Από τη Λήμνο στον Άη-Στράτη

Η συστηματική ΜΗ άσκηση των δικαιωμάτων που δίνει το Διεθνές Δίκαιο στην Ελλάδα στα ζητήματα του Αιγαίου (συν τοις άλλοις) οδηγεί σταδιακά στην ΕΚΠΤΩΣΗ τους. Απλό, απλούστατο.
Όπως ίσως θυμάστε, μέχρι πέρυσι, είχαμε την αντίδραση της Τουρκίας και την προβολή από αυτήν βέτο μόνο για τη συμμετοχή ή όχι της Λήμνου στον σχεδιασμό των ασκήσεων του ΝΑΤΟ. Από φέτος έχουμε και τον Άη-Στράτη.
Η γειτονική χώρα, η νεο-οθωμανική Τουρκία, είτε ισλαμοδημοκρατική είτε κεμαλική, κακομαθημένη και παραχαϊδεμένη ως τοπικός χωροφύλακας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, ξεσπαθώνει. Και ξεσαλώνει. Πάντα εις βάρος μας.
Με την «ανοχή» των ΗΠΑ επιβάλλει τις θέσεις της στις διαφορές της με την Ελλάδα, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Ματαιώνεται λοιπόν για δεύτερη συνεχή χρονιά η αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ που επρόκειτο να γίνει στο κεντρικό Αιγαίο.
Η πραγματική αιτία της ματαίωσης της νατοϊκής άσκησης είναι ότι ο σχεδιασμός της περιελάμβανε και τον Άη-Στράτη. Η Τουρκία αντέδρασε, διότι θεωρεί ότι ο Άη-Στράτης είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και άρα αμφισβητούμενης κυριαρχίας! Με τον τρόπο αυτό αμφισβητεί έμμεσα την εθνική κυριαρχία επί της νήσου.
• Επισημαίνουμε το ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ στοιχείο ότι σε κανένα διεθνές κείμενο ή σε διμερή διακρατική συμφωνία δεν υπάρχει αναφορά στον Άη-Στράτη. Επομένως, η όλη κίνηση της Τουρκίας εντάσσεται στη λογική της ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ των απαιτήσεών της και στην ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.
• ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ το άσμα των εξόριστων Αριστερών την εποχή του Εμφυλίου:
«Εγώ Άη-Στράτη, Άη-Στράτη δεν φοβάμαι,
είναι κι αυτός ΕΛΛΗΝΙΚΗ γωνιά …»,
προς ΕΜΨΥΧΩΣΙΝ.
• Θεωρούμε ΑΝΑΓΚΑΙΟ να κάνει επιτέλους η Ελλάδα την κίνηση αυτοπροστασίας της στο Αιγαίο, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα (άλλωστε αυτό δεν εμποδίζει τη διεθνή ναυσιπλοΐα).
• Θεωρούμε ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να δει ο έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας τον τούρκο επιτελάρχη Μπουγιούκανιτ σε επίσημη επίσκεψη…

e-mail: gpapagian {στο} in.gr


Σχολιάστε εδώ