Επιχείρηση «Βόρειο Αιγαίο»

Θέλω να θυμίσω στους υπευθύνους του υπουργείου Άμυνας ότι στην περιοχή αυτή κρίθηκε η έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων, και όχι μόνο για τον κατά θάλασσα αγώνα, και αυτό είναι ένα δίδαγμα τεραστίας ιστορικής και στρατηγικής σημασίας. Δεν θα αναφερθώ στην απόβαση της Καλλιπόλεως που επιβεβαιώνει το αξίωμα, διότι τούτο είναι προφανές από την εκατόμβη των συμμαχικών δυνάμεων. Θα υπενθυμίσω μόνο ότι η διορατικότητα του Ε. Βενιζέλου τον είχε οδηγήσει στη συγκρότηση μεγάλης ελληνικής δύναμης 40.000 και πλέον ανδρών, για συμμετοχή στη συμμαχική επιχείρηση, διότι γνώριζε πολύ καλά ότι ο ελέγχων το Β. Αιγαίο αποδυναμώνει τα στενά και κυριαρχεί στους θαλάσσιους δρόμους Μεσογείου -Ευξείνου.

Δεν θα προχωρήσω σε βαθιά στρατηγικά νερά αναλύσεων, αλλά όλοι έχουμε καταλάβει ότι, μερικές δεκαετίες τώρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κυριαρχούν στο Β. Αιγαίο χωρίς ελληνική αντίδραση. Αυτό είναι τόσο επιζήμιο για την εθνική μας ασφάλεια, που ισοδυναμεί με απώλεια εθνικού εδάφους. Δεν μειώνεται μόνο επικίνδυνα το στρατηγικό βάθος της χώρας, που σημαίνει αποφυγή αιφνιδιασμού και επιβίωση δυνάμεων (πρωτίστως αεροπορικών), αλλά εξουδετερώνει στη γέννησή της οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση μετά το πρώτο κτύπημα. Κατά τα άλλα το δόγμα μας άλλαξε και έγινε προληπτικό. Σ’ αυτήν τη χώρα ό,τι δηλώσεις είσαι, δεν δίνεις σε κανέναν λογαριασμό και στα λογικά επιχειρήματα που σου προβάλλουν απαντάς με εκκωφαντική σιωπή. Ας είναι!

Οι Τούρκοι λοιπόν, έχοντας αντιληφθεί τη σοβαρή στρατηγική αξία του Β. Αιγαίου, φρόντισαν μεθοδικά να το κάνουν δικό τους, μη τηρώντας εκεί ούτε τον 25ο Μεσημβρινό. Αποφάσισαν να ξηλώσουν βήμα βήμα την ελληνική εθνική κυριαρχία, στοχοποιώντας και εξουδετερώνοντας με τη μέθοδο του σαλαμιού τις κύριες εξέδρες ελληνικής επικράτειας στην περιοχή. Εκμεταλλευόμενοι οι Τούρκοι την μεγάλης έκτασης περιοχή διεθνών υδάτων και διεθνούς εναερίου χώρου, που σχηματίζεται μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου και Στενών, επιχείρησαν με συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις στον αέρα να καταστήσουν την περιοχή τουρκικό χώρο ασκήσεων (στη θάλασσα και στον αέρα), με παράλληλη καθημερινή κινητικότητα υπό μορφή αποκλειστικής χρήσης. Η έλλειψη ελληνικής αντίδρασης αποθράσυνε την τουρκική βουλιμία, που επεξέτεινε τις αεροπορικές της διαδρομές μέχρι τη Χαλκιδική. Διαμόρφωσαν έτσι ένα status πάνω στο οποίο προσάρμοσαν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, γεγονός που φυσικά δεν προκαλούσε την αντίδραση των Νατοϊκών. Μεθοδικά οι Τούρκοι στη συνέχεια έβγαλαν τη Λήμνο από τις νατοϊκές ασκήσεις.

Στη δεκαετία του 1960 η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη τις τουρκικές προθέσεις, υπήγαγε τη Λήμνο στην Ελληνική Στρατιά, που με εξαιρετικό κύρος εκπροσωπούσε τη χώρα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επιτυγχάνοντας έτσι την οιονεί προέκταση του χερσαίου κορμού της Ελλάδος, υπάγοντας αυτομάτως τη Λήμνο στον νατοϊκό σχεδιασμό. Ήρθε όμως το ελληνικό δαιμόνιο των νεωτεριστών και αφού υποβάθμισε τη Στρατιά, υπήγαγε εντελώς αναίτια τη Λήμνο στην ΑΣΔΕΝ, δηλαδή σε μη νατοϊκό σχηματισμό, απαλλάσσοντας Τούρκους και Νατοϊκούς από τις δεσμεύσεις τους. Κατόπιν αυτού, το 2003 ο υπουργός Άμυνας, γνωστός με το σλόγκαν «όλοι για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε», υπόγραψε τη παραχώρηση του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στους Τούρκους. Για να κάνουμε έναν παραλληλισμό προς κατανόηση του μεγέθους των σφαλμάτων μας αυτών, πρέπει να πούμε ότι η εθνική ασφάλεια που επικαλούνται για τη μη παραχώρηση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, δεν είναι παρά μια ελαχίστη λεπτομέρεια μπροστά σ’ αυτά που γίνανε και γίνονται στο Β. Αιγαίο.

Τώρα ήρθε η σειρά του Άη-Στράτη. Το νησί έπρεπε και αυτό να σβηστεί από τους νατοϊκούς χάρτες. Οι Τούρκοι κατάφεραν πέρυσι να ακυρώσουν τη νατοϊκή άσκηση που περιλάμβανε και το ελληνικό νησί, εμμένοντας πάντα στον στόχο της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Η ακύρωση της άσκησης έδειξε ότι η συμμαχική νατοϊκή ηγεσία πολύ λίγο εκτιμά και σέβεται τους εκπροσώπους της Ελλάδος. Μετά από αυτό το κάζο, θα περίμενε κανείς δραστηριοποίηση του ελληνικού παράγοντα στο ΝΑΤΟ, για εξάλειψη μιας τόσο προσβλητικής κατάστασης για τη χώρα. Το μείζον θα ήτο να επανασχεδιασθεί και να εκτελεσθεί η άσκηση, με το μέρος του σεναρίου που θα υπέβαλε και θα επέβαλε η Ελλάδα. Το έλαττον θα ήτο να το βουλώσουμε ως ανίκανοι και, δοθείσης κάποιας ευκαιρίας στο μέλλον, να προσπαθήσουμε να περάσουμε τις θέσεις μας ή μέρος των θέσεών μας. Θα ήταν όμως ασύγγνωστο σφάλμα να επανασχεδιάσουμε την άσκηση και να ακυρωθεί εκ νέου, ενισχύοντας και παγιώνοντας έτσι τις τουρκικές παρασπονδίες. Όπερ και εγένετο. Ο «Τολμηρός Τοξότης» είχε άτολμους και ανίκανους υποστηρικτές. Ζητήσαμε τον επανασχεδιασμό της άσκησης, αυτή όμως ακυρώθηκε, μας τρίψανε στα μούτρα την αίτησή μας και μεις δεν βγάλαμε άχνα προς τα έξω, αλλά αρχίσαμε τους συνήθεις εσωπαλικαρισμούς, γιατί είναι γνωστό ότι η γενναιότης των νεοελλήνων εξαντλείται στη Βουλή ή στους δρόμους της Αθήνας, φραστικά. Λογάδες και ψευτοπαλικαράδες μόνο στο εσωτερικό, με λίγα λόγια. Έτσι, η άσκηση δεν έγινε και αυτό οδήγησε στην παγίωση ενός τετελεσμένου ουδετεροποίησης του νησιού, όπως ακριβώς την επεδίωκε η Άγκυρα.

Λένε τώρα ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών. Κάποιος, λέει, μεγαλόσχημος πρέσβης είχε βεβαιώσει ότι με τις βολιδοσκοπήσεις που είχε κάνει εξετίμησε ως βεβαία την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος. Η ουσία είναι ότι η χώρα βλάφτηκε ουσιαστικά. Άραγε θα αποδοθούν ευθύνες; Δεν το πιστεύουμε, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο σ’ αυτή τη χώρα. Δεν υπάρχει ίχνος φιλότιμου. Οι Τούρκοι, μετά την επιτυχία τους αυτή, βάλανε τα πολεμικά αεροσκάφη τους να πετάξουνε πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 100 μέτρων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους. Η παραβίαση του εθνικού χώρου ήταν πολύ μεγαλύτερη, γιατί άρχιζε από Χίο και Σάμο, αλλά πτήση στα 100 μέτρα δεν κάνανε παλαιότερα οι Τούρκοι. Φαίνεται, είπαν μεταξύ τους «τούτοι εδώ δεν αντιδρούνε, κάντε ό,τι θέλετε». Σπεύσαμε να το επαληθεύσουμε με το ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία. Κάποτε ένας πρωθυπουργός είπε στον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν η ελληνική σημαία είναι τόσο σημαντική γι’ αυτόν. Τώρα κάποιοι άλλοι μπορεί να είπαν, αν το Φαρμακονήσι και ο Άη-Στράτης είναι σημαντικά στοιχεία της ελληνικής επικράτειας. Προφανώς εκτιμήσανε πως όχι και γι’ αυτό στείλανε μεσιτεία αποδοχής με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω, βλέποντας τον Μπουγιούκανιτ να κατεβαίνει από το αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη και να κουνά το δάκτυλο λέγοντας «Τάκης, τα αεροπλάνα στο Αιγαίο να πετούν χωρίς οπλισμό», τι εξυπηρετούν αυτές οι ραγιαδίστικες ανταλλαγές επισκέψεων Αρχηγών. Κάθε φορά χάνουμε και κάτι. Θα μου πεις, κερδίζουμε έναν υπουργό, αλλά φαίνεται ότι εμείς οι κουτοί δεν το εκτιμούμε αυτό. Ο Μπουγιούκανιτ φρόντισε να μας στολίσει καλά και μέσω της ιστοσελίδας του τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Δεν βαριέσαι, εμείς είμαστε πολιτισμένοι… και Ευρωπαίοι, για να συνοριστούμε τους Τουρκαλάδες. Αλίμονο αν ο Αρχηγός μας επτοείτο λόγω Φαρμακονησίου, Λήμνου και Άη-Στράτη και δεν πήγαινε ταξιδάκι. Άλλωστε όπως ισχυρίζονται οι Αμερικάνοι έχουμε τρεις χιλιάδες νησιά! Χάθηκαν καμιά εκατοστή και για τους καημένους τους Τούρκους;… Μου φαίνεται ότι οι κοπτόμενοι ως oι υπηρέτες του λαού δεν είναι παρά υπηρέτες των Τούρκων.


Σχολιάστε εδώ