Ο «ΓΚΡΙΖΟΣ» ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

Α) Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ΝΑΤΟϊκή ΑΣΚΗΣΗ στο ΑΙΓΑΙΟ (ο «τολμηρός τοξότης») ματαιώθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ «κόκκινος» ΑΤΤΙΛΑΣ ήθελε να επαναφέρει και να υπογραμμίσει τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο. Εδώ και χρόνια, όποιος θέλει να ξέρει, ξέρει ότι η Τουρκία έχει βάλει στο μάτι το ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ (απ’ τον 25 Μεσημβρινό και ανατολικότερα) και τα ΝΗΣΙΑ του. Γι’ αυτό σήμερα αδίστακτα κάνει ΓΚΡΙΖΟ τον ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗ.

Και αξιώνει προκλητικά και με θράσος από το ΝΑΤΟ -όπως παλιά για τη ΛΗΜΝΟ- να «ΑΠΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ η ΠΕΡΙΟΧΗ» και να γίνει «ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ». Πράγμα που το ΝΑΤΟ δέχτηκε.

Βέβαια, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που «παριστάμεθα» θεατές σε παρόμοιο «εθνικό ρεζιλίκι», ίσως δεν θα είχε νόημα να ξαναβάλουμε τις φωνές. Αν τα πράγματα σήμερα δεν βρισκόντουσαν στο μη περαιτέρω, αντίθετα απ’ ό,τι φαίνεται να πιστεύουν τα «τζίνια» της Ελληνικής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής στα αντίστοιχα Υπουργεία.

Β) Οι Τούρκοι -και σ’ αυτούς υπολογίζουμε μόνο το «ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ»- έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει με όλους τους τρόπους ολόκληρη την Υφήλιο, μέσα στην οποία περιλαμβάνουν και τους Έλληνες -τις τελευταίες μέρες και μέσα από την ιστοσελίδα τους- τι και τι από το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή τούς ανήκει ή θα ήθελαν να τους ανήκει.

Έτσι, τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι έχουν μεγαλώσει την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων (ΥΠΕΡ-πτήσεις πάνω από τα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ, Αναβάθμιση προκλήσεων της σελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών, που θεαματικά επαναφέρει το CASUS BELLI, τις Γκρίζες Ζώνες και άλλες διεκδικήσεις της Άγκυρας – και νέο προγραμματισμό βαθύτερα προς Δυσμάς στο Αιγαίο ασκήσεών τους ακόμη και στα νότια της Πελοποννήσου μεταξύ Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.ά.), δείχνοντας ότι εννοούν να επιμένουν με όλους τους τρόπους στην προκλητικότητα του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΤΤΙΛΑ απέναντι στην παθητικότητα του ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ των Ελλήνων, που επιμένουν στον ρόλο του «ΝΤΑΒΑΤΖΗ» της Τουρκίας στην ΕΕ.

Γ) Γι’ αυτό είναι πραγματικά ακατανόητο το φαινόμενο της Ελλάδας, που μένει και επιμένει στον παλιό ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ, που εμφανίστηκε από την εποχή του ανακοινωθέντος της ΜΑΔΡΙΤΗΣ, του επεισοδίου των ΥΜΙΩΝ, των συμφωνιών για την ΕΕ στο ΕΛΣΙΝΚΙ, όπου εθελοντικά και απλήρωτα ανέλαβε να παραστήσει τον «ΝΤΑΒΑΤΖΗ της Τουρκίας στην Ευρώπη» και έκτοτε θέλει αμάν και πώς να «μεταμορφώσει» -ακόμη και σε πείσμα της θέλησης της ιδίας- την Τουρκία σ’ ΕΥΡΩΠΑΙΑ. Λες και η «ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» σε ΕΕ – Τουρκία, που άρχισαν πια όλοι οι Ευρωπαίοι να τη συζητούν και να την ετοιμάζουν, δεν θα ταίριαζε καλύτερα στην περίπτωση.

Δ) Όμως όλα όσα πιο πάνω λέμε θα είχαν μικρή αξία, αν στο βάθος-βάθος το πρόβλημα δεν είναι οξύτερο.

Γιατί ενώ όλοι πια έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία, δηλαδή το «ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ», έχει εδώ και καιρό «κάψει» την ελπίδα να το «παίξει» ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ -και γι’ αυτό έχει ξαναγυρίσει ανοικτά στους σχεδιασμούς της πριν απ’ το ΕΛΣΙΝΚΙ και έχει ξανά γίνει ΕΧΘΡΙΚΗ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ σε όλο το πλέγμα σχέσεων που αφορά το κορδόνι της ελληνοτουρκικής σχέσης και τις περιοχές ΚΥΠΡΟΥ – ΑΙΓΑΙΟΥ – ΘΡΑΚΗΣ- η Ελλάδα «κοιμάται».

Τα «ΤΖΙΝΙΑ» της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής δεν αναπτύσσουν την παραμικρή σκέψη ή υποψία για απάντηση και αλλαγή στάσης. Ακόμη τώρα πιστεύουν πως με τη συζήτηση θεμάτων «χαμηλής διπλωματίας» θα λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» της επιθετικότητας του ΑΤΤΙΛΑ.

Ε) Ίσως γι’ αυτό είναι ήδη κάποιες μέρες, που παρά το γεγονός ότι η άσκηση στο Αιγαίο δεν προχώρησε, η ελληνική πλευρά επιμένει να συναντηθούν οι στρατηγοί Ελλάδας-Τουρκίας για να τα βρούνε.

Αλλά για τους απλούς ανθρώπους, που παρατηρούν επί χρόνια τον ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΤΤΙΛΑ να προελαύνει και να απειλεί τον ΓΑΛΑΖΙΟ ΓΕΙΤΟΝΑ του, που διαρκώς υποχωρεί, το συμπέρασμα είναι ένα: Όσο μένουμε και επιμένουμε σ’ αυτήν τη στάση, το κορδόνι των Τουρκικών διπλωματικών και πολιτικών θριάμβων στην ελληνο-τουρκική σχέση που αφορά ΚΥΠΡΟ-ΑΙΓΑΙΟ-ΘΡΑΚΗ θα «θεριεύει» μέχρι να παραδώσει τον υπό απειλή ελληνικό χώρο, χωρίς καν πόλεμο στο πεδίο της μάχης, στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΤΤΙΛΑ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα που μπαίνει και αφορά τον «ΓΚΡΙΖΟ ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗ» είναι αν και στο μέλλον θα μείνει ΓΑΛΑΖΙΟΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ… ακόμη και με τις ΜΑΥΡΕΣ σελίδες του παρελθόντος του, ή θα γίνει ΚΟΚΚΙΝΟΣ γιατί θα έχουμε υποκύψει στη θέληση του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΤΤΙΛΑ.


Σχολιάστε εδώ