Μια χούφτα ευρώ στο Δημόσιο για το μάνατζμεντ του ΟΤΕ…

Eνώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε να κατατεθεί μέσα στον Απρίλιο στη Βουλή η συμφωνία μετόχων του Δημοσίου με τους Γερμανούς για να κυρωθεί, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης κρατά «κλειστά χαρτιά». «Για το θέμα του ΟΤΕ δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο», ανέφερε την Πέμπτη, «πάμε για ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα, το οποίο να διασφαλίζει τα συμφέροντα και του ελληνικού Δημοσίου και το μέλλον του Οργανισμού». Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πουλήσει το Δημόσιο μετοχές του στους Γερμανούς, ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε να δώσει απάντηση, επικαλούμενος την «πολύ λεπτή φάση των συζητήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το Δημόσιο συζητά το αίτημα της D.T. να αγοράσει από το χαρτοφυλάκιό του περίπου 3% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πουλήσει και η Αγροτική Τράπεζα το 0,8% των μετοχών του Οργανισμού που έχουν «ξεμείνει» στο χαρτοφυλάκιό της. Έτσι, μαζί με το 20% που θα πουλήσει η MIG και κάποιες πρόσθετες μετοχές που θα συγκεντρώσουν από την αγορά, οι Γερμανοί θα ελέγξουν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου συν μία μετοχή. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό συμμετοχής θα μείνει και στο Δημόσιο, σύμφωνα με το συζητούμενο σχέδιο συνδιοίκησης.

Αν πουλήσει το 3% το Δημόσιο στην τιμή των 26 ευρώ θα εισπράξει περί τα 380 εκατ. ευρώ, ενώ για την ΑΤΕ τα έσοδα θα φθάσουν περίπου σε 100 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι το όφελος του Δημοσίου και μιας κρατικής τράπεζας από μια συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ η οποία στήθηκε πάνω σε ένα κρατικό περιουσιακό στοιχείο. Την ίδια ώρα, όπως έγραψε το «Π» την περασμένη Κυριακή, η MIG έχει πραγματικό κέρδος της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ από μια πρωτοφανή στα διεθνή χρονικά «μεσιτεία σε αποκρατικοποίηση»!

Το «χρυσό δικαίωμα» που εκχωρεί το Δημόσιο χωρίς ανταλλάγματα

Αυτό που η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ως σκάνδαλο, ζητώντας την άμεση εισαγγελική παρέμβαση, είναι ότι το Δημόσιο εμφανίζεται να εκχωρεί χωρίς ανταλλάγματα ένα «χρυσό δικαίωμα», το δικαίωμα ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ, η αξία του οποίου αποτιμήθηκε σε 800 εκατ. ευρώ από τους Γερμανούς.

Η Deutsche Telekom συμφώνησε να πληρώσει 26 ευρώ κάθε μετοχή του ΟΤΕ που είχε αξία στο Χρηματιστήριο μόνο 18 ευρώ την ίδια περίοδο. Αυτή η διαφορά που συνολικά προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί με το «καπέλο» που πληρώνει ένας επενδυτής για να αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ και όχι για μια απλή επενδυτική συμμετοχή.

Τον έλεγχο του μάνατζμεντ, όμως, μόνη αρμόδια να τον εκχωρήσει είναι η κυβέρνηση, που θα μπορούσε θαυμάσια να προβάλει «βέτο» στην απόκτηση του 20% από τους Γερμανούς, ακυρώνοντας το προσύμφωνο του κ. Α. Βγενόπουλου και της D.T. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση λέει «ναι» στην εκχώρηση του μάνατζμεντ, ο κ. Βγενόπουλος στήνει στη βάση αυτής της εκχώρησης μια συναλλαγή που θα αποδώσει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στα ταμεία της εταιρείας του, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα έχει ένα αμελητέο έσοδο 500 εκατ. ευρώ.

Είναι ίσως η πρώτη περίπτωση στα ευρωπαϊκά χρονικά που μια κυβέρνηση προωθεί μια μεγάλη αποκρατικοποίηση στρατηγικής σημασίας από την οποία κερδίζουν μόνο οι αγοραστές και ένας μεσάζοντας και όχι τα κρατικά ταμεία. Δηλαδή, «χωρίς κέρδος κέρατα», όπως σχολιάζουν στελέχη της αντιπολίτευσης και οικονομικοί παράγοντες.

Ψιλά γράμματα και κενά…

Ο κ. Αλογοσκούφης αντιτείνει ότι δεν πρόκειται για μια συμφωνία εκχώρησης του ελέγχου του ΟΤΕ στους Γερμανούς, αλλά για μια στρατηγική συμμαχία με ισότιμη συνδιοίκηση του Οργανισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που διοχετεύει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τους όρους της συμφωνίας που συζητούνται, το Δημόσιο και οι Γερμανοί θα ορίζουν από πέντε μέλη στο ΔΣ, ενώ την ενδέκατη και αποφασιστική ψήφο θα έχει ο πρόεδρος, δηλαδή πρόσωπο κοινής αποδοχής από τους δύο βασικούς μετόχους. Σε πρώτη φάση τον ρόλο αυτό θα αναλάβει ο κ. Π. Βουρλούμης.

Το μεγάλο «παιχνίδι» στη μετοχή της Marfin!

Την εποχή που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι βρισκόταν σε σύγκρουση με τη Marfin Investment Group και τον Ανδρέα Βγενόπουλο, με επίκεντρο τον ΟΤΕ, η διορισμένη από τον υπουργό Οικονομίας Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «έκλεινε τα μάτια» σε οφθαλμοφανείς παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και των κανονισμών από τη MIG!

Το «Π» αποκαλύπτει το «μεγάλο παιχνίδι» που έστησε στο χρηματιστήριο η MIG, προχωρώντας σε αθρόες αγορές μετοχών της με σκοπό να στηρίξει την τιμή τους, σε μια εποχή μαζικής αποχώρησης επενδυτών, οι οποίοι είχαν αγοράσει μετοχές από τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας το περασμένο καλοκαίρι, συνολικού ύψους 5,19 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα, που φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις σημερινές καταγγελίες της αντιπολίτευσης για μια ιδιότυπη συνεργασία κυβέρνησης – MIG στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, είναι πώς η Κεφαλαιαγορά του κ. Αλέξη Πιλάβιου άφησε ανενόχλητο τον όμιλο του κ. Βγενόπουλου να «παίζει» με τη μετοχή του, την ώρα που η κυβέρνηση φαινόταν να βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση μαζί του μετά την κίνηση επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου της MIG το περασμένο καλοκαίρι, όπου οι επενδυτές αγόρασαν τις νέες μετοχές έναντι 7 ευρώ, η τιμή τους εισήλθε σε τροχιά… βασανιστικής διολίσθησης, παρά τις ανακοινώσεις μεγάλων επιχειρηματικών κινήσεων από τον κ. Βγενόπουλο (εξαγορά της Vivartia, είσοδος στον ΟΤΕ κ.ά.). Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα η μετοχή της MIG «ταλαιπωρείται» στα επίπεδα των 4,9 ευρώ, δηλαδή περίπου 30% χαμηλότερα από την τιμή διάθεσης του καλοκαιριού.

Για να «προστατέψει» τη μετοχή του ομίλου η διοίκηση της εταιρείας, ήδη από τον Αύγουστο, έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Οι αγορές ιδίων μετοχών επιτρέπονται από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, αλλά με αρκετούς περιορισμούς, αφού εύκολα μπορεί η στήριξη της μετοχής να μετατραπεί σε χειραγώγησή της.


Σχολιάστε εδώ