Μαθητές 10, καθηγητές με «οργανική»… θέση 40 και στην αίθουσα μόλις 9!

Τον μακρινό ηρωικό και όμορφο Άη-Στράτη τον θυμόμαστε ως τόπο εξορίας των Αριστερών και τώρα με τις παράνομες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, είτε τις σχετιζόμενες νατοϊκές ασκήσεις. Για τα καθημερινά προβλήματά του… μιλιά.

Ο γραφικός Άγιος Ευστράτιος, όμως, προσφέρεται λόγω της γεωγραφικής του θέσης και για άλλα… εκπαιδευτικά παιχνίδια. Των οποίων κοινωνός θα γινόταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εάν κατά την επίσκεψή του στο νησί στις 30 Νοεμβρίου του 2007 δεν έσπευδαν οι «ζηλωτές» της ακολουθίας του να τον… προστατεύσουν από τους «θορυβούντες» καθηγητές. Οι οποίοι, βέβαια, το μόνο που ήθελαν ήταν να παραδώσουν στον πρωθυπουργό της χώρας το υπόμνημά τους με ένα βασικό αίτημα: Την άρση του καθεστώτος μοριοδότησης αποσπασμένων εκπαιδευτικών με τις ίδιες μονάδες για δυσμενείς συνθήκες που δικαιούνται όσοι εργάζονται πραγματικά στο νησί.

Λογικό μεν, παράνομο δε! Πράγμα που τεκμαίρεται σαφώς από την απάντηση της ΕΛΜΕ Λήμνου στο σύνολο των διδασκόντων του Αγίου Ευστρατίου:

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 2986/2006 (ΦΕΚ 24Α΄) και το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141Α΄) προβλέπεται να αποσπώνται εκπαιδευτικοί σε Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, σε Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ ή οργανισμούς και να λαμβάνουν μονάδες συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης».

Εύγε, αθάνατο ελληνικό «κράτος Δικαίου»! Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει ο κάθε αφελής και ανυποψίαστος πολίτης πάνω σε ποια δυνάμει ρουσφετολογικά σενάρια κανοναρχείς τη νομοθετική σου εξουσία!

Ιδού όμως η συνέχεια: Στις 21 Μαρτίου 2008 ανακοινώνονται οι μεταθέσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2008 – 2009. Από τους 40 καθηγητές που ανήκουν οργανικά στο νησί, οι 15 πήραν μετάθεση. Και έρχονται άλλοι 16 καθηγητές με μετάθεση. Σύνολο 41 καθηγητές που θα ανήκουν το επόμενο σχολικό έτος στο Γυμνάσιο του Αγίου Ευστρατίου! Από αυτούς τους 16 καθηγητές, οι τρεις είναι Αγγλικής Φιλολογίας, οι τρεις Φυσικής Αγωγής και οι πέντε Πληροφορικής!

Μαζί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου, αναρωτιόμαστε κι εμείς, έχει όντως τόσες ανάγκες το Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου με τους 10 μαθητές;

Η «φάμπρικα», ωστόσο, που έχει στηθεί εδώ, αποκαλύπτεται μεγαλόπρεπα από την ενημέρωση που παρέχει το Γραφείο Δ.Ε. Λήμνου ότι μέχρι τις 10 Απριλίου 2008, δηλαδή εντός της περιόδου αποσπάσεων, περισσότεροι από τους 16 νέους μετατεθέντες εκπαιδευτικούς στον Άγιο Ευστράτιο, αλλά και στη Λήμνο, έχουν κάνει αίτηση απόσπασης για Διευθύνσεις, Γραφεία και φορείς. Η οργή επομένως όλων εκείνων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν πραγματικά 10 μήνες στους 12 τον χρόνο στον Άγιο Ευστράτιο, αλλά και σε άλλα παρόμοια δυσπρόσιτα νησιά, για την αδικία που υφίστανται, φαίνεται απόλυτα δικαιολογημένη.

Διότι με το «κόλπο» των αποσπάσεων καθηγητές-«φαντάσματα», παρ’ όλο που ποτέ δεν προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές του νησιού, έχουν διασφαλισμένες τις μονάδες για δυσμενείς συνθήκες!

Σε αντικατάσταση αυτής της σκανδαλώδους νομοθετικής πρόβλεψης, ζητούν όλοι οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου προς τον φορέα απόσπασης σχολείου, όπως υποστηρίζει και η ΟΛΜΕ.


Σχολιάστε εδώ