αμυντικά θέματα

Τα ελικόπτερα Έρευνας – Διάσωσης (SAR)

– Στη συνέχεια της πληροφόρησης που σας δώσαμε (06.04.08) για το πρόγραμμα προμήθειας 15 ελικοπτέρων SAR (κόστους, περίπου, 200 εκατ. ευρώ), έχουμε νεώτερα:

– Ο φάκελος προωθήθηκε από την αρμόδια τεχνικοεπιχειρησιακή Επιτροπή της ΔΑΥ στο ΓΕΑ – Επιτροπή Επικαιροποίησης για έλεγχο και στη συνέχεια έγκριση από το Αν. Α. Συμ.

– Οι προτάσεις, απ’ όσα μάθαμε, δεν αφήνουν περιθώρια σε παλιές τεχνολογίες, γιατί αναζητούνται υψηλές ταχύτητες (απάντηση στο πρόβλημα: ποιος θα φτάσει πρώτος στον χώρο του συμβάντος), μεσαίο μέγεθος (μικρό κόστος, ολιγάριθμο πλήρωμα) και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. το σύστημα προσγείωσης σύγχρονης αντίληψης.

– Αναμένονται «πιέσεις» πολιτικές, εταιρικές ή και μεσαζόντων (αυτοί δεν απουσιάζουν από πουθενά), παράλληλα όμως προσδοκάται ότι το ΓΕΑ θα κάνει τη δουλειά του με γνώμονα την επίτευξη κορυφαίας επιχειρησιακής δυνατότητας. Ο έλεγχος του Αιγαίου δεν σηκώνει συμβιβασμούς ούτε «πολιτικές σκοπιμότητες».

– Σημειώνουμε ότι υποψήφια είναι τα ελικόπτερα BEL– (ΗΠΑ), AGUSTA (Ιταλίας) και EUROCOPTER-EADS (γαλλογερμανικό)… Επίσης ότι το θέμα της προμήθειας των δύο πανάκριβων ελικοπτέρων PUMA δεν έχει τελειώσει ακόμη…

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα

– Την τουρκική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Δ. Γράψας, την 25η Μαΐου, για συνομιλίες με τον ομόλογό του κ. Μπουγιούκανιτ.

– Μετά την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, όπου συμφωνήθηκαν πολλά, αλλά ολίγιστα εφαρμόσθηκαν, και τα εμφανή προβλήματα της Ελλάδας σε έμψυχο και άψυχο υλικό εκφράζουμε, με επιφύλαξη, την άποψη ότι ο χρόνος, το timing, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος.

– Εν τω μεταξύ, 4 τουρκικά Φάντομ «άγγιξαν» το Φαρμακονήσι («ΝΕΑ» 07.05.08).

Αστειάκια…

– Κάποιος ρεπόρτερ απογευματινής εφημερίδας, χιουμορίστας φαίνεται, έγραψε, μεγαλοβδομαδιάτικα, ότι ο ξεχασμένος πλέον και καταπλακωμένος με μπάζα λογαριασμός της μίζας των 25 εκατ. δολ. για τα TOR-ΜΙ ανοίγει οσονούπω! Και πρόσθεσε ότι η αποκάλυψη των ονομάτων θα προκαλέσει πολιτικό σάλο!

– Τα λαμόγια τρόμαξαν και πέρασαν μαύρο Πάσχα. Αλλά πρόκειται μάλλον γι’ αστείο.

– Εκτός αν ο κ. Καραμανλής ξέρει κάτι και το φυλάει για σωσίβιο εκτάκτου ανάγκης, για να σωθεί από την καταιγίδα που τον περιμένει από τα ομόλογα. Και πάλι αμφίβολο… Γιατί κάλυψε τους ληστές της προμήθειας των ΝΗ-90; Εκεί να δείτε τι σάλος θα γινόταν…

– Κάποιοι άλλοι κυκλοφορούν τον αριθμό λογαριασμού πράκτορα-ταμία, μεγαλοπαράγοντα του ΥΕΘΑ (1996-2000), προέδρου τότε μεγάλης εταιρείας, στον οποίο έριχναν τον οβολό τους, τη μίζα δηλαδή, οι εξυπηρετούμενοι.

Προβλήματα για το F-35/JSF

– Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου περιοδικού «DEFENSE NEWS» (31 Mαρ. ’08), η συνεχής άνοδος της τιμής του αμερικανικού μαχητικού F-35 / JSF προκάλεσε τον σκεπτικισμό στις Νορβηγία και Δανία, που εξετάζουν, από κοινού, την προμήθεια του.

– Ήδη συγκρότησαν επιτροπές για την εξέταση των στοιχείων κόστους, ενώ οι άνθρωποι του μαχητικού GRIPEN-SAAB της Σουηδίας παίρνουν ανάσες ελπίδας να κερδίσουν τις προτιμήσεις των γειτόνων τους.

– Ο ανταγωνισμός για την απόκτηση νέου μαχητικού στις δύο χώρες περιορίζεται μεταξύ των GRIPEN και F-35, δεδομένου ότι το EUROFIGHTER έχει τεθεί εκτός υποψηφιότητας.

– Σημειώνουμε ότι και οι δύο χώρες επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον στόλο τους των μαχητικών F-16 με άλλη γενιά και όχι με… F-16 όπως σκέπτονται μερικοί ενταύθα!

– Οι Νορβηγοδανοί δεν έχουν απειλή αλλά διαθέτουν, όντες κορυφαίοι στην διαφάνεια, την ευσυνειδησία να επιλέξουν μαχητικό με βάση το διώνυμο κόστος – αποτελεσματικότητα. Δεν πουλάνε την άμυνα τους με ψευτοπατριωτισμούς και «πολιτικές αποφάσεις».

– Εδώ οι αποφάσεις χάνονται στους σκοτεινούς διαδρόμους της διαπλοκής και των μη πειστικών επιχειρημάτων και δικαιολογιών.

– Παράλληλα είμαστε ανίκανοι να προμηθευτούμε εντελώς απαραίτητα εκπαιδευτικά βοηθήματα για τους πιλότους μας σερφάροντας σε ατέρμονες διαγωνισμούς και χρονοφθόρες διαδικασίες… Εάν υπάρξει, χτυπάμε ξύλο, νέο ατύχημα, θα επαναλάβουμε, όλοι μας, τους υποκριτικούς κοπετούς.

Ο κ. υπουργός

Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ξανά ότι το αμυντικό μας δόγμα αλλάζει και από αμυντικό γίνεται αποτρεπτικό (τι εννοεί;), ενώ η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε τους εξοπλισμούς και άφησε τις αποφάσεις για το μέλλον… Μια ζωή για αποτροπή δεν μιλάμε;


Σχολιάστε εδώ