Έντονες διεργασίες στην Ομογένεια για το Σκοπιανό

Με αφορμή το συνέδριο των Κυπρίων, μετέβησαν στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Γρηγόρης Νιώτης, και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ, μέλος της Επιτροπής. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης. Αντίθετα, στο 60ό συνέδριο της Παμμακεδονικής (29-31 Μαΐου) δεν υπήρξε ανάλογη εκπροσώπηση του ελληνικού Κοινοβουλίου (πλην του κ. Στέλιου Παπαθεμελή και ορισμένων δημοτικών αρχόντων της Βορείου Ελλάδος), ενώ απέφυγε να παραστεί στις εργασίες του Συνεδρίου της Παμμακεδονικής ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης. Το ΣΑΕ εκπροσωπήθηκε με τον Συντονιστή ΣΑΕ Αμερικής Θόδωρο Σπυρόπουλο.

Όπως τόνιζαν καλά ενημερωμένοι ομογενειακοί κύκλοι, αιτία για τις κραυγαλέες αυτές απουσίες από το Συνέδριο των Μακεδόνων αποτέλεσε η διαφορετική γραμμή (από αυτή που πρεσβεύουν οι Μακεδόνες) που έχει υιοθετήσει και ακολουθεί η Αθήνα σε ό,τι αφορά την επίλυση του Σκοπιανού (και με την οποία συμπλέει το ΣΑΕ) και αφετέρου η πρόσφατη οξύτητα στις σχέσεις του προέδρου του ΣΑΕ με τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις λόγω των πληρωμένων καταχωρήσεων στο διεθνή Τύπο και στις οποίες προπαγανδιζόταν η σύνθετη ονομασία. Αντίθετα, ανάμεσα στους κύριους ομιλητές του Συνεδρίου της Παμμακεδονικής είναι ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο πρώην βουλευτής, Στέλιος Παπαθεμελής, ο Συντονιστής ΣΑΕ, Περιφέρειας ΗΠΑ Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Μανώλης Βεληβασάκης, διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

Όπως προκύπτει από τις εργασίες του 60ού Ετήσιου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης των ΗΠΑ, που διεξάγεται στην Νέα Υόρκη, οι Μακεδόνες όχι μόνο εξακολουθούν να απορρίπτουν κάθε ιδέα περί σύνθετης ονομασίας, αλλά, με απόφαση που έλαβε το Συνέδριο, ζητούν από την ελληνική πολιτεία, τις υπηρεσίες και τον Τύπο να αποκαλούν εφεξής τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Βαρδάσκας».

Τα Μέλη της Παμμακεδονικής ΗΠΑ ήταν οργισμένα με την τελευταία πρόκληση των Σκοπίων (σ.σ.: Το Σάββατο 24 Μαΐου 2008 περίπου 10.000 Σκοπιανοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Μελβούρνη, έκαψαν την ελληνική σημαία, αντί για σταυρό έβαλαν ναζιστικά σύμβολα και ζητούσαν να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της μιας και μοναδικής, όπως φώναζαν, «Μακεδονίας») αλλά και τη «χλιαρή» όπως την αποκαλούσαν, αντίδραση της Αθήνας και του ΣΑΕ απέναντι στην προκλητικότητα των Σκοπιανών. Το θέμα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας καθώς επίσης και οι σχέσεις ΣΑΕ και Παμμακεδονικών οργανώσεων, επρόκειτο να τεθεί επισήμως από βήματος του Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονταν την ώρα που το «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» βρισκόταν στο πιεστήριο. Όπως δήλωσε, μάλιστα, η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Νίνα Γκατζούλη, «χρειαζόμαστε αλληλοκατανόηση, να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φοβερό θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι για τις τεταμένες σχέσεις των Παμμακεδικών Οργανώσεων με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη υπήρξε και ανταλλαγή επιστολών, ενώ ο τελευταίος σε κατοπινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» προσπάθησε να υπεραμυνθεί της σκοπιμότητας της καταχώρησης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για το όνομα της ΠΓΔΜ. Στη συνέντευξή του αυτή, ο κ. Ταμβάκης επιχειρεί να διευκρινίσει τα επίμαχα σημεία της καταχώρησης, όπως αν το «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα όνομα που προτείνει και αποδέχεται η Ομογένεια. Επί της ουσίας στη συνέντευξή του αυτή ο κ. Ταμβάκης διαχωρίζει την πολιτική που έχει χαράξει και ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση (και προφανώς υιοθετεί το ΣΑΕ) στο ζήτημα των Σκοπίων από τις θέσεις και απόψεις των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι η θέση των Παμμακεδονικών «αφορά τις οργανώσεις αυτές και όχι την ελληνική πολιτεία»…

Ομογενειακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που επισήμως φορέας που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και εκφράζει το σύνολο της Ομογένειας επιχειρεί να θέσει σε είδος «απομόνωσης» ένα ζωντανό και δυναμικό της κύτταρο όπως είναι οι ανά τον κόσμο Μακεδονικές Οργανώσεις. Εξέφραζαν, μάλιστα, και την έκπληξή τους ότι αυτό επιχειρείται με την ανοχή (ή την άγνοια) μέρους του ομογενειακού Τύπου των ΗΠΑ…

Έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν, παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, η με πρωτοβουλία του ΣΑΕ ΗΠΑ, ειδική συνεδρίαση των ηγετών της Ομογένειας, παρουσία του έλληνα πρέσβη κ. Μαλλιά, για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών στην προώθηση των εθνικών θεμάτων αλλά και αναφορικά με τον ρόλο του ΣΑΕ σε σχέση με την ελληνική πολιτεία. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την ψήφο των Αποδήμων, που θα γίνει στις αρχές της εβδομάδος, θα συζητηθεί και η ετήσια Έκθεση του προεδρείου του ΣΑΕ, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα είναι αφιερωμένη στον Απόδημο Ελληνισμό.

Τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, που επέστρεψαν από τις ΗΠΑ, ενημέρωσαν την Τετάρτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα ομογενειακά θέματα αλλά και τις επαφές που είχαν με αμερικανικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον επί των εθνικών θεμάτων στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.


Σχολιάστε εδώ