. Συνυπεύθυνοι, αλλά και πρωταίτιοι βεβαίως, οι εκάστοτε κυβερνώντες που τους εγκατέστησαν στο πόστο αυτό παράνομους εισπράκτορες. Είναι απίστευτο μερικοί γκάνγκστερς να μαδούν τα ταμεία του κράτους και οι άρχοντές μας να παίρνουν το μερτικό τους. Είμαστε στον αστερισμό της SIEMENS και ευτυχώς που υπάρχει και η γερμανική δικαιοσύνη (οι δικοί μας αενάως ερευνούν) για να πληροφορούμαστε και εμείς εδώ για τις ατέλειωτες μίζες. Με κατέπληξαν, ακόμα και εμένα, που πολλές φορές έχω γράψει για τη λεηλασία των εξοπλισμών, οι αποκαλύψεις των Γερμανών για το φαγοπότι στην Άμυνα. Μίζες εκατομμυρίων έχουν δοθεί από τη SIEMENS στην Ελλάδα και όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και σε άλλους τομείς δραστηριότητος, όπως η άμυνα, ομολογεί πρώην στέλεχος της εταιρείας. Η σύμβαση της SIEMENS το 2001 με το υπουργείο Άμυνας για τα ηλεκτρονικά μέρη του πυραυλικού συστήματος Patriot, αξίας 100 εκατ. ευρώ, ήταν αμαρτωλή. Προέβλεπε μίζες 10 εκατ. ευρώ για τους αξιωματούχους του υπουργείου. Ο πρώην μάναντζερ της SIEMENS, κ. Ράινερ Ντιλ, αναγκάστηκε να καταθέσει στο εφετείο Μονάχου ότι παρέδωσε σε Έλληνα (ανέφερε το όνομα) δύο βαλίτσες με χρήματα στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, που ήταν τα συμφωνηθέντα για τους πυραύλους Patriot. Σκεφθείτε ότι το πυραυλικό σύστημα Patriot είναι αμερικάνικο. Για να δίνουν οι Γερμανοί τόσα λεφτά για ένα πρόγραμμα του συστήματος, Κύριος οίδε τι μίζες έτρεξαν από τις ΗΠΑ όταν έγινε η κύρια αγορά του. Μηχανεύονταν πολλά και διάφορα κόλπα. Είχαν υπεράκτιες εταιρείες, ψευδώνυμα, λογαριασμούς, συνθηματικά και ό,τι βάλει ο νους σας. Για παράδειγμα η Telepassport είναι μια περίεργη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στο διοικητικό της συμβούλιο παρήλασαν πολλά και γνωστά ονόματα και ιστορικά στελέχη. Ανάμεσα σʼ αυτούς ήταν και ένας άλλος υπουργός Άμυνας, της Κύπρου αυτήν τη φορά. Ο γνωστός Σωκράτης Χάσικος που μπήκε στην εταιρεία τον Απρίλιο του 2006. Είναι γεγονός ότι εκείνη την εποχή έβρεχε χρήμα στο υπουργείο Άμυνας. Ύστερα διερωτώνται στο ΠΑΣΟΚ γιατί τους εγκαταλείπουν οι οπαδοί τους. Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους και να διώξουν αυτούς που προσέβαλαν την παράταξη, τους φταίει ο κόσμος.

Ας επανέλθουμε όμως στο υπουργείο Άμυνας. Το σκάνδαλο με το σύστημα επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ του Στρατού περιγράφεται πολύ γλαφυρά στην εφημερίδα «Καθημερινή». Δόθηκαν μίζες για το ΕΡΜΗΣ και μάλιστα οι κλεπταποδόχοι από την Ελλάδα όχι μόνο απαιτούσαν μίζες, αλλά και απειλούσαν με φόνους στελέχη τής εταιρείας για την άμεση καταβολή τους. Είχαν αποθρασυνθεί οι άνθρωποι. Το έγκλημα όμως με το ΕΡΜΗΣ ήταν καταδικαστικό για τον Στρατό, γιατί είναι ένα παλαιό σύστημα (καλό για τη δεκαετία ʼ60-ʼ70) εντελώς ανεπαρκές για τις σύγχρονες στρατιωτικές ανάγκες. Και όμως η ασυνειδησία αυτών των ανθρώπων έφτασε στο σημείο να αφήσουν το στράτευμα χωρίς επικοινωνίες. Πολλές φορές παλαιότερα έχω αναλύσει τα του συστήματος ΕΡΜΗΣ και δεν θα πάψω ποτέ να αναφέρω τη ζημιά που υπέστησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέχρις ότου βρεθεί κάποιος φιλότιμος υπουργός Άμυνας και φροντίσει για τη θεραπεία αυτής της πληγής. Στην περίπτωση του ΕΡΜΗΣ οι μίζες περνάνε σε δεύτερη μοίρα όσο δεν υπάρχει βούληση εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών του Στρατού.

Αυτά τα τραγελαφικά συνέβαιναν στο υπουργείο Άμυνας και οι μόνοι που δεν κατάλαβαν το παραμικρό ήταν οι εντεταλμένοι με την έρευνα των εξοπλισμών βουλευτές της επιτροπής Άμυνας που έμεινε γνωστή με το όνομα του προέδρου της κ. Τραγάκη. Η επιτροπή αυτή έψαξε για τα σκάνδαλα των TOR M1 και TPQ-37, δεν βρήκε τίποτε και έκλεισε για πάντα αυτές τις υποθέσεις. Υπάρχει πάντα συμπαιγνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Το τέλειο έγκλημα απαιτεί και τους δύο. Η ομερτά στοιχίζει ακριβά στον ελληνικό λαό γιατί ταΐζονται και οι δύο πλευρές. Πολλές φορές γράψαμε για τις υποθέσεις των ΟΣΑ Α/Κ, για τα πυροβόλα ΣΟΥΖΑΝΑ, για τα ιπτάμενα ραντάρ και όμως ποτέ δεν έγινε ούτε μια απλή εξέταση. Οι μίζες της SIEMENS ασφαλώς και δεν είναι μεγάλες μπροστά σʼ αυτές που έπεσαν από Ρώσους, Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς κ.λπ., απʼ τους οποίους αγοράστηκαν πανάκριβα οπλικά συστήματα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Η SIEMENS όμως προσφέρει στην πατρίδα μας μια μοναδική ευκαιρία εξυγίανσης. Τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως χάρις στη δουλειά των γερμανών δικαστών είναι ακλόνητα. Ειδικά για τον χώρο της Άμυνας το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει.

Είδαμε και προ ολίγων εβδομάδων τον υφυπουργό με τα Eurofighters. Του τράβηξε κανείς το αφτί; Αν το δίδαγμα της SIEMENS πάει χαμένο τότε πολύ γρήγορα θα έχουμε τα ίδια, ίσως με σύγχρονες μεθόδους, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα της αρπαγής του δημόσιου χρήματος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η Άμυνα είναι πολυπαθής, παρότι η χώρα απειλείται από Ανατολάς και Βορρά. Η Άμυνα θα έπρεπε να είναι ιερή και όμως κανείς ποτέ δεν τη σεβάστηκε.


Σχολιάστε εδώ