ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ!

Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί από την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον τούρκο ομόλογό της κ. Μπαμπατζάν κατά την επίσκεψή του στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, όταν είχε κάνει… επιθεώρηση στη Θράκη και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις προτρέποντας τους ομοθρήσκους του να λένε ότι είναι… Τούρκοι και να οργανώνονται σε… τουρκικά σωματεία.
Το νομοσχέδιο για τα βακούφια έχει κατατεθεί στη Βουλή και είναι σίγουρο ότι όταν η κυβέρνηση το φέρει προς συζήτηση θα δημιουργηθεί μεγάλη
αναταραχή.
Οι αντιδράσεις της Ακαδημίας δεν είναι τίποτε άλλο από τη μεταφορά του κλίματος που υπάρχει σήμερα στην καυτή περιοχή της Θράκης και κυρίως στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, και που σε προηγούμενα φύλλα το «ΠΑΡΟΝ» το είχε καταγράψει. Πρόκειται για μια κατάσταση έντονης αναταραχής με κυρίαρχο ερώτημα τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, με βάση τα σχέδια της Τουρκίας, που δεν κρύβει τις προθέσεις της.
Με την επιστολή τους τα μέλη της Ακαδημίας εστιάζουν τις ενστάσεις και τις ανησυχίες τους στα εξής σημεία, υπογραμμίζοντας ότι «η ευαίσθητη περιοχή της Θράκης διέρχεται σήμερα ιδιαίτερα κρίσιμη φάση».
• Ζητούν τη διατήρηση της εθιμικής «Αρχής της Αμοιβαιότητας», ώστε να υπάρχει δυνατότης ασκήσεως πιέσεως προς προστασία των εναπομεινάντων στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο Ελλήνων.
• Επισημαίνουν τον κίνδυνο, μέσω του τρόπου εκλογής των μελών των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων, να διευκολυνθεί «η εκλογή μελών υποκειμένων σε ξένες επιρροές».
• Εκφράζουν τη διαφωνία τους στο προνόμιο διορισμού μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στο Δημόσιο, σε ποσοστό 0,5%, επειδή αποδυναμώνει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.
Ουσιαστικά το μήνυμα που εκπέμπει η επιστολή της Ακαδημίας προς τον πρωθυπουργό είναι «πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τα βακούφια»!
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του νομοσχεδίου, άγνωστο για ποιον λόγο, έχει ταχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Ολόκληρη η επιστολή της Ακαδημία προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

Αρ. Πρωτ. Ακαδημίας Αθηνών 90539/14.1.08

Αθήνα, Ιανουάριος 2008

«Προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
κ. Κ. Καραμανλή

Κύριε Πρόεδρε,
Η Ακαδημία Αθηνών δεν ασχολείται κατ’ αρχήν με θέματα απτόμενα εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, το πρόσφατα κατατεθέν από τον υπουργό Εσωτερικών Νομοσχέδιο για τα μουσουλμανικά Βακούφια αφορά στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για την οποία η Ακαδημία Αθηνών διατηρεί έντονο και συνεχές επιστημονικό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει και από τη συνημμένη περί Θράκης έκδοση της το 1992. Αφού έλαβε γνώση του περιεχομένου του ανωτέρω Νομοσχεδίου, ανέθεσε τη μελέτη του σε επιτροπή από Ακαδημαϊκούς. Αν και δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κατάθεση του Νομοσχεδίου αυτού, ωστόσο θεωρούμε χρέος μας να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω μείζονος σημασίας σημεία από τα πορίσματα της επιτροπής:
1. Η εθιμική Αρχή της Αμοιβαιότητας που υπήρχε και στον Ν. 1091/80, την οποίαν καταργεί το άρθρο 22 του Νομοσχεδίου, θα πρέπει να διατηρηθεί και μάλιστα να προταχθεί στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο. Και τούτο, διότι η αρχή αυτή δεν αφορά στενώς τις διατάξεις του Νομοσχεδίου περί Βακουφιών, αλλά το όλο περιεχόμενο του Νομοσχεδίου, ώστε να υπάρχει δυνατότης ασκήσεως πιέσεως προς προστασία των εναπομεινάντων στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο Ελλήνων. Άλλωστε, η αρχή αυτή προβλέπεται και από τη συνθήκη της Λωζάννης.
2. Η ενοποίηση των Βακουφίων στις πόλεις Ξάνθη (όπου υπάρχουν σήμερα 52 Βακούφια), Κομοτηνή και Διδυμότειχο με την καθιέρωση αντιστοίχων «Διαχειριστικών Επιτροπών», καθώς και ο τρόπος εκλογής των μελών τους ενοποιεί το όλο σύστημα διοίκησης των Βακουφίων. Διευκολύνεται έτσι η εκλογή μελών υποκειμένων σε ξένες επιρροές, οι οποίες, εκτός των Βακουφίων, θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλα θέματα.
3. Η διάταξη του Άρθρου 23 του Νομοσχεδίου που παρέχει πάγιο προνόμιο
διορισμού μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στο Δημόσιο σε ποσοστό 0,5%
των προκηρυσσομένων από το ΑΣΕΠ θέσεων, αποδυναμώνει τη συνταγματική Αρχή της Ισότητος και μάλιστα θέτει κριτήριο θρησκευτικότητας. Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική από εκείνη του Ν. 2190/94 (άρθρο 14, § 6), η οποία είχε προσωρινό χαρακτήρα και αφορούσε στην προστασία ομογενών, οι οποίοι βρέθηκαν στην ανάγκη να καταφύγουν στην Ελλάδα λόγω της εθνικότητός τους. Εξάλλου το ανωτέρω ποσοστό δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τα πληθυσμικά δεδομένα.
4. Το Νομοσχέδιο αποδυναμώνει αντί να ενισχύει τον θεσμό του Μουφτή, ο οποίος ως θρησκευτικός ηγέτης θα έπρεπε να έχει καθοριστικό ρόλο στα της διαχείρισης των Βακουφίων και στις εκλογές των μελών των Διαχειριστικών Επιτροπών, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα στις μουσουλμανικές χώρες.
Εν όψει των ανωτέρω το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου θα έπρεπε να επανεξεταστεί, διότι ως γνωστόν η ευαίσθητη περιοχή της Θράκης διέρχεται σήμερα ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.
Αισθανόμεθα την ανάγκη να διατυπώσουμε τα ανωτέρω μετέχοντες στην ανησυχία των συναισθανόμενων την κρισιμότητα των περιστάσεων ως προς την ακριτική αυτή περιοχή.
Είμεθα στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.»


Σχολιάστε εδώ